28 / 04 / 2024

Halkalı-Gebze Marmaray Hattı ile o ilçenin kaderi değişecek!

Halkalı-Gebze Marmaray Hattı ile o ilçenin kaderi değişecek!

Geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Gebze-Halkalı Marmaray hattı İstanbul ulaşımına büyük rahatlama sağlarken bir ilçenin de kaderini değiştirecek.




76 kilometre uzunluğundaki Gebze-Halkalı  Marmaray  hattı İstanbul ulaşımına büyük rahatlama sağlarken bir ilçenin de kaderini değiştirecek. Yeni Şafak gazetesinden Kenan Biter'in haberineg öre, Kocaeli'nin Gebze ilçesinden hattın açılmasıyla beraber İstanbul'un çok sayıda ilçesine ulaşım artık dakikalarla ifade ediliyor. Bölgedeki konut fiyatları ise İstanbul'daki fiyatlardan şikayet edenler için oldukça da cazip. İlçede kiralık daire fiyatları 650 liradan başlıyor, satılık tarafında ise 150 bin liraya rahatlıkla ev bulunabiliyor.

76 kilometre uzunluğundaki hat söz konusu ilçeler arasındaki yolculuk süresini en uzak mesafede 1 saat 10 dakika azaltarak 115 dakikaya kadar indirdi.

Uzun zamandan beri açılışının dört gözle beklendiği hat ilk günden itibaren yoğun ilgi görüyor. Trenler Gebze-Halkalı Hattı'nda 15 dakika ara ile Söğütlüçeşme-Zeytinburnu hattında ise 8 dakika aralarla hizmet veriyor.

YILDIZI PARLAYACAK İLÇE


İstanbul'un bir ucundan diğer bir ucuna ulaşımı tek bir vasıta ile neredeyse bir saate kadar düşüren bu yeni hat sayesinde özellikle bir ilçenin yıldızı diğer ilçelere göre daha fazla parlayacak.

Hattın hem başlangıç hem de son durağı olarak da belirtilen Kocaeli'nin İstanbul'a komşu ilçesi Gebze, hattın en büyük getirisini alacak ilçe olacak. Çünkü hatla beraber stanbul'a ulaşımın çok daha kolaylaşacağı ilçenin, hem kiralık hem de satılık tarafında uygun fiyatlı ev arayışında olan vatandaşların tercih sebebi olacağı öngörülüyor.

150 BİN TL'YE SATILIK, 650 TL'YE KİRALIK EV


Kiraların 650 TL'den başladığı ilçede 100 metrekarelik bir dairenin ortalama kirası 800 TL civarında. Satılık tarafında ise ortalama metrekare fiyatı iki bin TL. İlçede 100 metrekarelik bir daire için farklı lokasyon ve özellikte 150 bin TL'den 280 bin TL'ye kadar çok sayıda daire bulmak da mümkün olabiliyor.


HALKALI'DA FİYATLAR YÜKSEK


Hattın Avrupa yakası tarafında son durağı olan Küçükçekmece’ye bağlı Halkalı'da ise fiyatlar Gebze'ye göre neredeyse iki kat yüksek. Satılık konut fiyatlarının ortalamada 420 bin lira civarında olduğu bölgede kiralık da ise rakamlar 1500 ile 2500 lira arasında geziniyor.

ORTALAMA METREKARE FİYATI 9 BİN TL


Gebze-Halkalı Marmaray hattının gectigi 9 ilçeye bakıldığında hem satılık hem de kiralık da en yüksek metrekare birim fiyat oranlarının Bakırköy’de olduğu görülüyor. Ortalama satılıkta metrekarede 9 bin TL’lerin ifade edildigi Bakırköy’ü sırasıyla 7 bin TL ile Kadıköy, 4 bin 700 TL ile ise Üsküdar takip ediyor. Kiralık tarafında ise söz konusu ilçelerde metrekare fiyatları 25 liranın üzerine çıkıyor.

Halkalı-Gebze Marmaray Hattı ile o ilçenin kaderi değişecek!
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa.


Hattın ulaşımı rahatlatmasının yanı sıra geçtiği güzergahlardaki gayrimenkul piyasasına olası etkisini ve taleplerde oluşacak olası değişkenlikleri Yeni Şafak gazetesi için yorumlayan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, bu tip ulaşım ağlarının olduğu bölgelerde ciddi bir gelişme olduğunu hatırlatarak bunun en güzel örneğinin metrobüs projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte Beylükdüzü'nde yaşandığını belirtti.

İNŞAAT YAPACAK ARAZİ KALMADI


Metrobüsün ilçeye kadar uzatılmasıyla Beylikdüzü'nün kendi içinde kentleştiğini söyleyen Aşa, bu sayede bir zamanlar uzak diye bölgeye gitmeyenlerin ulaşım imkanlarının gelişmesi ile ilçeye taşınıp burada hayatlarını ikame ettirdikleri, yaşanan gelişimden kaynaklı bölgede inşaat yapacak arazinin dahi kalmadığını belirtti.

