Kartal Soğanlık Yeni Mahalle'ye tapu müjdesi!
Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Soğanlık Yeni Mahalle 2 imar uygulamaları sorununun çözüleceğini açıkladı. Öz, bölgeye tapu müjdesi verdi.
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Soğanlık Yeni Mahalle halkı ile bir araya geldi. Soğanlık Kültür Merkezi’nde gerçekleşen tapu bilgilendirme toplantısında konuşan Öz, itiraz edilmezse Soğanlık Yeni Mahalle 2 imar uygulamaları sorununun çözüleceğini ve tapu müjdesini verdi. Öz, Yeni Mahalle sakinlerinin sorularını cevapladı.
Yerel yönetimlerden kalan yanlış uygulamalardan bahseden Öz, “Bu alanın 2981’e göre imar ıslahı yapılmış. Fakat yanlış. Yasa, -gecekonduları paresele dönüştür, yapılaşabilir hale gelsin- diyor. Fakat zamanında Kartal Belediyesi böyle yapmamış. Burada Megapol’ün olduğu yeri, Emniyet’e tahsis ettiğimiz yeri ve cami alanının olduğu yeri Kartal Belediyesi kendi üzerine alınca Maliye de -Kendine neden yer alıyorsun?- demiş. Daha önemlisi, kadastral yolları da Kartal Belediyesi kendi üzerine alınca Maliye itiraz etmiş. Biz, 2009’da o zamanki Milli Emlak Müdürü’yle anlaşmıştık. Milli Emlak Müdürü’yle çözüm yolu bulunca Milli Emlak Müdürü 1 hafta içerisinde tayin oldu. Maliye de dedi ki -Senin burada yerin var. Sen buraları bize ver. Biz de sana Tem Otoyolu’nun oradaki 17 dönümlük arsayı verelim- Milli Emlak ile en son konuşmamızda, bizim buralarda gözümüzün olmadığını söyledik. Dönüştürmek için de Teknik Başkan Yardımcılarımızdan Ali Apaydın ile kafa kafaya verdik. Sonuç olarak burada şu an 2981 sayılı yasa uygulanabilir hale geldi. Biz –Buralarda gözümüz yok- deyince Maliye bedele dönüştürmeyi kabul etti. Bedelle ilgili de görüşmelerimiz oldu” şeklinde konuştu.
Vatandaşlardan aldığı paraları vatandaşlara geri vereceğini ve Milli Emlak’a ödenmesi gereken parayı vatandaş adına ödeyeceklerini söyleyen Öz son olarak, “Sizler öyle veya böyle belediyeye paralar ödediniz. Belediye de bazılarınıza tapu verdi. Fakat benim daha yeni hikayesini anlattığım imar ıslah planı yanlış uygulanınca, Hazine de gidip mahkemeye başvurunca planlar iptal oldu. Sizin elinizdeki tapuların hiçbir hükmü yok. Tapular iptal olunca siz, o elinizdeki tapu ile belediyeye başvurup inşaat izni alamazsınız. Şimdi biz size bir çözüm söyleyeceğiz. Sizler zamanında belediyeye para yatırmışsınız. Belediye o zamanki parayla sizlerin parasını almış. Belediye bu paraları alıyor. Daha sonra Hazine’ye yatırıyor ve Hazine mülkü devrediyor. Belediye de sizlere tapuyu veriyor. Bu imar ıslah planı iptal olunca, sizin yatırdığınız paralar belediyeye geri yatmış. Belediye de güzelce harcamış. Şimdi biz diyoruz ki -Şahıslar gelip geçer fakat kurumlar kalıcıdır- Madem vatandaş bu parayı yatırdı, biz belediye olarak Milli Emlak’a dedik ki -Bu vatandaşa yatırdığı parayı belediye olarak biz ödeyeceğiz- Şimdi belediye, sizden aldığı parayı size geri ödeyecek yani Hazine adına yatırdığınız paraları, sizin adınıza, bugünkü parayla Milli Emlak’a ödeyecek. Bu ödemenin toplam tutarı 8 milyon 750 bin liradır. Eski parayla yaklaşık 9 trilyon lirayı sizler adına Kartal Belediyesi olarak harcayacağız. Kabul ederseniz, itiraz etmezseniz yola devam edilecek. Ondan sonra önümüzde tek seçenek var. O da o bölgenin olduğu gibi riskli alan ilan edilmesidir. Yani Bakanlık orayı, olduğu gibi riskli alan ilan eder, Hazine’nin yerlerini bakanlık alır. Riskli alan ilan edildikten sonra bakanlıkla muhatap olacaksınız. Bu bölgede hemen hemen herkesin problemi çözülüyor. Sadece dere bandında kalan yerin sorunu çözülmüyor. O da planla ilgili olan bir durumdur. Aşağı yukarı 750 tane tapu dağıtarak sizlerin sorunu çözülmüş olur. 1 ay itiraz süresi olacak, Eğer itiraz olmazsa bizler Milli Emlak’a para ödemesini yapacağız. Bu işlemler yaklaşık olarak 3 ay sürer. Sonra Hazine’den bize geçecek. Bizler de sizlere tapuları verdikten sonra istediğinizi yapabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Kartal Belediyesi