28 / 12 / 2024

Haliçport projesi kaderini bekliyor!

Haliçport projesi kaderini bekliyor!

Halis’te kamuoyunda Haliçport olarak bilinen “Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi”nin için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlamış, geçtiğimiz ay da TMMOB’ya bağlı 4 oda, projeye ilişkin imar planlarına dava açtıklarını açıklamışlardı.



Halis’te kamuoyunda Haliçport olarak bilinen “Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi”nin için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlamış, geçtiğimiz ay da TMMOB’ya bağlı 4 oda, projeye ilişkin imar planlarına dava açtıklarını açıklamışlardı.


İlk defa Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Haliç Yat Limanı ve Kompleksi” projesi 2013 yılının Temmuz ayında ihaleye çıkarılmıştı. İhaleyi 1 milyar 346 milyon dolarla Rixos otelleriyle bilinen Sembol Uluslararası Yatırım ile Ekopark Turizm- Fine Otel’den oluşan konsorsiyum kazanmıştı. Proje, 4 yılı inşaat, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilecek.


MİMARLAR VE MÜHENDİSLER ODASI DAVA AÇTI

Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası’na (TMMOB) bağlı 4 oda, Haliçport projesine yönelik imar planlarını yargıya taşımıştı. Gemi Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından konuyla ilgili yapılan ortak açıklamada Haliçport Projesi’ne ilişkin imar planlarına yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle 3 Kasım 2015 tarihinde dava açıldığı belirtilmişti.


3 ADET 5 YILDIZLI OTEL, 2 YAT LİMANI YAPILACAK

Öte yandan tarihi Haliç Tersanesinin bulunduğu alanla ilgili Çevre Etki Değerlendirme(ÇED) süreci de başladı. Ulaştırma Denizlik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ÇED başvuru dosyasına göre; projede 3 adet 5 yıldızlı otel, 2 yat limanı ve iskeleler yer alacak. Alan büyüklüğü 250 bin metrekare olan projenin bedeli 850 milyon lira olarak belirlendi. ÇED başvurusunda yer alan proje detaylarına göre, Haliç tersanesine 700 oda kapasiteli 5 yıldızlı 3 otel yapılacak. 100 odadan oluşacak Otel 1 için Hangar tipinde tescilli bir bina otele dönüştürülecek. 400 oda ve 200 odadan oluşacak 2’inci ve 3’inci otel ise temelden inşa edilecek. Haliç Kongre Merkezi’nde yapılmak istenen ÇED toplantısı geçtiğimiz günlerde protestolar yüzünden yapılamamıştı.


HALİÇ TERSANELERİNİN TARİHİ

İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet’in talimatıyla 1455’te kurulan Haliç Tersanesi, en uzun süre faaliyet gösteren tersanelerden birisi oldu. O zamanki adıyla, ‘Tersane-i Amire’, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde dev bir tersaneye dönüştü. Zaman içinde bölünerek Camialtı, Taşkızak ve Haliç tersaneleri adıyla işlevine devam etti. Denizcilikteki gelişmeyle birlikte bu bölge inşa tezgahları, havuzlar, depolar, kışlalar ve yelken dikim atölyelerini de içine alan bir kompleks haline geldi. II.Abdülhamid döneminde de tersaneye yeni bir havuz eklendi. . Böylece 150 tona kadar küçük gemilerin tamiri bu yüzer havuzlarda yapılmaya başlandı. Tersane-i Amire 1908 yılından itibaren bir daha eski parlak dönemlerininden uzaklaştı. Cumhuriyet döneminde Tersane, Türkiye Seyr-i Sefain İdaresi’ne bağlandı. 1952 yılında ise Denizcilik Bankası’na devredildi. Bu dönemde de yeni bazı havuzlar inşa edildi. 1960’lı yıllarda 8 adet çıkarma gemisi inşa etti. Son senelerde ise tersanede yolcu gemileri, araba vapurları ve feribotlar inşa ediliyordu. Ancak yeni Galataköprüsü inşaatı sırasında gemilerin haliç’e giriş çıkış yapamaması nedeniyle Tersaneler üretim yapamadı ve bu kapanma sürecinin başlangıcı oldu.


Taraf



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


558 yıllık Haliç Tersaneleri'nin akıbeti merak konusu oldu. ÇED sürecinin devam ettiği Haliçport’ta imar planlarına dava açılınca proje, kaderine terk edildi


Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşmış ve deniz taşımacılığında önemli bir üretim noktası olmuş Haliç Tersanesi kaderiyle baş başa bırakıldı.


Haliçport olarak bilinen “Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi”nin için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlamış, geçtiğimiz ay da TMMOB’ya bağlı 4 oda, projeye ilişkin imar planlarına dava açtıklarını açıklamışlardı. Haliçport projesine ilişkin imar planlarına yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle 3 Kasım 2015 tarihinde dava açıldığı belirtilmişti. Haliçport için yapılmak istenen ÇED toplantısı da, protestolar yüzünden yapılamamıştı. Projenin gerçekleştirileceği Tarihi Haliç Tersaneleri de yeni kaderini beklemeye başladı.


İlk defa Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan proje, 2013 yılının temmuz ayında ihaleye çıkarılmıştı. İhaleyi 1 milyar 346 milyon dolarla Rixos otelleriyle bilinen Sembol Uluslararası Yatırım ile Ekopark Turizm- Fine Otel’den oluşan konsorsiyum kazanmıştı. Haliçport Projesi, 4 yılı inşaat, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilecek.


