04 / 05 / 2024

Hallerin işletilmesine AVM modeli önerisi!

Hallerin işletilmesine AVM modeli önerisi!

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, hallerin modernize edilmesiyle ilgili çalışmaları değerlendirdi. Tavşan, hallerin AVM modeli ile işletilmesini önerdi.



Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı kapsamında yer alan hallerin modernize edilmesi için çalışmalara başlanıldığını söyledi. Tavşan, Müsait olan hallerin yerinde rehabilite edilmesi, bazı hallerin ise yeni yerlere taşınması sağlanacak. Bu haller tek tek tespit edilecek" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, modern toptancı halleri kurulması hedefi doğrultusunda çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda, arz zincirinin kalitesini artırmak için, hallerin fiziksel altyapısı yenilenecek. Yeni kurulacak hallerin nerede yapılacağı da oluşturulacak komisyonlarca belirlenecek.

Yüksel Tavşan, yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda çalışmalara başladıklarını, yeni Hal Kanunu Taslağı'nın Meclis açıldıktan sonra yasalaşacağını söyledi. Tavşan,  "Yürütülen çalışmada hallerin nasıl yenileneceği, finansmanın nasıl sağlanacağı ve yerlerinin nasıl belirleneceği gibi konular masaya yatırılacak" ifadelerini kullandı.

Çalışmalara  Ankara  ve İstanbul'dan başlanacağını ifade eden Tavşan, bu süreçte, bakanlık, belediyeler, TOBB ve diğer ilgili STK'ların katılımıyla bir komisyon oluşturulması teklifinde bulundu. 

Tavşan, hal esnafının da sürecin içinde yer alması gerektiğini belirterek şu şekilde konuştu: "Bu dönüşüm sürecinde mutlaka bir finansmana ihtiyaç olacak. Bu işin altyapısı hazırlanıyor, nereden işe başlanılacağına bakılacak. Daha sonrasında ise kararlar alınacak. Müsait olan hallerin yerinde rehabilite edilmesi, bazı hallerin ise yeni yerlere taşınması sağlanacak. Bu haller tek tek tespit edilecek." 

Hallerin idaresinin önemini vurgulayan Tavşan, "Haller, modernizasyon yanında mutlaka özerk yapıda idare edilebilir bir sistemle işletilmeli. Şu anda belediyelerce yönetiliyor. Haller birer ticaret üssü. Buralar ne kadar iyi idare edilirse, her kesime o kadar faydalı olur. Haller, özerk yapıda olmalı, döner sermayeli bütçesi bulunmalı. Bir AVM gibi, personeli, temizliği, aydınlatması ve otoparkı gibi hizmetleri bulunmalı. Şirketleşebilir ya da farklı bir model olabilir. Önemli olan işleyen bir sistem olmalı" dedi. 


Geri Dön