27 / 12 / 2024

Hangi Türk markalar İran'da mağaza açacak?

Hangi Türk markalar İran'da mağaza açacak?

Nükleer anlaşma sonrası dikkatler İran ile yapılacak ticaretin hacmine yöneldi. Türk markalarının ülkeye çıkarma yapması bekleniyor.



Nükleer anlaşma sonrası dikkatler İran ile yapılacak ticaretin hacmine yöneldi. Türk markalarının ülkeye çıkarma yapması bekleniyor.


İran ile batılı ülkelerin müzakerelerde anlaşmaya varması sonucu yaptırımların kalkacak olması, Türkiye ile İran ticaretinde yeni bir dönem açıyor. İran ile Türkiye arasında yapılan ticaretin ikiye katlaması bekleniyor. 420 milyar dolarlık iş hacmi ve 130 milyar dolarlık özelleştirme projeleri Türk şirketlerinin iştahını kabartıyor. Başta müteahhitlik, perakende ve turizm sektörü olmak üzere birçok firma İran’da yatırım fırsatlarını kolluyor. İran’a ilk çıkarmayı perakendeciler yapacak. 1-4 Eylül tarihleri arasında 30 Türk perakende firması İran’da görüşmeler yapmaya gidecek.


VAKKO, TWEEN, PENTİ

Star Gazetesi'nin haberine göre Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, 1-4 eylül tarihleri arasında Tarhan’a ticaret turu organize ettiklerini belirterek; “27 markamızdan 35 temsilcimiz ile İran’a gidecek ve bu ülkedeki fırsatları inceleyeceğiz. Burada Türk markaları için büyük bir pazar var. Öngörülerimize göre 20 Türk markası 3 yılda 500 mağaza açacak. Penti olarak biz en az 20 mağaza açacağız” dedi.

BMD Başkan Yardımcısı Cüneyt Yavuz ise şunları söyledi: “27 markamızdan 35 temsilci Tahran’a gidecek ve AVM’leri ve önemli caddeleri inceleyecek, AVM yatırımcılarından ve yöneticilerinden bilgi alacak, ticaret ataşeliğimizden ve büyükelçilikten İran’a dair somut bilgiler alacak, “Master franchisee” adayı yatırımcılarla toplantılar gerçekleştirecek, İran’da iş yapan Türk markalarının yerel yöneticileri de toplantılara katılacak, bölgede iş yapmanın kolaylıkları ve zorlukları konuşulacak. Katılımcı markalarımız arasında Avva, Aydınlı Grup, Boyner, Chakra, Çilek, Deichmann, Derimod, Desa, E-bebek, Gizia, İGS, İmza, İnci, İpekyol, Mavi, Mudo, Penti, Perspective, So Chic, Tekzen, Tudors, Twigy, Orka Group, Vakko, Ziylan olacak” dedi.


30 MİLYAR DOLARLIK TİCARET

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında nükleer müzakereler konusunda varılan anlaşmaya ilişkin, “Yaptırımların kaldırılmasından en fazla kazançla çıkacak ülkelerden biri Türkiye’dir. Çünkü Türkiye, yaptırımlar sonrası dönem için hazırlıklıdır” dedi.  Zeybekci, açıklamasına şöyle devam etti:  “Çünkü Türkiye, yaptırımlar sonrası dönem için hazırlıklıdır. Bu yılbaşında yürürlüğe giren Türkiye İran Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) bunun en iyi örneğidir. TTA’nın olumlu etkileri ve yaptırımların kalkması ile 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmamızın önü açılacaktır. Bu hedef çok daha yukarılara taşınacak, ayrıca müteahhitlik, turizm başta olmak üzere hizmetler ve yatırımlar alanında da önemli işbirliği alanları olacak. Türk firmalarımızı İran pazarında daha aktif hale getirecek adımlar atacağız.”


İŞ DÜNYASI ROTAYI İRAN’A ÇEVİRDİ

- Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy: “Türkiye’de İran’a giden turist sayısını yıllık 50 bin, bu rakamın 150 bine yükselmesi bekleniyor. Ayrıca İran’dan Türkiye’ye gelen 1 milyon turistin de 2 milyona yükselmesini bekliyoruz. Burada Türk turizm yatırımcıları fırsatları değerlendirecektir. Yakında birçok Türk otelinin İran’da açıldığını göreceğiz”

- İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz: “12 yıldır süren ticaret ambargosunu sona erdiren anlaşmayla özellikle enerji, otomotiv, gıda ve kimya sektörlerinde önemli bir canlanma bekleniyor. Kimyanın kozmetik, plastikler ve mamulleri, eczacılık ürünleri, boya, organik kimyasallar gibi en önemli alt gruplarının ihracatında İran ciddi bir öneme sahip. Dolayısıyla bu sektörlerin ihracatında bir artış yaşanacağına inanıyoruz”

- Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu: Komşumuz İran petrol ve doğalgaz konusunda dünyanın en önemli kaynaklarına sahip. Örneğin petrolde dünyanın dördüncü, doğalgazda ise dünyanın en büyük rezervlerine sahip bir ülke. Doğal kaynaklar yönünden böyle bir zenginliğe sahip olan İran, aynı zamanda petrokimya alanında da 55 milyon tonluk bir kapasiteye sahip. Dolayısıyla komşumuz İran ile Türkiye’nin ihtiyaçları birbirini tam destekler ve tamamlar durumda” 8TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: “Türk-İran ilişkilerinin gelişeceği yeni dönemde ticaret rakamları ve yatırımları bir anda artıracak, ekonomimiz canlanacaktır.  Irak ve Suriye’deki karışıklıklar nedeniyle düşen nakliyat birçok şirketi zor durumda bıraktı. Yeniden canlanma binlerce kamyon şoförüne iş kapısı olacaktır”

- Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci: “2009 yılında 433 bin ton olan ihracatımız,  2015’in ilk altı ayında 51 bin ton civarında kaldı. Yaklaşık 10 yıldır devam eden nükleer müzakerelerde uzlaşmaya varılması gerek dünya ticareti gerekse ülkemiz ve çelik sektörü ticareti açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır”


Habertürk


Geri Dön