28 / 04 / 2024

Haliç metro geçiş köprüsü!

Haliç metro geçiş köprüsü!

Haliç metro geçiş köprüsünün 2014 yılının Ocak ayında hizmete girmesi bekleniyor. 180 milyon liraya mal olan köprü, Unkapanı ve Azapkapı viyadükleri ile 936 metreye ulaşıyor....




Haliç metro geçiş köprüsü ile ilgili projeler 2005 yılında onaylandı. Haliç metro geçiş köprüsü 2008 yılında 147 milyon euro+KDV bedelle ihale edilmiştir. 2009 yılında yer tesliminin yapılmasıyla başlayan projede uzunluğu 936 metre olan Azapkapı Viyadüğü + Çelik Köprü + Mobil Köprü + Unkapanı Viyadüğü'nün imalatı yapıldı.


İstanbul Metrosu’nun en önemli aşamalarından biri olan Haliç metro geçiş köprüsü inşaatı tamamlandığında, Hacıosman’dan metroya binen yolcular kesintisiz olarak Yenikapı aktarma istasyonuna ulaşabilecekler. Burada  Marmaray  bağlantısıyla, Kadıköy-Kartal, Bakırköy-Atatürk Havalimanı veya Bağcılar-Olimpiyatköyü- Başakşehir’e de kısa sürede ulaşma imkanı bulunuyor.


Haliç metro geçiş köprüsünden geçecek olan Taksim-Yenikapı metro hattı toplam 5,2 km uzunluğunda 4 istasyondan oluşuyor. Taksim metrosu, Şişhane eteklerinde Azapkapı’da yeryüzüne çıkarak köprü ile Haliç’i geçtikten sonra Süleymaniye eteklerinde tekrar yer altına girecek. Köprünün üzerinde hem metro istasyonu hem de yaya yürüyüş yolları bulunuyor. Haliç’in 13 metre üstünde Tarihi Yarımada’yı seyrederek yürüme imkanı sağlayan köprünün Karaköy ayağında kafeler yer alacak.


Haliç metro geçiş köprüsünün deniz üzerindeki uzunluğu 460 metre. 180 milyon liraya mal olan köprü, Unkapanı ve Azapkapı viyadükleri ile 936 metreye ulaşıyor. Denizden 13 metre yükseklikte yapılan köprüyü 5 ayak taşıyor. 


Zemini balçık olan köprüde herhangi bir çökme yaşanmaması için köprünün ayaklarının altına onlarca kazık çakıldı. Denizin 110-120 metre altına çakılan 36 kazık köprüyü taşıyor. Polonya’da özel olarak hazırlanan çelik kazıklar milimetrik hesaplarla yerleştirildi. Her bir kazık için arkeolojik kazılar yapıldı. Haliç metro geçiş köprüsünün 2014 yılının Ocak ayında hizmete girmesi bekleniyor.



Haliç Metro Köprüsü nerede? Havadan görüntüleri!

Kadıköy Kartal Metro Hattı!
Kabataş Bağcılar Tramvay Hattı!
Kadıköy Moda Nostaljik Tramvay Hattı!
Havalimanı Aksaray metro hattı!
Topkapı Habibler metrosu!
Taksim 4. Levent metro hattı!




Geri Dön