Emlak Terimleri

Hangi durumlarda kira vergisi ödenmez 2022?

Kira gelir vergisi, bir sene içerisinde konut ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelir için ödeniyor. Bazı durumlarda vergi ödemesi yapılmıyor. Peki, hangi durumlarda kira vergisi ödenmez 2022?Hesaplanan vergi tutarı Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor

Vergi hukukunda "Gayrimenkul Sermaye İradı" (GMSİ) olarak geçen kira gelirleri gerçek kişilerce Mart ayının 31'ine kadar beyan ediliyor. Hesaplanan vergi tutarı Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. Dolayısı ile 1 Mart itibarıyla kira gelir vergisi ilk taksit dönemi başladı.

Kira geliri için beyannameler; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 

Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor. 

KİRA GELİRİ İSTİSNA TUTARI NE KADAR?

Konut kira geliri için 2021 yılında sahibi olunan bir veya birden fazla konuttan elde edilen konut kiralarının toplam tutarı eğer 7 bin TL’yi (2022’de 9 bin 500 TL) aşıyorsa bu gelirler beyana tabi tutuluyor. 

Dolayısı ile geçtiğimiz sene toplam 7.000 TL üzerinde mesken kira geliri elde edenler beyanname vereceklerdir.


 
2021 yılı için uygulanacak istisna tutarı 7.000 TL olup, bu istisnadan sadece mesken kira geliri elde edenler faydalanabilecektir.
 
İstisna sadece tek mesken için uygulanacak olup, birden fazla mesken kirası elde edenler için istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanacaktır.

KİRA GELİR VERGİSİNDEN İNDİRİLECEK GİDERLER 2022

Kira geliri vergilendirilirken bazı giderler indirilebiliyor. Kira gelir vergisinden indirilecek giderler şu şekilde sıralanıyor:

1- Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç) 
2- Gerçek Gider Yöntemi Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. 

Aynı anda iki gider yöntemi seçilemiyor. Kira gelirinin bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yönteminin seçilmesi mümkün olmuyor. Ayrıca götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor.

HANGİ DURUMLARDA KİRA GELİR VERGİSİ ÖDENMEZ?

İstisna sınırının üstünde kira geliri elde edenler beyanname vererek konut kira gelir vergisi mükellefi oluyor. 2021 yılı içerisinde toplam 7.000 TL üzerinde mesken kira geliri elde edenler beyanname vereceklerdir. 

Bir eve birden fazla kişinin ortak olması halinde ise bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabiliyor.

7 bin TL'nin altında kira geliri olan malikler kira gelir vergisi ödemiyor.

2022 emlak vergisi yüzde kaç arttı?

Değer artış kazancı vergisi 2022 ne zaman ödenir?

TC ile emlak vergisi ödeme nasıl yapılır?