29 / 12 / 2024

Konya Huğlu ve Üzümlü'ye OSB müjdesi!

Konya Huğlu ve Üzümlü'ye OSB müjdesi!

Konya 2. Savunma Sanayi Zirvesi ve Tedarikçi günlerinde ilk gün tamamlandı. Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Huğlu ve Üzümlü'ye organize sanayi bölgesi için çalışmalara başlanıldığını söyledi.



Konya 2. Savunma Sanayi Zirvesi ve Tedarikçi günlerinde ilk gün sona erdi. Ramada Otel'de gerçekleştirilen zirveye Sanayi, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız' yanı sıra Konya Valisi Yakup Canbolat, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Savunma Sanayi Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, SASAD Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Yaşar, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, iş adamları, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Protokol konuşmalarının ardından kurdale kesimi ile büyük firmaların ürünlerinin yer aldığı stantın açılışı gerçekleştirildi.


KONYA YATIRIM İÇİN GÜVENLİ BİR YER

Savunma ve Sanayi Zirvesinde konuşan Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya'nın anadolunun sanayi üssü konumunda yer aldığını söyledi. 9 adet Organize Sanayi Bölgesi ile Konya'nın hizmet verdiğini ve durmadan üretim yaptığını aktaran Canbolat, “44 küçük sanayi ve 10 adet özel sanayi alanı ile Konya, adından sıklıkla söz ettirmeyi başarmıştır. Konya'nın 3 bin 500 hektar planlı endüstri alanı bulunmaktadır. Savunma sanayisinde dışa bağımlılıktan kurtulmalıyız. Konya, yatırım için ideal ve güvenli bir yer. Uygun yatırım alanı, yatırımcılar tarafından değerlendirilmeli” şeklinde konuştu.


İLK 100'DE 2 TÜRK FİRMASI VAR

Sanayi, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, tarih misyonunun geleceğe taşınması için hedeflerin olması gerektiğini belirtti. Ekonomide başarının olmazsa olmaz olduğunu dile getiren Altunyaldız, “Önemli başarılara imza attık. Milli gelirimizi 3, ihracatı da 5 kat artırdık. Fason üretmeye devam edilirse üretim elde tutulamaz. Savunma sanayisi, bir ülke için öncelikli hedefler arasında yer almaktadır. Dünya sıralamasında ilk 100'de iki tane Türk firması bulunuyor. Bu firmalarımızdan biri dünya 58.'si diğeri ise dünya 72.'si. Bu ülkemiz adına çok önemli bir gelişme” dedi.


KONYA 4. BÖLGE TEŞVİKİNDEN YARARLANACAK

Altunyaldız, tedarikçilerin her işi üstlenmesini doğru bulmadığını, yayılım göstermeleri gerektiğini ifade etti. Geleceğin yüksek teknoloji ürünlerde olduğunun altını çizen Altunyaldız, daha sonra şunları kaydetti: “AR-GE'lerin payı milli gelirimiz içinde yüzde 1'lerde. Bu oranı yeterli bulmuyoruz. Yüzde 3'lere yükseltmemiz lazım. Huğlu ve Üzümlü'ye yönelik tespitler yaptık. İhracat şartı olmaksızın yivli silahların üretilmesi için izin çıktı. 4. Bölge teşviklerinden Konya, yararlanamıyordu. Artık yararlanabilecek. Huğlu ve Üzümlü'ye organize sanayi bölgesi çalışması yapıyoruz.”


AR-GE MERKEZLERİNİN SAYISI ARTIRILMALI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Konya'nın savunma sanayisinde ciddi bir şehir olduğunu kaydetti. “Savunma sistemi, artık sadece karasal değil aynı zamanda uzay, su altı ve havada da önem kazandı” diyen Çelik, “Yeni teknolojilere ihtiyaç duyulan bir alan savunma sanayisi. Sürdürülebilirlilik bizler için büyük bir önem arz ediyor. Yüksek çözünürlülüklü uydu sistemlerini milli imkanlarla gerçekleştiriyoruz. AR-GE merkezlerimiz yeterli değil. Önemi yeterince anlaşılmıyor fakat bu sayıyı artırmalıyız” açıklamalarında bulundu. 


KÜÇÜK SANAYİCİ GÜVEN KAZANMALI

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi de şöyle konuştu: “Yüksek teknolojili ürünleri geliştirmek istiyoruz. İnsan kaynağına ve sanayiciye ihtiyacımız var. Küçük sanayicinin değeri, iş gücüne dayalı. Biz, küçük sanayicimizin bu sınırlar içinde kalmasını istemiyoruz. Küçük sanayicinin güven kazanması lazım.”


KENDİ FÜZESİNİ ATAN 6 ÜLKEDEN BİRİYİZ

SASAD Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Yaşar, amaçlarının savunma ve havacılık sistemine katkı sağlamak olduğunu belirtti. 170 tane imalatçı firmalarının varlığına dikkat çeken Yaşar, ülke savunmasına kritik ve ileri teknolojileri ile gittikçe artan yerli isteği karşılamak için çalışmalar yaptıklarını hatırlattı. Yaşar, “Kendi füzesini atan 6 ülkeden biriyiz. Milli gelirin yüzde 1'ini AR-GE çalışmalarından kazanıyoruz. 2016 yılı cirosu 5,907 milyar dolar. İhracatımız 1,678 milyar dolar. Sanayi kümelenmesi hayata geçirilmeli. Mühendislik gücü artırılmalı. Nitelikli üretim şart. Tekrarlayan yatırımlardan kaçınmalıyız. Tehditlere karşı duracak savunma sistemlerimiz özgün, milli ve yüksek teknolojiye sahip olmalı” dedi.


KÜTÜKCÜ MÜJDEYİ VERDİ

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, savunma sanayisi sektörünün rekabet gücünü artırmak için bir adım attıklarını söyledi. Kütükcü, UR-GE projesinin başvurusunu yaptıklarını hatırlattı. “İsmini Konya Ateşli Silahlar Sanayisinin Uluslararası Rekabetçiliğinin Geliştirilmesi koyduğumuzu, bir milyon doların üzerinde bütçesi olan bu proje ile, projede yer alan firmalarımızın eğitim, danışmanlık, yurtdışı pazarlama ve alım heyeti giderleri karşılanacak” diyen Kütükcü, şunları kaydetti: “Konya'da 100'ün üzerinde firmamız var.  Savunma ve havacılık sanayisine çalışıyor. Çoğu da Savunma ve Havacılık İhracatçılar Birliği'ne kayıtlı. Bu firmalarda 3 bine yakın işçi çalışıyor. Havan parçaları, silah, mermi, roket başlıkları gibi birçok ürün Konya'da üretiliyor. Son 10 yılda ihracatının ihracatımızı 3 buçuk kat artırarak, geçtiğimiz yıl 36 milyon doların üzerinde ihracat yapmayı başardık.'' 



Merhaba Haber


Geri Dön