03 / 05 / 2024

Hamas: İsrail'in Kudüs'te Filistinlilerin evlerini yıkması ilhak planının fiilen uygulanmasıdır!

Hamas: İsrail'in Kudüs'te Filistinlilerin evlerini yıkması ilhak planının fiilen uygulanmasıdır!

Hamas yaptığı açıklamada İsrail'in Kudüs'te Filistinlilere ait evleri yıkmasının "ilhak" planının fiilen uygulanması anlamına geldiğini kaydetti.



Hamas Siyasi Büro Üyesi Mahir Ubeyd, yaptığı yazılı açıklamada, "İşgal güçlerine bağlı hükümetin, Kudüs'te evleri yıkması ve Filistinlileri zorla evlerinden çıkarması öncelikleri arasında Kudüs'ün Yahudileştirilmesi hedefinin yer aldığı ilhak planının fiilen uygulanmasıdır." ifadelerine yer verdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Ubeyd, işgal güçlerinin, Kudüs halkını kentin dışına göçe zorlayan baskıcı politikasını engellemek için kapsamlı bir ulusal tutum benimsenmesi gerektiğini bildirdi.

Kudüs'ün müdafaasını ve oradaki çatışmanın idaresini üstlenecek, Filistinli grupların tamamının bulunduğu ulusal bir komite kurulması çağrısı yapan Ubeyd, Arap ve Müslüman ülkelerden de Kudüs'e ve Kudüs halkına destek olmalarını talep etti.

Ubeyd ayrıca Kudüs'ün ve İslami kimliğinin korunmasının tüm Müslümanların ortak mücadelesi olduğunu kaydetti.

İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi, bugün işgal altında olan Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait bir evi "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla yıkarken, bir Filistinliyi ise konutunu yıkmaya zorlamıştı.

- İsrail'in Doğu Kudüs'teki yıkımları

İşgal altında olan Doğu Kudüs'te Filistinlilere imar izni konusunda zorluk çıkaran ve Filistinlilerin yaptığı imar izni başvurularının tamamına yakınını reddeden İsrail makamları, Filistinlilere ait binlerce evi "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla yıkma tehdidinde bulunuyor.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) raporuna göre, İsrail makamları 2020 yılının başından bu yana Doğu Kudüs’te toplamda 90 evi ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıktı. Açıklanan verilere göre yüzü aşkın Filistinli de evsiz kaldı.

İsrail'e bağlı belediyenin söz konusu uygulamasının hiçbir hukuki dayanağı olmadığını belirten Filistinliler, bunun "İsrail'in yıldırma ve şehri Yahudileştirme politikalarının parçası" olduğunu söylüyor.

İsrail belediyesi çoğunlukla yıkım masraflarını da evleri yıkılan kişilerden tahsil ediyor.

Filistinli kaynaklar 1967 yılından bu yana Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait 5 binden fazla evin İsrail güçleri tarafından yıkıldığını belirtiyor.

- İsrail'in Batı Şeria'daki bölgeleri "ilhak" planı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak tarihinde Beyaz Saray'da açıkladığı sözde Orta Doğu Barış Planı'nda, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri bulunuyordu.

ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planınından sonra söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.
 

İsrail Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait olan iki evi yıktı!


Geri Dön