22 / 07 / 2024

Halepliler, Gaziantep'ten ev almak için yasa bekliyor!

Halepliler, Gaziantep'ten ev almak için yasa bekliyor!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, şehre 120 km uzaklıktaki Halep'ten zenginlerin konak şeklinde havuzlu lüks evler almak istediklerini, bunun için mütekabiliyet yasasını beklediklerini söyledi




Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) Anadolu'dan marka şehirler çıkarmak amacıyla düzenlediği Gelişen Kentler Zirvesi'nin Bursa ve Konya'dan sonraki üçüncü durağı Gaziantep oldu. Amerikan Wall Street Journal gazetesinin yayınladığı araştırma sonucu oluşturulan dünyanın en hızlı büyüyen şehirleri listesine 9. sıradan giren Gaziantep, sadece Güneydoğu değil, Suriye ve Irak'ı da içine alan geniş bir coğrafyanın çekim merkezi haline gelirken özellikle 120 kilometre mesafedeki Suriye'nin Halep şehrinden zenginler ev almak istiyor. Zirvede konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Haleplilerin konak şeklinde içinde havuzu olan lüks evler almak için mütekabiliyet yasasının değiştirilmesini beklediklerini söyledi. Bir Alman firmasının havuzlu villalar kurmak üzere kendilerinden 50 dönüm arsa istediğini bildiren Güzelbey, "Ben kime satacaksınız, diye sorunca, proje üzerinden hepsini sattık, dediler. Satın alanlar da Halepliler." dedi. 2 vakıf ve 1 devlet üniversitesi bulunan Gaziantep, Sanko Holding'in kuracağı üniversite ile 4.'süne kavuşacak. Gaziantep son dönemde Sinpaş Yapı'nın, Zirve Üniversitesi'ni kuran Nakiboğlu ailesiyle birlikte hayata geçirdiği markalı ve nitelikli konut projesi Antepia ve yine Sanko'nun inşasına başladığı markalı proje ile inşaat sektörünün parlayan yıldızları arasına girdi.
 
Zirvenin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm yasa tasarısının Başbakanlık'a iletildiğini ve en kısa sürede yasalaşacağını belirtti. Mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm yasalarının yatırım ve cari açık dışında, Türkiye'nin istihdamını da iyileştireceğini, Avrupa Birliği'ne üyeliği de kolaylaştıracağını söyleyen Bayraktar, "Bu yasayla yabancı yatırımı artacak, cari açık azalacak. Bunların ötesinde de Türkiye'nin tanıtımı ve turizmi gelişecek. Buradan mülk alan Avrupalıların yapacağı olumlu tavsiyeler AB'ye girişi hızlandıracak." diye konuştu. Mütekabiliyetin Avrupa'nın birçok ülkesinde, Amerika'da, kendine özgüveni olan ülkelerde aranmadığını anlatan Bayraktar, "O ülkede bize arazi satılmasa da bize gelenlere satacağız. Suriye'den, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden, Avrupa'dan talepler var. Paralı yabancılar gelecek. Bu yasayı, ülkemizin milli birlik ve bütünlüğünü, tarihi değerlerimizi korumak suretiyle çıkaracağız." ifadesini kullandı. 2-B Yasası'nda sona gelindiğini, riskli alanlarda dönüşüm yapmak için hazırladıkları yasa tasarısının da Başbakanlık'a iletildiğini ve kısa süre içerisinde bu yasayı çıkaracaklarını dile getirdi.
 
5 milyon konut yenilenecek

GYODER Başkanı Işık Gökkaya, kentsel dönüşümün 400 milyar dolarlık bir maliyetle 5 milyona yakın konut stokunun 10 yılda yenilenerek hayata geçirilebileceğini söyledi. Türkiye'nin 2011 yılı 2. çeyreğinde yüzde 8,8, ilk 6 ayda ise yüzde 10,2 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğünü hatırlatan Gökkaya, inşaat sektörünün de 2. çeyrekte yüzde 13,2'lik büyüme ile GSYH içindeki payını yüzde 6'ya çıkardığını kaydetti. Yüzde 13,2'lik büyümenin, özel sektörün yatırımlarından kaynaklandığını vurgulayan Gökkaya, "İnşaat harcamaları ilk çeyreğe göre yüzde 19,7 genişleyerek 31,2 milyar lira olmuştur. Bunun 19,6 milyarlık kısmı özel sektöre aittir. Konut satışlarında ise bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artış kaydedilmiş, toplam 200 bin konut satılmıştır. 2010'da toparlanan sektör 2011'de beklentilerin üstünde canlılık göstermiştir." dedi.
Zaman


Geri Dön