14 / 01 / 2025

Hakkari Çin'e maden ihraç ediyor!

Hakkari Çin'e maden ihraç ediyor!

Yeraltı maden rezervi açısından ülkede önemli bir potansiyele sahip olan Hakkari'de iş adamı İsmet Ölmez tarafından 2006 yılında Hakkari-Çukurca karayoluna kurulan maden tesisi, yoluna emin adımlarla ilerliyor.




Hakkari'deki Meskan Dağı'nda kurulan maden tesisinden çıkarılan kurşun ve çinko, başta Çin olmak üzere İran ve Kore gibi Asya ülkelerine ihraç ediliyor. 


Yeraltı maden rezervi açısından ülkede önemli bir potansiyele sahip olan Hakkari'de iş adamı İsmet Ölmez tarafından 2006 yılında Hakkari-Çukurca karayoluna kurulan maden tesisi, yoluna emin adımlarla ilerliyor. 


Madenden çıkarılan çinko ve kurşunun önceki yıllarda hammadde olarak ihraç edildiği kentte, madenlerin yeni kurulan fabrikada işlenerek pazarlanması Hakkari'nin ihracatını da adeta şaha kaldırdı. 


İşçilerin yerin metrelerce altından çıkardığı madenler, fabrikada ayrıştırıldıktan sonra başta Çin olmak üzere, Kore ve İran'a ihraç ediliyor.  


Bölgede işsiz gençler için de ekmek kapısı haline gelen fabrikada 200 işçi istihdam ediliyor. 


Meskan-Ölmez Madencilik sahibi İsmet Ölmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılından bu yana Hakkari bölgesinde maden çıkardıklarını belirtrek, terör olayları nedeniyle kimsenin yatırım yapmadığı bölgede, elini taşın altına bıraktığını söyledi. 


İnsanlar kaçırıldığı bir dönemde kendi imkanlarıyla kiraladıkları araç gereçlerle madenciliğe ilk adımı attıklarını anlatan Ölmez, "Daha sonra makine takviyesi yaparak işimizi ilerlettik. 2006'da 25 bin ton maden ihracatı yaptık ve bir yıl sonra işin altyapısını iyice sağlamlaştırdık ve 27 bin ton gibi bir ihracat gerçekleştirdik" dedi. 


Ölmez, 2008-2009'da meydana gelen global krizin kendilerini de etkilediğini ancak kısa sürede toparlanmayı başardıklarını bildirerek, yaklaşık 20 milyon liraya kurdukları fabrika ile yollarına devam ettiklerini dile getirdi. 


Her yıl ihraç ettikleri madende 2 milyon dolar değerinde kurşunun heba olduğunu, bu nedenle de bölgeye flotasyon fabrikası kurduklarını vurgulayan Ölmez, şöyle konuştu: 


"Makinelerimizin bir bölümünü yurt dışından temin ettik. Burası sanayi bölgesi olmadığı için 400 bin dolar civarında nakliye parası verdik. Şu an fabrikamız fiilen çalışıyor. Fabrika kurulduğundan bu yana 3 bin ton kurşun ihraç ettik. 14 bin ton çinko konsantre üretimi gerçekleştirdik. Halen de eksiklerimiz var. Bu eksiklerimizi gidermeye çalışıyoruz." 


"200 kişiye ekmek kapısı olduk" 


1990'lı yıllarda yaşanan çatışmalar nedeniyle Hakkari bölgesindeki tüm köylerin boşaltıldığını ve vatandaşların göç ettiğini anımsatan Ölmez, bu nedenle yörede ciddi bir işsizlik sıkıntısı yaşandığını, genelde taşeron firmalar üzerinden işlerin yürütüldüğünü söyledi. 


Ölmez, kentteki işsizliği gidermek anlamında da kurduğu fabrikanın önemli bir misyon oluşturduğuna dikkati çekerek. "200 kişiye ekmek kapısı olduk. Bu da iyi bir iş yaptığımız anlamına geliyor. Ben tüm iş adamlarını bölgeye yatırım yapmaya davet ediyorum" diye konuştu. 


Hakkari'de kazandıkları parayı yine Hakkari'ye yapacakları yatırımlarla değerlendirmek istediğine işaret eden Ölmez, "Atalarımız bu topraklarda yaşadı. Biz de bu topraklarda yaşıyoruz. Kazanılan parayla batı illerinde yatırım yapmak çare değil. İş adamları da yatırım yapmak istiyorlarsa kendi memleketlerinde yapsınlar. İş imkanı sağlayarak bölgedeki insanların dualarını alsınlar" ifadelerini kullandı. 


Ölmez, bölgede yaşanan elektrik kesintilerinin fabrikalarını da olumsuz etkilediğini ve bazı makinelerinin kesintiler nedeniyle arızalandığını ifade ederek, elektrik sorununun acil olarak çözülmesini beklediklerini sözlerine ekledi. 



Dünya


Geri Dön