04 / 11 / 2024

UNESCO, Haliç Metro Geçiş Köprüsü raporunu istedi!

UNESCO, Haliç Metro Geçiş Köprüsü raporunu istedi!

UNESCO, Brezilya'daki zirvede de gündeme gelen Haliç Metro Geçiş Köprüsü ile ilgili çevre etki raporunun şubat ayına kadar hazırlanmasını istedi




Uluslararası kurulus, tarihi yarımadada sit alanları ve eski eserleri dikkate alan bir trafik planının hazırlanmasını da talep ediyor. UNESCO raportörleri, raporu incelemek üzere şubatta İstanbul'a gelecek.
 
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Brezilya dönem toplantısında İstanbul'u tehlike altındaki miras listesine almadı; ama yöneticilerine bazı ödevler verdi. Örgüt İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne şubat ayına kadar süre vererek bir dizi çalışmayı bitirmesini istedi. İstanbul'dan bir an önce bitirilmesini istenen konuların başında Haliç Metrosu Çevre Etki Degerlendirmesi Raporu ve miras alanlan için hazırlanması zorunluluk haline getirilen Alan Yönetim Planı'nın tamamlanması UNESCO raportörleri 2011 yılı ilk aylarında tamamlanması istenilen iki raporu incelemek üzere şubatta İstanbul'a gelecek. İstanbul'un son durumu hakkında incelemelerde bulunacak heyet, kendisine sunulan raporlar doğrultusunda, bir çalışma yapacak. Heyet hazırlayacağı İstanbul raporunu 2011'de Bahreyn'de yapılacak 35. dönem toplantısında komiteye sunacak. 21 ülke temsilcisinden oluşan Dünya Mirası Komitesi üyeler şubat ayında hazırlanacak rapor doğrultusunda Bahreyn'de İstanbul'un listedeki durumunu tekrar görüşecek. Brezilya'daki toplantıda İstanbul adına sunum yapan isimlerden biri olan Koruma Uygulama ve Denetim (KUDEB) Müdürü Mehmet Şimşek Deniz, Zaman'a önemli açıklamalarda bulundu. UNESCO'nun Şubat 2011'e kadar İstanbul'a bazı eksikliklerini tamamlaması konusunda süre verdiğini belirten Deniz," Şubat 2011'e kadar Alan Yönetim Planı'nın hazırlanması, Haliç metrosuna ilişkin çevre etki değerlendirme raporu ve alternatif projenin hazırlanması isteniyor. UNESCO, bu raporların yanı sıra tarihi yanmadada sit alanlarını ve eski eserleri dikkate alan bir trafik planın hazırlanmasını talep etti." diye konuştu.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkan vekili Prof. Dr. Öcal Oğuz ise İstanbul'un Dünya Kültür Miras Listesi'nde kalmasıyla ilgili kararda en önemli etkeni son yıllarda yapılan olumlu çalışmalara bağlıyor. İstanbul   Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın  Haliç metrosu inşaatını uluslararası uzmanlardan oluşacak bir gruba değerlendirme karan almasının heyet tarafından beğeni ile karşılandığını ifade eden Oğuz, "25 yıldır listede yer alan İstanbul'da yapılan inşaat ve yenileme gibi çalışmalan Dünya Miras Komitesi'nce adım adım izliyor. Haliç Metro Geçiş Köprüsü inşaatı kapsamında belediye 270 metre olarak planlanan direkleri 50 metreye indirdi. Büyükşehir Belediyesi, geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanı Ertugrul Günay başkanlığında Dışişleri Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun katılımıyla yapılan toplantıda, Haliç metrosunun, şehrin siluetini bozup bozmadığı konusunu, uluslararası uzmanlardan oluşacak bir gruba değerlendirme karan aldı. Belediye böylece çıkacak rapora göre hareket edeceği taahhüdünde de bulunmuş oldu. Bu rapor şubat ayında raportörlere sunulacak." diye konuştu. Brezilya'daki UNESCO'nun 34. dönem toplantısında alman kararın 'İstanbul'un listedeki yeri garanti' anlamına gelmediğini ifade eden Oğuz, "Komite her zaman incelemelerine devam ediyor. Dünya Mirası Komitesi, verilen sözlerin yerine getirilip getirilmediğini önümüzdeki yıl Bahreyn'de yapılacak toplantıda tekrar gözden geçirecek." dedi.

UNESCO, Türkiye'den önümüzdeki dönem içinde bazı hususları sonuçlandırmasını talep ediyor. Haliç Metro Geçişi Köprü Projesi'nin başta Süleymaniye Camii olmak üzere İstanbul'un tarihi yarımadasının görüntüsünü zedeleyip zedelemeyeceğinin tespiti için bağımsız bir etki değerlendirmesi yaptırılmaı isteniyor. Bunun yanı sıra İstanbul'un tarihi alanlarının bütünsel biçimde korunması için hazırlanmakta olan yönetim planının bir an önce bitirilmesi, büyük ölçekli altyapı projeleri uygulanmadan önce kültür mirası üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi, Osmanlı ahşap evlerinin bütünsel bir plan içinde korunması gibi hususlar yer alıyor.
Zaman


Geri Dön