28 / 04 / 2024

Hangi taşınmazlarda DASK aranır? 

Hangi taşınmazlarda DASK aranır? 

DASK, Zorunlu Deprem Sigortası olarak bilinir ve bir sigorta türüdür. Bu sigorta türün için bazı yapıları kapsar, bazılarını ise kapsamaz. DASK sıklıkla duyulan bir terim olup bazı binalar için yaptırılması zorunludur. Peki DASK nedir ve hangi binalar için zorunludur?



DASK NEDİR?

DASK, deprem ve depremin neden olabileceği maddi kayıplara karşı konutlar ile işyerlerini koruyan bir sigorta türüdür. DASK kısaca Doğal Afet Sigortalar Kurumu'nun açılımıdır ve Zorunlu Deprem Sigortası olarak da bilinir. DASK'ın genel şartları içinde, poliçe kapsamı detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Ancak, belirli yapı türleri DASK kapsamı dışında kalabilir. Bu tür yapılar için ihtiyari deprem sigortası yaptırma seçeneği bulunmaktadır. DASK sigortası, çeşitli sigorta şirketleri aracılığıyla temin edilebilir.

DASK ZORUNLULUĞU HANGİ TAŞINMAZI KAPSAR?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren bağımsız bölümler; tapu kaydına sahip özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde konut amaçlı inşa edilen yapılar, içerisinde ticari işletmeler, ofisler ve benzeri alanların da bulunduğu bağımsız birimler, ayrıca doğal afetler sebebiyle Devlet tarafından finanse edilen veya kredi ile oluşturulan konutlar; zorunlu deprem sigortası kapsamına dahil edilir.

Taşınmaz mal sahipleri veya intifa hakkı sahipleri, zorunlu deprem sigortası yükümlülüğü altındadır. Bu sigorta, kayıtlı taşınmazlar ve bağımsız birimler için geçerlidir. Ancak, tapu kaydına tabi olan bir mülkün kaydı dışı bir mülke dönüşmesi durumu hariç olmak üzere, tüm tapu terkin işlemleri zorunlu deprem sigortası kapsamına girer.

HANGİ TAŞINMAZLAR DASK ZORUNLULUĞUNDAN MUAFTIR?

Bazı yapılar DASK kapsamına girmez. DASK muafiyeti olan yapılar şunlardır:

  • İnşaatı yarım kalan binalar, 
  • Ticari olarak kullanılan iş merkezleri
  • İdari hizmet ve hizmet merkezleri 
  • Köye bağlı olan binalar 
  • Kamu binaları 
  • Yıkılmasına karar verilen binalar

ELBİRLİĞİ HALİNDEKİ MÜLKİYET MÜŞTEREK MÜLKİYETE NASIL ÇEVRİLİR?

Ortak mülkiyet durumunda, tüm malikler bir araya gelerek veya temsilci aracılığıyla ilgili tapu müdürlüğüne başvuruda bulunduğunda, paylı mülkiyet rejimine geçiş sağlanabilir. Ayrıca, miras yoluyla ortak mülkiyette bulunan bir taşınmazın paylı mülkiyete dönüştürülmesi, Devlet İdaremizin 2009/6 sayılı genelgesinde belirtilen tebligat yöntemiyle gerçekleştirilebilir. 

DASK ile ilgili ev sahibi ve kiracıları kapsayan yeni düzenleme! Şartlar değişti, fiyat ve teminatlar arttı

DASK, 26.5 Milyar TL'yi aşan tazminat ödemeleriyle dikkat çekiyor!

DASK'ta yeni dönem! Devlet bakın ne kadarını ödüyor!


Geri Dön