04 / 01 / 2025

Hakan Ateş: Kanal İstanbul projesinin finansmanı hayalimdir!

Hakan Ateş: Kanal İstanbul projesinin finansmanı hayalimdir!

DenizBank Genel Müdürü Ateş: "Nasıl ki 3. köprü, 3. havaalanı, Kıbrıs Barış Suyu gibi mega projelere destek verdiysek Kanal İstanbul'a da destek olmak da benim hayalimdir. Çünkü bu, tarihi değiştirecek özellikleri içinde barındıran bir proje" dedi.



DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Nasıl ki 3. köprü, 3. havaalanı, Kıbrıs Barış Suyu gibi mega projelere destek verdiysek bu milli projeye (Kanal İstanbul) destek olmak da benim hayalimdir. Çünkü bu, tarihi değiştirecek özellikleri içinde barındıran bir proje." dedi.


Hakan Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Merkez Bankasının, en önemli silahının politika faizi olduğunu ve piyasayı bununla regüle edebilmesi için de inandırıcı olması gerektiğini belirterek, faiz indirimine bakıldığında enflasyon oranı seviyesinin de önem taşıdığını kaydetti.


Ateş, "Gelecek yıl enflasyonun yüzde 6-6,5 seviyelerine gerileyeceğini düşünüyorum. Dolayısıyla faizlerde buraya kadar yer var. Ancak bunun fevkinde yaparsanız inandırıcılık yitirilir. Devlet eskiden olduğu gibi muhtaç değil. Devlet, ekonomisini düzeltti ve çok güçlü. Bütçe açığı eser miktarda... Ekonomik büyüme yüzde 4’ler civarında sağlanabilir ve enflasyon düşerse bu konjonktürde Türkiye olumlu ayrışmayı başarabilir." diye konuştu.


Devletin yatırım iklimini canlı tutup kamu-özel ortaklığı tipi projelerin artırılması gerektiğini vurgulayan Ateş, kendilerinin de kredi faiz oranlarında düşüşün devamını istediğini ifade etti.


Ateş, "Biz yüzde 12 ile mevduat toplayıp yüzde 9 ile konut kredisi verirsek işletme olarak topu dikeriz. Yönetici olarak sorumluluğumu yerine getirmemiş olurum. Faiz seviyelerinden ziyade düşük enflasyon ile büyüme önemli. Gelecek yıllarda büyüme, istihdam yaratmak açısından daha öncelikli olacak. Öte yandan, bankacılık sektörü üzerinde maliyet oluşturan kalemlerde gevşeme oldukça ve enflasyon düştükçe bunlar faiz oranlarına yansıyacaktır." şeklinde konuştu. 


Sermaye yeterlilik rasyosunun düşürülmesi gibi bir durumun Basel 3 kuralları nedeniyle söz konusu olamayacağını, buna kesinlikle dokunulmaması gerektiğini vurgulayan Ateş, zorunlu karşılık oranlarındaki düzenleme ve risk ağırlıklarında yapılacak düzeltmelerle bankaları rahatlatıp kredi hacimlerinde genişleme sağlanabileceğini kaydetti. 


- "(Kanal İstanbul) Böyle bir projeyi desteklerim"

DenizBank Genel Müdürü Ateş, "Türk bankalarının da finanse ettiği mega projeler bir bir açılıyor. Kanal İstanbul projesi de gündemde. DenizBank olarak, bu konuda fizibilite çalışması yapıyor musunuz?" sorusuna, şu karşılığı verdi:


"Kendi adıma söylüyorum. Böyle bir milli projeyi desteklerim. Tabii ki son kararı kredi komitesi verecektir. Nasıl ki 3. köprü, 3. havaalanı, Kıbrıs Barış Suyu gibi mega projelere destek verdiysek bu milli projeye destek olmak da benim hayalimdir. Çünkü bu, tarihi değiştirecek özellikleri içinde barındıran bir proje. Hayata geçirildiğinde Fatih Sultan Mehmet'in gemileri karadan Haliç'e indirmesine benzer tarihi bir etkisi olur. Proje teknik açıdan yapılabilir olduktan sonra finansman sağlanabilir."


Ateş, varlık fonlarının kurulması durumunda mega projelerin finansmanında bankaların dışlanma durumu olmayacağını, bilakis sinerjinin ortaya çıkacağını kaydetti.  


Özel sektörün son yıllarda önemli atılımlar içerisinde olduğunu ve bayındırlık hizmetlerini imal edecek güçte bulunduğunu ifade eden Ateş, bankaların finanse edecek güçte olması ve devletin de üçüncü ayak olarak devreye girmesi halinde bu projelerin hızlıca devreye alınabileceğini söyledi.



AA


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


DENİZBANK Genel Müdürü Hakan Ateş, "Nasıl ki 3. köprü, 3. havaalanı, Kıbrıs Barış Suyu gibi mega projelere destek verdiysek bu milli projeye (Kanal İstanbul) destek olmak da benim hayalimdir. Çünkü bu, tarihi değiştirecek özellikleri içinde barındıran bir proje" dedi.


