Yeni Şirketler

Halis Toprak TMSF'ye sert çıktı

Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak Carlton arazisinin satışı ile ilgili TMSF'yi eleştirdi.

Carlton arazisinin 1 yıl içerisinde projelendirilerek, ekspertiz değerinden az olmamak üzere ve Toprak Grubu tarafından satılması hususunda TMSF ile Toprak Grubu 18.12.2004 tarihinde anlaşmaya varmış, bu süreçle ilgili olarak gerekli başvurular tarafımızca yapılarak işlemlerin ikmali sağlanmaya çalışılmıştır. 1 yıllık sürenin yeterli olmamasının gerekçeleri TMSF ye bildirilmiş ve TMSF tarafından da gerekçeler kabul edilerek projelendirilme sonuna kadar beklenmesi uygun görülmüştür. (Bunun en iyi kanıtı TMSF'nin 3 yıl sonra taşınmazı ilk defa ihaleye çıkarmasıdır.) Konuya ilişkin olarak sürekli bir biçimde TMSF'ye bilgi verilmiş, en son 15.05.2007 tarihinde proje müellifi mimar Sn. Fuat Kaplan tarafından arsanın inşaat ruhsatının alınabilmesi için 120 gün ek süreye ihtiyaç duyulduğu TMSF'ye yazılı olarak bildirilmiştir. TMSF tüm bu süreç boyunca işlemlerden haberdar edilmiş ve Carlton arsasının imar iyileştirme ve ruhsatlandırma çalışmalarını beklemiştir. Ve nasıl oluyorsa imar sürecinin bu süre içinde bitecek olmasına rağmen artık beklemeyeceğini beyan ederek taşınmazı üzerindeki rüçhan haklarını kaldırmadan ard arda satışa çıkarmış, bu satışlara katılanlar nezdinde taşınmaz üzerindeki rüçhan hakları nedeniyle satışın yapılması imkanının bulunmadığı intibahını uyandırarak satışları düşürmüş yeni katılımcıların da ihaleye katılmasının önünü kesmiştir. Bununla da yetinmeyerek TMSF yasal haklarını kötüye kullanarak, taşınmaz üzerinde rüçhan hakkı bulunan İş Bankası haklarını 153 milyon USD ye satın alarak arsanın üzerindeki rüçhan haklarını kaldırmış ve imar süreci tamamlanmadan 17.12.2007 tarihinde maalesef arsayı topu topu iki katılımcının bulunduğu bir ihalede 70 milyon YTL ye satmıştır. Maalesef arsanın imar düzenlemesi yapılmadan satılması nedeniyle devletin ve Toprak Grubu'nun büyük bir zararı oluştu.

Carlton Arsasını satın alan Yeniköy Turizm İşletmeleri, arsanın imar problemini kısa sürede çözmüş ve tıpkı Toprak Grubu'nun yaptığı proje gibi ve aynı şekilde üstelik de imar sürecimizi 4 ayda TMSF'ye bildiren Proje müellifi Sayın Fuat KAPLAN vasıtasıyla yaptırıp bitirmiş, 24 Aralık 2008 tarihinde bir gazetede yayınlanan habere göre m2 si TMSF tarafından 2.380 USD ye satılan arsanın m2 sini bal tutan parmağını yalar misali bilahare projeye ortak olan Sayın Ali AĞAOĞLU tarafından 30.000 Euro'ya satılacağı yazılı basında belirtilmiştir. Şu ana kadar Sayın Ali AĞAOĞLU bu beyanını yalanlayan bir açıklamada bulunmamıştır.


TMSF'nin İş Bankası alacağını temlik alma işlemi şu anda yargıdadır. Bizim İş Bankasına borcumuz bizzat İş Bankasının şirketlerimize hitaben yazdığı yazılar da 110 milyon USD olarak teyit edilmiştir. Ve bu borcumuzun vadesi 2012 dir. Bu borca peşin ödeme iskontosu (örneğin TMSF'nin bize uyguladığı %35 iskonto) uygulandığında borcumuz 72 milyon USD olarak ortaya çıkmaktadır. Banka ve bizim muhasebe kayıtlarımız ortadadır. TMSF nin basın açıklamasında iddia edildiği gibi 2.1 milyar TL tutarındaki bir borç bulunmamaktadır. Zaten tümü teminat altında olan İş Bankası alacağı 2.1 milyar TL olsaydı bu tutarda bir alacağın 153 milyon USD ye temlik alınması mümkün olabilir miydi? Hangi banka 2.1 milyar TL alacağını 153 milyon USD'ye satar. Üstelik yüzlerce taşınmaz teminatı varken.

