29 / 04 / 2024

Hakkari’ye OSB müjdesi!

Hakkari’ye OSB müjdesi!

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, hem İran hem de Irak’a komşu olan Hakkari'ye Organize Sanayi Bölgesi müjdesi verdi.




Terörden büyük oranda temizlenen Hakkari ve Şırnak, hem İran hem de Irak’a sınır komşusu olmanın verdiği avantajı da kullanarak ekonomik gücünü göstermeye başladı. Bölgenin artan ihracatı devlet teşvikleriyle birleşince yatırımlar da hızla çoğalmaya başladı. Bu kapsamda şehir merkezinden uzak, çevreci ve enerji maliyetlerini düşüren bir sanayileşme modeli olarak bilinen Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) bir yenisi de Hakkari’de hayata geçiyor.


TİCARET KATLANACAK


Toplam 285 OSB’nin bulunduğu Türkiye’de Hakkari’nin de eklenecek olması bölge iş adamlarını mutlu etti. Sadece İran ile 30 milyon dolarlık ticaret hacmi bulunan şehirin geçtiğimiz günlerde açılan Esendere Gümrük Kapısı ve Selahattin Eyyübi Havalimanı'yla ticaretini katlaması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı ‘İstihdam Seferberliği’ ve Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı ‘Teşvik Paketi’ sonrası bölgeye çok yoğun bir ilgi olduğunu ve ihtiyaca cevap veremediklerini anlatan Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş, cazibe merkezleri kapsamında şu ana kadar Hakkari’nin genelinde 50’ye yakın müracaat olduğunu bunun parasal değerinin ise 200 milyon liraya ulaştığını söyledi. Başkan Taş, “Organize sanayi bölgesi kurmak için ilgili bakanlıklara müracaat ettik. Yer tespiti yaptık. Kısa bir süre sonra organize sanayi bölgemizi kuracağız” diye konuştu.



300 MİLYONLUK YATIRIM YOLDA

Programın bölgedeki KOBİ ve iş adamlarını çok heyecanlandırdığını dile getiren Servet Taş şunları söyledi: “Bizim İran’a çok ciddi bir çinko maden ihracatımız var. Onlarda bu madeni alıp işleyip bize geri satıyor. Cazibe merkezleri kapsamında İzmir’den gelen iş adamlarımız burada bir metaloji fabrikası kurmak istiyor. Parasal değeri ise 300 milyon lira. Bu 4 bin 500 kişiyi istihdam edecek bir yatırım.” Konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım ile paylaştıklarını dile getiren Taş, referandum sonrasında konunun netleşeceği bilgisini paylaştı. Hakkari’deki ekonomik dinamitleri faaliyete geçirmeye çalıştıklarını anlatan Taş, “Bazı tesisler kurmayı planlıyoruz bununla birlikte de 5 bin çocuğumuzu daha istihdam edebileceğiz” ifadelerini kullandı.



Yeni Şafak



Geri Dön