Devletin yatırım iklimini canlı tutup kamu-özel ortaklığı tipi projelerin artırılması gerektiğini vurgulayan Ateş, kendilerinin de kredi faiz oranlarında düşüşün devamını istediğini ifade etti. Ateş, "Biz yüzde 12 ile mevduat toplayıp yüzde 9 ile konut kredisi verirsek işletme olarak topu dikeriz. Yönetici olarak sorumluluğumu yerine getirmemiş olurum. Faiz seviyelerinden ziyade düşük enflasyon ile büyüme önemli. Gelecek yıllarda büyüme, istihdam yaratmak açısından öncelikli olacak. Öte yandan, bankacılık sektörü üzerinde maliyet oluşturan kalemlerde gevşeme oldukça ve enflasyon düştükçe bunlar faiz oranlarına yansıyacaktır" dedi.


ÇIKIŞ 100 DOLAR OLSUN

Ateş, varlık fonlarının kurulması durumunda mega projelerin finansmanında bankaların dışlanma durumu olmayacağını, bilakis sinerjinin ortaya çıkacağını kaydetti. Özel sektörün son yıllarda önemli atılımlar içerisinde olduğunu ve bayındırlık hizmetlerini imal edecek güçte bulunduğunu ifade eden Ateş, bankaların finanse edecek güçte olması ve devletin de üçüncü ayak olarak devreye girmesi halinde bu projelerin hızlıca devreye alınabileceğini söyledi.


Hürriyet


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Yeni Havalimanı ve Kıbrıs Barış Suyu gibi mega projelere finansman sağladıklarını hatırlatarak “Kanal İstanbul’a da destek olmak benim hayalimdir. Çünkü bu, tarihi değiştirecek özellikleri içinde barındıran bir proje. Hayata geçirildiğinde Fatih Sultan Mehmet'in gemileri karadan Haliç'e indirmesine benzer tarihi bir etkisi olur” dedi. 


DEV YATIRIMLAR İÇİN SİNERJİ 

Hakan Ateş, “Kendi adıma söylüyorum. Böyle bir milli projeyi desteklerim. Tabii ki son kararı kredi komitesi verecektir” diye konuştu. Ateş, varlık fonlarının kurulması durumunda mega projelerin finansmanında bankaların dışlanma durumu olmayacağını, bilakis sinerjinin ortaya çıkacağını kaydetti. Özel sektörün son yıllarda önemli atılımlar içerisinde olduğunu ve bayındırlık hizmetlerini imal edecek güçte bulunduğunu ifade eden Ateş, bankaların finanse edecek güçte olması ve devletin de üçüncü ayak olarak devreye girmesi halinde bu projelerin hızlıca devreye alınabileceğini söyledi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ateş, Merkez Bankası’nın en önemli silahının politika faizi olduğunu, piyasayı bununla regüle edebilmesi için de inandırıcı olması gerektiğini belirtti. 


OLUMLU AYRIŞMAYI BAŞARIRIZ 

Faiz indirimine bakıldığında enflasyon oranı seviyesinin de önem taşıdığını kaydeden Ateş, "Gelecek yıl enflasyonun yüzde 6-6,5 seviyelerine gerileyeceğini düşünüyorum. Dolayısıyla faizlerde buraya kadar yer var. Ancak bunun fevkinde yaparsanız inandırıcılık yitirilir. Devlet eskiden olduğu gibi muhtaç değil. Devlet, ekonomisini düzeltti ve çok güçlü. Ekonomik büyüme yüzde 4’ler civarında sağlanabilir ve enflasyon düşerse bu konjonktürde Türkiye olumlu ayrışmayı başarabilir" dedi. Ateş, devletin yatırım iklimini canlı tutup kamu-özel ortaklığı projelerin artırılması gerektiğini vurguladı.


Gref tam bir Türk dostu

Hakan Ateş, Rusya'yla ilişkilerin normalleşmesine ilişkin de Sberbank CEO’su Herman Gref'in tam bir Türk dostu olduğunu belirterek, “Sayın Gref, 2016 yılında ilişkilerin tekrar düzelebileceğini söylemişti.  Onun dediği gibi oldu ve  ilişkiler düzeldi. DenizBank olarak bir dediğimiz iki edilmedi" ifadelerini kullandı. 


Rusya’dan yatırım sürüyor  

15 Temmuz'daki kalkışmaya karşı (Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimi) Türk halkının gösterdiği cesaretin, sadece Rusya değil dünyanın her ülkesi için ibretlik bir olay olduğunu belirten Ateş, Rusya'dan Türkiye'ye yatırımların sürdüğünü kaydetti. 