72 Milyon USD tutarındaki İş Bankası alacağının TMSF tarafından yasal yetkiler kötüye kullanılarak, bize haber verilmeden 153 Milyon USD olarak devir alınması işlemine ve Carlton arazisi satışına karşı dava açtık fakat el koyma tehdidiyle bu davaları geri çekmek zorunda kaldık. Eğer TMSF bu davalarımızdan bir sonuç çıkmayacağını, hiçbir yasa dışı tutum ve davranışı bulunmadığını düşünüyorsa niye bu davaları geri çekmemizi şart koştu. Dava açmak anayasal hak değil midir? Bir kamu kuruluşu işlemlerinin Yargı önünde aklanmasından korkar mı?

TMSF aynı şekilde Çamlıca Libadiye arsamızı Yeniköy Carlton arsası gibi imar süreci henüz tamamlanmadan Nisan 2007'de 200 milyon USD ye satışa çıkarmıştı. Bir ay sonra imar sürecinin tamamlanmasını bekleyip arsanın satışının imarlı bir şekilde tarafımızdan yapılması için satışı erteledi. Çamlıca Libadiye arsamızın imar iyileştirme çalışmalarının kısa bir süre sonra sonuçlanması üzerine Toprak Grubu olarak bu arsayı kat karşılığı yoluyla değerlendirmek üzere büyük bir kuruluşla anlaştık ve bu isteğimizi TMSF'ye ilettik. Fakat buna rağmen TMSF baskısıyla biz bu arsayı 402 milyon USD bedelle sattık. Bu durumda bile bu arsa TMSF nin ihalede belirlediği 200 Milyon USD muhammen bedelinin tam iki katına satıldı. Carlton'da imar sürecinin de tamamlanması beklenmedi kamu ve devlet aklın ve mantığın almayacağı zarara uğratıldı.

Şimdi TMSF Yetkililerine sormak lazım; neden Carlton arsasını aynen Libadiye arsasında olduğu gibi imar sürecinin tamamlanmasını bekleyip bizim daha yüksek fiyata satmamıza izin vermediniz?

Bizimle birlikte binlerce işçimizin hakkı olan parayla başkaları zengin olsun diye mi?
Kamuoyunun bilgisine sunuyorum..


Carlton için 1 yıl süre verildi, satış olmadı

TMSF, 30 Kasım 2001'de el konulan Toprakbank'la 18 Aralık 2004'te yapılan protokole göre Toprak Grubu'na Carlton arazisini 1 yıl içinde ekspertiz değerinin (49.6 milyon YTL) altında olmamak üzere satılmasına imkân tanındığını ancak satışın yapılamadığını belirtti. Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak'ın verdiği ilanla Fon'un Carlton arazisinin satışını eleştirmesinin ardından TMSF Basın Halkla İlişkiler Müdürü Yusuf Adıgüzel yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, arazinin SPK onaylı ekspertiz değerinin 49.5 milyon YTL olduğunu, protokol gereği Toprak'a satış için 1 yıl süre verildiği, satılamadığı için TMSF'nin araziyi 70 milyon liraya sattığı belirtildi. Bir diğer iddia Toprak'ın arazide bankaların ipoteği olduğu iddialarını yargıya taşıdığına ilişkindi. Adıgüzel arazide 41 ipotek olduğuna işaret etti. Toprak, İş Bankası'na borcunun kendilerinden habersiz ödediğini belirtirken Fon, bankanın 2.1 milyar liralık alacağını TMSF'nin 154 milyon dolara devraldığını kaydetti. Adıgüzel ödemenin nedenini Toprak Grubu'nun elindeki 159 parça gayrimenkul üzerinde İş Bankası'nın ipoteğini kaldırmak olduğunu belirtti.

TMSF, Toprak Grubu'nun açtığı ihalenin feshi davasından ise feragat ettiğini hatırlattı.