27 / 04 / 2024

Haliç Metro Köprüsü'ne karşı imza kampanyası başlatıldı!

Haliç Metro Köprüsü'ne karşı imza kampanyası başlatıldı!

Süleymaniye Külliyesi ve Halic'in siluetini bozacağı için UNESCO Dünya Miras Komitesi ile meslek odaları tarafından eleştirilen Haliç Metro Köprüsü'ne karşı imza kampanyası başlatıldı



 
Süleymaniye Külliyesi ve Halic'in siluetini bozacağı için UNESCO Dünya Miras Komitesi ile meslek odaları tarafından eleştirilen Haliç Metro Köprüsü'ne karşı imza kampanyası başlatıldı. "Başka bir köprü mümkün" sloganı ile düenlenen imza kampanyasında köprü tasarımının değiştirilmesi, kentin ulaşım sorununun tarihi dokuya zarar vermeden çözülmesi talep ediliyor.

 2004 yılından beri gündemde olan köprünün 82 metre olan kule yüksekliği Anıtlar Kurulu ve UNESCO'nun uyarılan ile 55 metreye kadar düşürüldü. Ancak köprünün siluet üzerinde olumsuz etkisi sürüyor, bu nedenle süreci başından beri takip eden ve imza kampanyasını da düzenleyen İstanbul S.O.S Girişimi, askılı köprü yerine alçak profilli düz köprü tasarımını öneriyor.

Topbaşın Projesi

Mİmarlık Vakfı Başkanı Yaşar Marulyalı köprü tasarımının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile mimar Hakan Kıran'a ait olduğunu belirterek "Belediye başkanı olarak kendine bu projeyi yapma imkânı ve imtiyazı tanıdı. Halbuki şehirlerde yapılacak önemli yapılar yarışma ile elde edilir. Üstelik de tarihi bir çevre içindeki metro köprüsünü tasarlamak için bu konuda birikim sahibi olmak gerekir dedi". Yaşar Marulyalı, projede yer alan çelik kuleler ve askı kabloların hacimsel bir büyüklük yaratattığını, silüetteki cami ve minarelerle yarışarak adeta onları ezdiğini vurguladı.

Cumhuriyet
 


Geri Dön