Yurtdışı çıkış harcı 100$ olsun  

Turizmin Türkiye'ye yılda 30 milyar dolardan fazla döviz girdisi sağladığını bildiren Ateş, "Turizm yatırımları Türkiye'nin malıdır. Tedbir anlamında, mesela yurtdışına çıkış harcı 100 dolara çıkarılsın. Turist mümkün oldukça yurt içinde kalsın” diye konuştu. 


Akşam 



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Düşük faiz tartışmasına DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de katıldı. Kredi faiz oranlarında düşüşün devamını kendilerinin de istediğini ifade eden Hakan Ateş, bankacılık sektörü üzerinde maliyet oluşturan kalemlerde gevşeme oldukça ve enflasyon düştükçe bunların faiz oranlarına yansıyacağını vurguladı. Ateş, “Biz yüzde 12 ile mevduat toplayıp yüzde 9 ile konut kredisi verirsek işletme olarak topu dikeriz. Yönetici olarak sorumluluğumu yerine getirmemiş olurum. Faiz seviyelerinden ziyade düşük enflasyon ile büyüme önemli” şeklinde konuştu.


6’ya kadar yolu var


Hakan Ateş yaptığı açıklamada, Merkez Bankası’nın en önemli silahının politika faizi olduğunu ve piyasayı bununla regüle edebilmesi  için de inandırıcı olması gerektiğini söyledi. Faiz indirimine bakıldığında enflasyon oranı seviyesinin de önem taşıdığını kaydeden Ateş, “Gelecek yıl enflasyonun yüzde 6-6.5 seviyelerine gerileyeceğini düşünüyorum. Dolayısıyla faizlerde buraya kadar yer var. Ancak bunun fevkinde yaparsanız inandırıcılık yitirilir” dedi. Ateş, kendilerinin de kredi faiz  oranlarında düşüşün devamını istediğini ifade derek, şöyle devam etti:


“Biz yüzde 12 ile mevduat toplayıp yüzde 9 ile konut kredisi verirsek işletme olarak topu dikeriz. Yönetici olarak sorumluluğumu yerine getirmemiş olurum. Faiz seviyelerinden ziyade düşük enflasyon ile büyüme önemli. Gelecek yıllarda büyüme, istihdam yaratmak açısından daha öncelikli olacak. Bankacılık sektörü üzerinde maliyet oluşturan kalemlerde gevşeme oldukça ve enflasyon düştükçe bunlar faiz oranlarına yansıyacaktır.”


Çıkış harcı 100 dolar olsun


Hakan Ateş, 80 milyar dolara yakın turizm yatırımının korunması için devletin biraz daha desteğini beklediklerini kaydederek, şunları söyledi:


“Turizmde bu yıl büyük bir fren oldu. 120 kilometre hızla giden bir araca bir anda fren yaptırırsanız camdan fırlayanlar olur. İşte camdan fırlayanlar olmasın diye biz hava yastıklarımızı kullanıyoruz. DenizBank olarak, hava yastıklarımızı hemen açtık ve yapılandırmalarımızı yaptık. Unutulmamalı ki, tavuk kesilirse yumurta alamazsın. Devlet yumurta istiyorsa mutlaka tavuğu yaşatmalı. Turizm yatırımları Ahmet’in, Mehmet’in değil, Türkiye’nin malıdır. Tedbir anlamında, mesela yurt dışına çıkış harcı 100 dolara çıkarılsın. Turist mümkün oldukça yurt içinde kalsın.”


Kanal İstanbul’u desteklerim


DenizBank Genel Müdürü Ateş, Kanal İstanbul projesine finans desteği için de, “Kendi adıma, böyle bir milli projeyi desteklerim. Tabii ki son kararı kredi komitesi verecektir. Nasıl ki 3. köprü, 3. havaalanı, Kıbrıs  Barış Suyu gibi mega projelere destek verdiysek bu milli projeye destek olmak da benim hayalimdir” dedi. Ateş, varlık fonlarının kurulması durumunda mega projelerin  finansmanında bankaların dışlanma durumu olmayacağını, bilakis sinerjinin ortaya çıkacağını kaydetti.


Sberbank 1 dediğimizi 2 etmedi


Sberbank’ın kendilerine 2 defa sermaye gönderdiğini hatırlatan Ateş, Sberbank CEO’su Herman Gref’in tam bir Türk dostu, Sberbank’ın da Rusya’nın en önemli finans kuruluşu olduğunu söyledi.


Ateş, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda, “Sayın Gref, 2016 yılında ilişkilerin tekrar düzelebileceğini söylemişti. Açıkçası o dönemde çok umutlu bakamıyorduk, ancak bir anda dediği gibi de oldu. İlişkilerin düzelmesi bizleri çok mutlu etti. Yaklaşık 9 aylık süreçte DenizBank olarak bir dediğimiz iki edilmedi” ifadesini kullandı. Hakan Ateş, uçak düşürülmesi olayını hiç hatırlamak istemediğini kaydetti.


Vatan


Geri Dön