Öte yandan ÇED süreci de başladı. Ulaştırma Denizlik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ÇED başvuru dosyasına göre; projede 3 adet 5 yıldızlı otel, 2 yat limanı ve iskeleler yer alacak. Haliç Tersanesi’ne 700 oda kapasiteli 5 yıldızlı 3 otel yapılacak. 100 odadan oluşacak Otel 1 için Hangar tipinde tescilli bir bina otele dönüştürülecek. 400 oda ve 200 odadan oluşacak 2’inci ve 3’inci otel ise temelden inşa edilecek. 


TERSANE ÜRETİM YAPAMADI, KAPANDI


Yeni Galata Köprüsü inşaatı sırasında gemilerin Haliç’e giriş çıkış yapamaması nedeniyle tersaneler üretim yapamadı ve bu kapanma sürecinin başlangıcı oldu.


Projenin toplam bedeli 850 milyon


4 yılı inşaat 45 yılı ise işletme süresi olan projenin bedeli 850 milyon lira değerinde. Alan büyüklüğü 250 bin metrekare olan Haliçport projesinde; 3 adet 5 yıldızlı otel, 2 yat limanı ve iskeleler yer alıyor. 1 otel 100 odalı, diğerleri ise 400 oda ve 200 odadan oluşacak. 


Bugün Gazetesi


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İSTANBUL'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet'in talimatıyla 1455'te kurulan Haliç Tersanesi, en uzun süre faaliyet gösteren tersanelerden biriydi. Başbakanlığı döneminde Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "Haliç Yat Limanı ve Kompleksi" projesi 2013'te ihaleye çıkarıldı. Kamuoyunda Haliçport olarak bilinen projenin imar planları geçen ay TMMOB'a bağlı 4 oda tarafından yargıya taşındı. Haliç Tersanesi'nin bulunduğu alanda ilgili ÇED başvuru dosyasına göre; 3 adet 5 yıldızlı otel, 2 yat limanı ve iskeleler yer alacak. Havadan görüntülenen Haliç'in Hasköy sahilindeki tarihi tershane hazırlanacak projeyi bekliyor. 


Sözcü




Haber Nabız Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Haliçport için yapılmak istenen ÇED toplantısı da protestolar yüzünden yapılamamıştı. Projenin gerçekleştirileceği Tarihi Haliç Tersaneleri alanını havadan görüntüledik.İlk defa Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "Haliç Yat Limanı ve Kompleksi" projesi 2013 yılının Temmuz ayında ihaleye çıkarılmıştı. İhaleyi 1 milyar 346 milyon dolarla Rixos otelleriyle bilinen Sembol Uluslararası Yatırım ile Ekopark Turizm- Fine Otel'den oluşan konsorsiyum kazanmıştı. 

Proje, 4 yılı inşaat, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilecek. Türkiye Mühendis ve Mimarlar Ödası'na (TMMOB) bağlı 4 oda, Haliçport projesine yönelik imar planlarını yargıya taşımıştı. Gemi Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından konuyla ilgili yapılan ortak açıklamada Haliçport Pıojesi'ne ilişkin imar planlarına yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle 3 Kasım 2015 tarihinde dava açıldığı belirtilmişti.Öte yandan tarihi Haliç Tersanesinin bulunduğu alanla ilgili Çevre Etki Değerlendirme(ÇED) süreci de başladı. Ulaştırma Denizlik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdiirlüğü'niin hazırladığı ÇED başvuru dosyasına göre; projede 3 adet 5 yıldızlı otel. 2 yat limanı ve iskeleler yer alacak. Alan büyüklüğü 250 bin metrekare olan projenin bedeli 850 milyon lira olarak belirlendi. ÇED başvurusunda yer alan proje detaylarına göre, Haliç tersanesine 700 oda kapasiteli 5 yıldızlı 3 otel yapılacak. 100 odadan oluşacak Otel 1 için Hangar tipinde tescilli bir bina otele dönüştürülecek. 400 oda ve 200 odadan oluşacak 2'inci ve 3'inci otel ise temelden inşa edilecek. Haliç Kongre Merkezi'nde yapılmak istenen ÇED toplantısı geçtiğimiz günlerde protestolar yüzünden yapılamamıştı. 



Nabız


Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


HALİÇ 'te kamuoyunda Haliçport olarak bilinen "Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi" için çevre etki değerlendirme (ÇED) süreci başlamış, geçtiğimiz ay da TMMOB'ye bağlı 4 oda, projeye ilişkin imar planlarına dava açtıklarını açıklamışlardı. Haliçport için yapılmak istenen ÇED toplantısı da protestolar yüzünden yapılamamıştı. 

Projenin gerçekleştirileceği Tarihi Haliç Tersaneleri alanını DHA havadan görüntüledi. 


Evrensel



Haber İstanbul Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Tarihi Haliç Tershanesi'ne yapılacak ve kamuoyunda Haliçport olarak bilinen projenin imar planlarının mahkemelik olması ve protestolar yüzünden otelleriyle konsorsiyumun kazandığı proje ÇED sürecinin yapılmasını bekliyor.  Tershane ve müştemilatı, Fatih Sultan Mehmet zamanından yapılmıştı. 


İstanbul Gazetesi


Geri Dön