28 / 07 / 2024

Haris Slajdziç, Türk işadamlarını emlak yatırımına çağırıyor

Haris Slajdziç, Türk işadamlarını emlak yatırımına çağırıyor

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Haris Slajdziç, "şimdi gelmeyen fırsatı kaçırır" dedi


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Haris Slajdziç, Türk işadamlarını ülkeye enerji, emlak ve et üretimi alanında yatırım yapmaya, arazi satın almaya davet ederken "şimdi gelmeyen fırsatı kaçırır" dedi.

Türk girişimcilerin bugüne kadarki yatırımlarının 100 milyon dolarla sınırlı kaldığı Bosna-Hersek ile ticari ilişkiler yeniden ele alınıyor. 3-4 yıl içinde AB'ye girmeyi hedefleyen ülkede, hem ucuz arazi fiyatları hem de yatırım olanakları keşfedilmeyi bekliyor. Türk İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Bosna-Hersek'te organize ettiği Ticaret ve İş Yatırımları Forumu'na Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Haris Slajdziç de katıldı. Türk işadamlarını yatırıma çağıran Slajdziç, enerji, emlak ve tarım-et alanlarındaki fırsatlara dikkat çekerek "Kapıda bekleyenler var, gelin kimse gelmeden bu yatırımları siz yapın" dedi. Slajdziç yatırımcı tercihlerinde önceliği Türklere vereceklerini de dile getirdi.

150 HES PROJESİ
Hidro Elektrik Santral (HES) yapımında 150 projenin hazır olduğunu kaydeden Slajdziç, bunun 3 bin megavatlık, 3 milyar dolarlık yatırım anlamına geldiğini söyledi. Türk girişimlerin ülkede toprak almaları için tam zamanı olduğuna dikkat çeken Slajdziç, "Ülkenizde et fiyatları çok yüksek. Burada üretim yapıp Türkiye'ye satabilirsiniz" tavsiyesinde bulundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bu bölgeye Türkler tarafından yapılan yatırımın yetersiz olduğunu, iki ülke işadamlarının birlikte çalışması gerektiğini açıkladı. Toplantılarda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise "Türki cumhuriyetlerin bağımsızlarını kazandıkları dönemde arazi fiyatları çok ucuzdu, rağbet etmedik. Şimdi bu ülkelerde emlak fiyatları çok yüksek. Bosna da AB'ye girecek. Yatırım yapanların kazançları en az 10 kat artacak" diye konuştu.

Öncelik Türk işadamına
* Bosna Hersek'te 3 bin megawat'lık Hidroelektrik Santrali enerji yatırımları başladı. 3 milyar dolarlık bir yatırım planlandı.
* 1.2 milyar dolarlık gıda ve içecek, 900 milyon dolarlık kimya ve malzemeleri ithal ediyor.
* 544 milyon dolarlık motorlu taşıt, 400 milyon dolarlık da tekstil ürünleri ithalatı yapıyor.
* Bosna-Hersek, yatırım ve gayrimenkul alımları için gelen yabancılar içinde önceliği Türklere vermeye hazır.

LCW mağaza açıyor
Bosna Hersek Ticaret ve Yatırım Forumu, yerli ve yabancı 400 işadamını biraya getirdi. Forum sonrası ilk yatırım Boydak Holding, LC Waikiki ve Rodi Mood'tan geldi. LCW'nin Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Kısacık, "Başkent Saraybosna'daki en büyük mağazayı açma kararı aldık. 1 milyon dolarlık bir yatırımla 1.100 metrekarelik bir mağaza olacak" diye konuştu.

Belgesel çekmeye gitti butik otel patronu oldu
Saraybosna'ya 2 yıl önce belgesel film çekmek için giden 25 yaşındaki Selçuk Yeşilyurt adlı genç, bu projesi için sponsor bulamayınca cebindeki 20 bin euroyla 10 odalı küçük bir oteli kiraladı ve 'butik otel' olarak işletmeye başladı. Otel binası için aylık 3.500 euro kira ödediğini söyleyen Selçuk Yeşilyurt, "Burada 40-60 euro arası oda satıyorum ve karlı bir şekilde işimi sürdürüyorum. Yan tarafımdaki binayı da kiralamak için görüşüyoruz" dedi.
METİN CAN/Sabah


Geri Dön