05 / 05 / 2024

Hakkari'de Sürme Hanım Kadın Parkı açıldı!

Hakkari'de Sürme Hanım Kadın Parkı açıldı!

Hakkari Belediyesi tarafından Sümbul Mahallesi'nde yapımı tamamlanan ilk kadın parkı olan Sürma Hanım Parkı'nın açılışı yapıldı. Sürme Hanım, 1883 tarihinde Hakkari'nin Qudsanin köyünde doğan Süryani bir kadın...




Hakkari Belediyesi tarafından Süryani kadınlarının direniş sembolü olan Surma Xanim adına yaptırılan ilk kadın parkının açılışı BDP Mardin Milletvekili Erol Dora ve BDP Mardin Belediyesi Eş Başkan Adayı Februniye Akyol'un katılımı ile gerçekleşti. Akyol, "Surma Xanim yüz yıl önce direnişin sembol kadınlarındandı. Bende onun izinde BDP'nin içerisinde mücadele vereceğim" dedi.


Hakkari Belediyesi tarafından Sumbul Mahallesi'nde yapımı tamamlanan ilk kadın parkı olan Surma Xanim Parkı'nın açılışı yapıldı. 1883 tarihinde Hakkari'nin Qudsanin köyünde doğan Süryani kadınlarının direniş sembollerinden Surma Xanim'ın isminin verildiği parkın açılışı BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozanî, Mardin Belediyesi Eş Başkan Adayı Februniye Akyol, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre, Yüksekova Belediyesi Eş Başkan Adayı Ruken Yetişkin, Asurî, Keldanî Demokratik İnsiyatifi ve BDP'li yöneticiler, Binewş Kadın Danışma Merkezi çalışanları, KESK Kadın Meclisi üyeleri ile yüzlerce yurttaşın katılımı ile yapıldı. Rengarenk balonlar ve PKK bayrakları ile süslenen parkın girişine ise Süryanice, Türkçe ve Kürtçe "Surma Xanim Park'ına hoş geldiniz" yazıldı. Açılış kurdelesini kesen vekil ve belediye eş başkan adayları, yüzlerce yurttaş tarafından alkışlandı. 


Dora'dan Süryanilere çağrı


Açılış sonrası konuşan BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, yurttaşlara Süryanîce kısa bir konuşma yaptı. Ardından Türkçe konuşan Dora, Hakkari Belediyesi tarafından parka "Surma Xanim" isminin verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Halkların birliği için topraklarından göç etmiş Süryani yurttaşlara çağrıda bulunan Dora, "Artık demokratik siyaset yürüyor. Kendi halkımı Süryanileri buraya çağırıyorum. Sayın Abdullah Öcalan'ın başlattığı demokratik süreç çerçevesinde özümüzü koruyarak mücadele etmeliyiz. Gelin beraber belediyelerimizi yönetelim topraklarımıza sahip çıkalım" dedi. Ardından konuşma yapan Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, parka "Surma Xanim" verilen ismin bin yıllardır beraber yaşayan Asuri, Süryani, Keldani ve Kürtlerin kardeşliğini sembolize ettiğini dile getirdi. Bedirhanoğlu, parkın ismi "x" harfi olduğu için kabul edilmediğini; ancak verdikleri kararda ısrarlı olduklarına vurgu yaparak, "50 defa başvurumuz red edilse biz yine başvuracağız" dedi.


'Onun izinde olacağım' 


Son olarak konuşan BDP Mardin Eş Başkan adayı Februniye Akyol, yurttaşlara ilk önce Süryanice ardından Kürçe ve son olarak Türkçe selamladı. Akyol, parkın ismi Surma Xanim verilmesinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Hakkari Belediyesi'ne teşekkür ediyorum. Surma Xanim yüz yıl önce direnişin sembol kadınlarındandı. Bende onun izinde BDP'nin içerisinde mücadelemi vereceğim" şeklinde ifade etti.


Konuşmaların ardından Feqiyê Teyran Kültür Merkezi'ne bağlı "Jin jiyan azadî" erbanê grubu sahne aldı. Program, Hakkari Belediyesi'ne bağlı folklor ekibinin sahne almasının ardından son buldu. 



Yüksekova Haber


Geri Dön