27 / 04 / 2024

Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli Projesi’nde çalışmalar başladı!

Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli Projesi’nde çalışmalar başladı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın “Benim ustalık eserim” olacak dediği ‘Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli Geçiş Projesi’nde çalışmalar başladı.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş’ın son yerel seçimler öncesinde Esenler’de halka hitaben yaptığı konuşmada barkovizyondan tanıtımı yaptığı ve “Benim ustalık eserim olacak” dediği ‘Haliç Unkapanı Karayolu Tüneli Projesi’nde çalışmalar başladı. Proje kapsamında Denar Deniz Araştırmaları Firması, kara tarafı ve deniz ortam zemin çalışmaları için 25 Şubat’a kadar Haliç’te çalışma yapacak. Aykut Kaptan isimli dalgıç gemisi ile Kuzey Deniz Saha Komutanlığı önü, Haliç Metro Köprüsü doğusu, Turyol Rıhtım önü, İBB Haliç Sosyal tesisleri önünde kalan bölümlerde zeminin haritalarının üretilmesi için deniz ölçümleri yapılmaya başlandı. 

 

Unkapanı Köprüsü tarih olacak

1836 yıllında inşa edilen Unkapanı Köprüsü’nün tarih olacağı yeni projenin 2018’de bitirilmesi planlanıyor. Proje için Büyükşehir Belediyesi Bütçesi’nden 100 milyon TL ayrıldı. Proje ile Haliç’in iki yakası arasındaki trafik denizin altından tünel ile sağlanacak. Tünelin bir ayağı Kasımpaşa’da, bir ayağı ise Unkapanı’nda olacak. Çift yönlü olarak trafiğin akacağı tünelin çıkış noktaları döner kavşaklarla alternatif yollara bağlanacak. Belediye Başkanı Kadir Topbaş, projenin hayata geçmesiyle birlikte Sokullu Mehmet Paşa Camisi’nin ve Perşembe Pazarı bölgesinin yeniden revize edileceğini açıklamıştı. 


Vatan 




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Esenler'de düzenlediği mitingde 'ustalık dönemi' projesini açıkladı. Unkapanı Köprüsü'nün kaldırılarak yerine denizin altından tüp tünel yapılacağını duyuran Topbaş, projeyle bölgedeki tarihin de gün yüzüne çıkacağını söyledi.



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sır projesini Esenler’de düzenlediği mitingde açıkladı. 2004 ve 2009’da iki kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Kadir Topbaş, "ustalık dönemi" projesi olarak nitelendirdiği projesiyle İstanbullulara seslendi. Mitingde bir barkovizyon gösterisiyle İstanbullulara yeni dönemde Unkapanı Köprüsü'nün kaldırılarak yerine denizin altından bir tünel yapılacağının müjdesini veren Topbaş, projeyi şöyle anlattı:



BUNA HAYALLERİ YETİŞMEZ


"Biz şimdi bu köprüyü kaldırıyoruz. Tarihi özelliği yok. Köprü kalkıyor, köprünün yerine denizin altından geçen bir tünel, tüp yapıyoruz." Unkapanı Köprüsü'nün bir tarihi önemi olmadığını ve defalarca yinelendiğini söyleyen Topbaş, köprünün dubalar üstünde durduğunu belirterek, “Yüzen bir köprü. Dubalar su alıyor, onarıyoruz aman batmasın diyoruz. Bir de Haliç'in akıntısını kesiyor. Akıntı olsun diye İstanbul Boğazı'ndan buraya su getiriyoruz ama bu köprü kesiyor. İşte biz bu köprüyü kaldırıyoruz. Köprünün yerine denizin altından geçen bir tüp tünel yapıyoruz. Buna hayalleri yetişmez, akılları ermez" dedi. Topbaş hantal köprünün kalkmasıyla tarihi yeniden gün yüzüne çıkaracaklarını belirterek, şunları söyledi:



TARİH YENİDEN CANLANACAK 


"Mimar Sinan'ın büyük eseri Sokullu Camisi burada sıkıştırılmış, kenarda kalmış, burası tekrar hayat buluyor. Tekrar etrafa açılıyor. Orada Saliha Sultan Çeşmesi de tekrar gün yüzüne çıkıyor. Ayrıca 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan Haliç Tersanesi'nin kapısı gerçek yerinde değil. Bu kapıyı da tarihi yerine kazandırıyoruz. Tarih diyenler, çevre diyenler neden bu eserlere bir şey dememişler merak ediyorum.” Bu projeyle Haliç'te akıntı olacağını ve Haliç’in daha güzel olacağını söyleyen Topbaş, “Perşembe Pazarı ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Biz bu bölgeyi yeniden ihya ediyor, İstanbul'a yakışır hale getiriyoruz. Biz dersimize çalıştık ve işte arz ediyoruz” diye konuştu.



TARİHİ YARIMADA'NIN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR


Başkan Topbaş tüp tünel için tüm simülasyonların, düzenlemelerin yapıldığını, mühendislerin ve teknik adamların her ayrıntısını incelediğini ve projeyi tamamladıklarını ifade ederek, "Unkapanı Köprüsü kalkıyor ve yeni kavşaklar, yeni yollarla yapılacak tünel ile yeni meydanlar ortaya çıkıyor. Tarih kurtuluyor, İstanbul güzelliğe kavuşuyor. İnşallah bu ustalık dönemimde benim İstanbul'a naçizane bir hediyem, bir izim olacaktır" diye konuştu.



Posta


Geri Dön