Ekonomi

Hangi ürünler hileli? İşte 2022 hileli ürünler listesi…

2022 hileli ürünler listesi açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 559 ürünün hileli olduğu paylaşıldı. Peki hangi ürünler hileli? İşte 2022 yılı hileli ürünler listesi…

27. kamuoyu duyurusuyla 371 firmaya 559 parti ürünün bakanlığın internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunuldu. Böylece 2012’den beri bin 887 firmaya ait 4 bin 164 parti ürün kamuoyuna arz edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022 yılı hileli ürünler listesini paylaştı. Peki hangi ürünler hileli? İşte detaylar…

2022 HİLELİ ÜRÜNLER LİSTESİ…

Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 yılı hileli ürünler listesini açıkladı. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu, Bitki Sağlığı ve bu Kanun kapsamında hazırlanan Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit ya da tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek biçimde değiştirilmiş, bozulmuş gıdaları üreten ya da satan firmanın ismi, ürün ismi, markası, parti ya da seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunuldu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bu uygulama tüketici sağlığının ve menfaatinin korunması ve sektörde haksız rekabetin önlenmesine büyük katkı sağlamaktadır. Uygunsuzlukların tespitinde Bakanlığımız tarafından yürütülen denetimlerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan CİMER, Alo 174 Gıda Hattı ve Whatsapp (0 501 174 01 74) gıda ihbar hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı yer almaktadır. Bu açıdan tüketicilerin bu başvurularını sürdürmeleri tüketici sağlığının en üst seviyede korunması yönündeki çalışmalarımız için büyük önem taşımaktadır. Tüketici sağlığının en üst seviyede korunmasına yönelik yapılan Kanun düzenlemesi ile gıdada taklit ya da tağşiş cezaları caydırıcı hâle getirildi. Bu doğrultuda, taklit ve tağşiş yapan gıda işletmecilerine gayri safi gelirlerine bağlı olarak 50 bin Türk lirasından 2 milyon Türk lirasına kadar idari hapis cezası, para cezası, adli para cezası ve gıda sektörü faaliyetinden men cezası getirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

 

Açıklamada, “Yüksek teknoloji ürünü cihazlar ile güçlendirdiğimiz, güçlü personel altyapısı ile hizmet veren laboratuvarlarımızda taklit ya da tağşişe esas her türlü tespit yapılabilmektedir. Önümüzdeki dönemde yeni risklerin belirlenmesinde yeni teknolojiler, yeni sistemler kullanılarak özellikle kasıtlı olarak gıdada taklit ya da tağşiş yapan firmalar en ağır şekilde ceza alacaktır. Yeni düzenleme gıda üreticilerine önemli sorumluluk yüklüyor. Bu doğrultuda üreticilerin hammadde tedarikini dikkatli yapmaları, gerekmesi durumunda üretim prosesini ayırmaları önem arz eder. Daha evvel 26 defa yapılan kamuoyu duyuruları ile gıdalarda tağşiş, taklit yapıldığı ya da ilaç etken maddesi eklendiği tespit edilen toplam bin 609 firmanın 3 bin 605 ürünü kamuoyu ile paylaşılmıştır. Son yapılan 27. kamuoyu duyurusu ile 371 firmaya ait 559 parti ürün Bakanlığımızın resmî internet sayfasında kamuoyunun bilgisine sunuldu. Bu şekilde ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012’den beri bin 887 firmaya ait 4 bin 164 parti ürün kamuoyunun bilgisine arz edilmiştir. İlgili açıklamaya https://www.tarimorman.gov.tr/Duyuru/1556/Kamuoyuna-Duyurulur bağlantısından ulaşılabilir” ifadeleri paylaşıldı.

Bu doğrultuda, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde değiştirilmiş, bozulmuş ve taklit/tağşiş edilmiş ürünlere ait bilgiler aşağıda yer almaktadır. 

2022 hileli ürünler listesi için tıklayın

Tarım ve Orman Bakanlığı ifşa etti! 371 firmanın 559 ürünü hileli çıktı!