22 / 11 / 2024
fuzul

Haliç'in yıldızı Flatofis'le parlayacak!

Haliç'in yıldızı Flatofis'le parlayacak!

Haliç'te yatay bir plaza kuran SİNPAŞ, bölgeyi iş dünyasının gözdesi yapmayı planlıyor.




A Plus ofislerde helikopter pistinden yüzme havuzuna kadar pek çok sosyal aktivite mevcut

Adını son dönemde SİNPAŞ GYO ve dünyaca ünlü şarkıcı Julio İglesias'la tanıtımı yapılan Bosphorus City ile sıkça duyduğumuz SİNPAŞ Yapı Endüstrisi, Haliç'te iddialı bir proje yürütüyor. Kanal 7 ve ülke TV'nin de içerisinde yer aldığı 146 bin metrakerelik alanda yatay bir plaza kuran SİNPAŞ, bölgeyi iş dünyasının gözde mekanlarından biri yapmayı planlıyor. SİNPAŞ Yapı Endüstrisi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik projeleri ve sektörü Yeni Şafak'a anlattı.

Gayrimenkul sektöründeki son durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

2005 yılında tavan yapan bir talep vardı. Bu nedenle ilgili ilgisiz her sektörden insanlar konut sektörüne girdiler. 2007 yılının yarısına kadar artan talebe cevap verildi. Arz da talep de iyi giderken dünya ekonomisindeki daralmalar, Türkiye'deki siyasal istikrarsızlık ortamının başlaması sektörü etkiledi. Fakat bu sıkıntıların konuta yansıması birden bire olmuyor. 2008 yılında bunun etkisini yaşıyoruz. Bu durumdan en çok küçük firmaların etkileneceğini düşünüyorum.

SİNPAŞ'ın adını son dönemde sıkça duyuyoruz. Bu işe nasıl başladınız ?

SİNPAŞ 35 yıl önce yönetim kurulu başkanımız Avni Çelik tarafından kuruldu. O zaman da inşaat işi yapıyorduk. İnşaatı hiçbir zaman bir kenara bırakmadık. Sürekli innovasyon içerisinde bu günlere geldik. Gayrimenkul işinin her noktasında uzmanlaştık. Ağırlıklı olarak konut işine odaklandık. Bugüne kadar onlarca site yaptık. İnşaatta ihtiyaç duyduğumuz bir takım sektörlere de girdik. Mutfak, banyo dolapları, sauna, dek kaplama, asansör, beton gibi işlerimizin tamamını kendimiz yapıyoruz. Şu anda Türkiye'nin en büyük kalsit üretecisi durumundayız. Bunun yanında seranit granit işine girdik. Seranit firmamız bugün Türkiye'nin en büyük seranit granit üreticisi.

Halka arza gidişiniz nasıl oldu?

Konuttaki uzmanlığımızı daha üst seviyeye getirmek için konut bölümümüzü geçen yıl SİNPAŞ GYO'yu kurduk ve 2007 yılı haziranında halka arz ettik. Piyasa değeri olarak Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı. Ticari gayrimenkulde de elimizde şu an devam eden projelerimiz var.

Kanal 7'nin de içinde olduğu Flatofis'teki çalışmalarınız dikkat çekiyor. Şu an orada neler yapılıyor?

Haliç'te Flatofis'i yapıyoruz. Kanal 7'de burada yaklaşık 7 bin metrekare bir alanda faaliyet gösteriyor. Flatofis'i, mevcut haliyle kaba inşaatı bitmiş haldeyken almıştık. Yeniden projelendirdik. 46 bin metrekare ofis yapacağız burada. A Plus ofis olarak planladık burayı. 16 bin metrekare de perakendeye yönelik bir alanımız oluşuyor. Bu alanın 8 bin metrekaresini Koçtaş'a kiraya verdik. Şu anda Koçtaş burada faaliyetini sürdürüyor.

Binayı kaba inşaat olarak ne kadara aldınız?

Buranın tamamının maliyetini söyleyeyim; tamamlandığında toplam 100 milyon dolarlık bir yatırım.

Kira fiyatları nasıl?

Ofislerin metrekare fiyatı 17 YTL ile 22 YTL arasında kiralıyoruz.Buranın lansmanına başlarken, isteyen herkese 20 yıl 50 yıl hatta 100 yıllık anlaşmalar yapabiliriz. Kontratlar yapabiliriz. Kiralayın sizin olsun. İsterseniz 50 yıllık kontrat yapabiliriz. n

25 yıllık manolyalar yurt dışından geldi

Projede yer alan 25 yıllık manolya ağaçlarının yurt dışından getirildiğini belirten Çelik, "Haliç bölgesi eski İstanbul. Burada yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm alanı. Biz de burayı çevredeki tarihi yapılara uygun nasıl dönüştürebiliriz diye düşündük. Tarihi bir yapıya dönüştüremeyeceğimize göre, yeşili kullanalım dedik. Cepheyi, İtalya'nın Toskana vadisinden 25'er yıllık 280 tane manolya ağacıyla süsledik. Ağaçların yol yorgunluğu var o yüzden bir miktar yapraklarını döktü. Şimdi yeniden açıyorlar" dedi.

Projede bir de heliport bulunduğunu belirten Çelik, "Firma sahiplerleri dilerlerse helikopterle işlerine gelebilecek. Burayı kiralayacak firmalara diyoruz ki toplantı odaları yapmayın. Bizim tam donanımlı büyük toplantı salonlarımız var. Ne zaman istiyorsanız randevu alaraktan buraları kullanın diyoruz. Fastfood alanlarımız, alakart restoranlarımız var. Bir işadamının misafirini getireceği bir alan aramadan direkt buradan istifade edebilecek. Olimpik yüzme havuzundan, fitness'inden hamamına SPA merkezine kadar, mesai saati öncesinde veya bitiminde çalışanların veya işadamlarının kullanabilecekleri bir sosyal merkez yapıyoruz" dedi.

Çelik bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarına katkı sağladıkları için mutlu olduklarını da sözlerine ekledi.

Yüksek binalar sorunlu

Yüksek plazalarda 1. kat ile 20. kat arasında iletişiminden sirkülasyona kadar pek çok sıkıntılar yaşanabildiğini belirten Çelik, "Altyapı sıkıntısı var, asansör sıkıntısı, sirkülasyon sıkıntısı var. Aslında bu projeye bizi iten de çok ünlü bir uluslararası firmanın bizden böyle bir yer talep etmesiyle başladık. Şartnamelerinde 3 katı geçmeyecek diyorlar. Niye dedim. Canlarından bezmişler. 4 tane asansörleri var, sabah girişte, akşam çıkışta, gün içinde sirkülasyonda, canlarından bezmişler. Yatay bir ofis talepleri vardı. Tabii bu talep iki yıl önceydi ve elimizde böyle bir imkanımız yoktu. Onlar da o zaman yeni yerlerine geçtiler ama bu bizim için bir fikir oldu" dedi. Çelik bu ofislerin avantajlarını ise şöyle sıraladı: "Gün içi sirkülasyona maksimum yetecek bir otopark alanımız var. Lokasyon iyi noktada. Metrobüs hattı tam Flatofis geçiş noktasında durağı var. Metrobüs Bostancı'ya kadar uzanacak. Deniz otobüsleri, alttaki sahile kadar gelmekte. Raylı sistem çok yakından geçmekte. Havaalanı, Levent gibi yerlere 10-15 dakikalık mesafede."

Yılmaz YILDIZ  / Yeni Şafak


Geri Dön