25 / 11 / 2024

Has Mimarlık, 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'ndeydi!

 Has Mimarlık, 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'ndeydi!

Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi kapsamında Dünya Yeşil Bina Konsey Başkan ve yöneticileri bir araya geldi. Oturumun başkanlığını Has Mimarlık Kurucu ortaklarından Ayşe Hasol Erktin üstlendi




Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin bu yıl 2.kez düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi kapsamında Dünya Yeşil Bina Konsey Başkan ve yöneticileri bir araya geldi. Oturumun başkanlığını Has Mimarlık Kurucu ortaklarından Ayşe Hasol Erktin üstlendi.

 

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, 18-19 Şubat 2013 tarihlerinde 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’ni düzenledi. Swissotel the Bosphorus İstanbul’da yapılan zirvede binaların yeşil dönüşümünün yanı sıra kentler ve toplumların da yeşil dönüşümü değerlendirildi. Zirvenin ikinci günü gerçekleştirilen “Dünyada Yeşil Binalar Konseyleri Aracılığıyla Yeşil Dönüşüm” konulu oturumun başkanlığını, Has Mimarlık kurucu ortaklarından Ayşe Hasol Erktin yaptı.

 

Almanya, İtalya, Romanya, İspanya, İsveç, Bulgaristan, Rusya ve İsrail Yeşil Binalar Konseyi yöneticileri, oturumda en güncel yeşil bina uygulamalarını tartışarak, işbirliği alanlarını belirledi. HAS Mimarlık’tan Ayşe Hasol Erktin’in yönetiminde toplanan dünya yeşil bina liderleri, yeşil binaların yaygınlaştırılması için deneyimlerini paylaştılar. Uzmanlar, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin Ulusal Yeşil Bina Kılavuzu konusunda da görüş alışverişinde bulundular.

 

Has Mimarlık Kurucu ortaklarından Ayşe Hasol Erktin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da desteklediği Ulusal Yeşil Bina Kılavuzu’nun, Türkiye’de yeşil binaların tabana yayılmasında önemli rol oynayacağını belirtti. Dünya Yeşil Bina Konseylerinden temsilciler de yerel “yeşil bina” sertifikalarının hızla yayıldığını anlattılar. Almanya, İsveç, Rusya ve İsrail, şimdiden yerel “yeşil” sertifikalarını yürürlüğe koymuş durumdalar. Üstelik İsrail’de yerel sertifika zorunlu tutuluyor. Oturumda ayrıca, İtalyan Yeşil Binalar Konseyi’nin uygulamaya koyduğu tarihi binalar için yeşil belgelendirme sisteminin ele alındığını anlatan Erktin, “Türkiye’deki mevcut yapı stoğunun ve tarihi yapıların yenilenmesi sırasında ortaya konabilecek kriterleri ele aldık. Küresel yeşil bina sertifikaları ile ülkelerin özel koşullarına göre oluşturulan yeşil sertifikalarını da karşılaştırmaya çalıştık. Bu oturumda konuşulan konular 2013’ün uluslararası yeşil bina politikaları için bir ufuk turu oldu” dedi.


Geri Dön