UCUZ KONUTTA CİDDİ ALTERNATİF OLACAK


Aynı durumun Gebze–Halkalı Marmaray hattı ile özellikle de Gebze'de yaşanabileceğini dile getiren Aşa, ''Gebze'den İstanbul'a çalışmaya gidip gelen çok sayı vatandaş var. Gebze'de konut m2 fiyatları hem satılıkta hem de kiralıkta İstanbul'un çok gerisinde. O yüzden bu özelliği ile ucuz konut için ciddi bir fırsat ortaya çıkaracak. Önümüzdeki günlerde söz konusu bölgeye olan talebin yoğunlaşarak arttığını görüyor olacağız.'' şeklinde konuştu.


AVRUPA YAKASI'NA ETKİSİ ÇOK OLMAYACAK


Hattın Avrupa Yakası tarafında çok etkisi olmayacağını çünkü Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçelerde fiyatların oturduğunu ve alternatif ulaşım araçlarının bulunduğunu da belirten Aşa, Anadolu Yakası'nda ise yine fiyat ve konumlarından kaynaklı Üsküdar, Kadıköy ve Maltepe'nin yanı sıra hattın gayrimenkul tarafında getirisini Kartal, Pendik ve Tuzla'nın alacağını söyledi.

FİYATLARA YÜZDE 10 İLE 20 YANSIR


Ulaşımı rahatlatmasından kaynaklı kiralık ve satılıklarda hattın duraklarının yer aldığı güzergahların tercih sebebi olacağını da dile getirerek, gayrimenkul fiyatlarına yansımaların ise piyasanın hareketlenmeye başlamasıyla birlikte çok net bir şekilde görüleceğini aktaran Aşa, bu tarz projelerin fiyatlara ortalama yansımasının ise zamanla yüzde 10 ile 20 civarında olmasını tahmin ettiklerini belirtti.

Halkalı-Gebze Marmaray Hattı ile o ilçenin kaderi değişecek!


Gebze-Halkalı Marmaray Hattı’nın geçtiği 9 ilçedeki ortalama kiralık ve satılık konut metrekare fiyatları;


- Gebze
Kiralık metrekare fiyatı 8 TL
Satılık metrekare fiyatı 2 bin 100 TL

- Tuzla
Kiralık metrekare fiyatı 12 TL
Satılık metrekare fiyatı 3 bin 200 TL

- Pendik
Kiralık metrekare fiyatı 12 TL
Satılık metrekare fiyatı 3 bin 300 TL

- Kartal
Kiralık metrekare fiyatı 13 TL
Satılık metrekare fiyatı 3 bin 500 TL

- Maltepe
Kiralık metrekare fiyatı 15 TL
Satılık metrekare fiyatı 4 bin 200 TL

- Kadıköy
Kiralık metrekare fiyatı 21 TL
Satılık metrekare fiyatı 7 bin TL

- Üsküdar:
Kiralık metrekare fiyatı 18 TL
Satılık metrekare fiyatı 4 bin 700 TL

- Bakırköy
Kiralık metrekare fiyatı 26 TL
Satılık metrekare fiyatı 9 bin TL

- Küçükçekmece
Kiralık metrekare fiyatı 18 TL
Satılık metrekare fiyatı 3 bin 600 TL


Halkalı-Gebze Marmaray Hattı ile o ilçenin kaderi değişecek!
Gebze-Halkalı hattı durakları.

41 DURAK VAR


Gebze-Halkalı hattında toplam 41 istasyon mevcut. Banliyö hattının durakları ise; Mustafa Kemal’den başlayarak Küçükçekmece, Menekşe, Florya, Yeşilköy, Yeşilyurt, Ataköy, Bakırköy, Yenimahalle, Zeytinburnu, Kazlıçeşme, Yenikapı ve Sirkeci’den oluşuyor. Bu aşamada Marmaray ile Anadolu Yakası’na geçen hat Üsküdar, Söğütlüçeşme, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Küçükyalı, İdealtepe, Süreyya Plajı, Maltepe, Cevizli, Atalar, Başak, Kartal, Yunus, Pendik, Kaynarca, Tersane, Güzelyalı, Aydıntepe, İçmeler, Tuzla, Çayırova, Fatih, Osmangazi, Darıca’dan geçerek Gebze’de sona eriyor.


YENİ TREN HATTININ ENTEGRE OLACAĞI HATLAR


Açılışı gerçekleşen hat 9 ilçeyi birbirine tek bir hat üzerinden bağlamasının yanı sıra 13 metro ve tramvay ile deniz yolu ulaşım ağları ile de entegre olacak.

Hat Halkalı'da Yenikapı-Halkalı metrosuna, Ataköy'de İkitelli-Ataköy metrosuna, Bakırköy'de Başakşehir hattı ile, Yenikapı istasyonunda Yenikapı-Atatürk Havalimanı, Yenikapı-Kirazlı ve Yenikapı-Hacıosman metro hatları ile, Sirkeci istasyonunda Kabataş-Bağcılar tramvay hattı ve denizyolları ile, Ayrılık Çeşmesi istasyonunda Kadıköy-Tuzla metro hattı ile, Üsküdar istasyonunda Üsküdar-Çekmeköy metro hattı ile, Göztepe istasyonunda Göztepe-Ümraniye metro hattı ile, Bostancı istasyonunda Bostancı-Dudullu metro hattı ile, Pendik istasyonunda Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı ile, İçmeler istasyonunda ise Kadıköy-Tuzla metro hattı ile bağlanıyor.

 

15 soruda Halkalı-Gebze Marmaray Hattı!

Halkalı-Gebze Marmaray Hattı nereden geçecek?


Geri Dön