02 / 05 / 2024

Hasan Akgün: Kumburgaz'daki binalar beni endişelendiriyor!

Hasan Akgün: Kumburgaz'daki binalar beni endişelendiriyor!

Kumburgaz'da deniz kumundan yapılmış evler olduğunu belirtti ve "Beton ve demir ömrünü yitirmiştir, binaların ayakta durması mümkün değil. 7.2’ yi görmelerine gerek yok 6 civarındaki deprem o bölgedeki bütün binaları yıkar" dedi...



Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, yaptığı açıklamada Marmara Denizi'nde beklenen depremlere dikkat çekti ve Kumburgaz'daki eski binalardan endişelendiğini belirtti.

Gazete Damga'da yer alan habere göre, kentsel Dönüşüm çalışmalarına hız veren Büyükçekmece Belediyesi, deprem riski bulunan binaların yıkımına devam ediyor. Fatih Mahallesi'nde boşaltılan binanın etrafı yıkım öncesi zabıta ekipleri tarafından güvenlik şeridi ile giriş ve çıkışlara kapatıldı. 4 katlı binanın yıkımı iş makineleri ile iki saat içinde gerçekleştirildi.

Büyükçekmece'de daha önce riskli olduğu için boşaltılan 4 katlı yapının belediye ekiplerince yıkımı gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Hasan Akgün, "Depremin kapımızda olduğunu tüm İstanbul halkının bilmesi lazım. Endişe duyduğum yer Kumburgaz sahillerinde 40 sene önce yapılmış 3 kattan yukarı büyük siteler. Yaz aylarında bir deprem olursa büyük risk altında olduğumuzu ifade etmek isterim" diye konuştu.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün yaptığı açıklamada, "Arkada görmüş olduğunuz bina yerinde dönüşüm çerçevesinde yıkılmakta olan bir bina, burası bir site burada sadece 32 daire var. 1999 depreminde ben yine belediye başkanıydım. Ondan önceki ve sonraki depremlerin tamamını yaşamış kişiyim. Tüm depremlerde ekibimle beraber görev aldım. En son Türkiye Belediyeler Birliği başkanımız ve bütün yönetimi ile beraber Elazığ bölgesini etkileyen depremi gezdik. Deprem günümüzün bir gerçeğidir. Deprem İstanbul'da iki noktada kesin olacak. Birincisi Silivri burnunda güney doğu yönünde Yalova'ya doğru olan fay hattı üzerinde olacak. Orada bin 100 metrelik bir çukur var. İkincisi de Küçükçekmece önlerindeki 950 metre derinliğinde çukur üzerindeki faylar 150 yıldan beri kırılmamış büyük bir enerji birikimi var" şeklinde konuştu.

Endişe duyguğum yer Kumburgaz

Belediye Başkanı Hasan Akgün açıklamasına şöyle devam etti: 

"Depremin kapımızda olduğunu tüm İstanbul halkının bilmesi lazım. Endişe duyduğum yer Kumburgaz sahillerinde 40 sene önce yapılmış 3 kattan yukarı büyük siteler. Bu binalarda 10 veya 15 bin kişi oturuyor. Yaz aylarında bir deprem olursa ve içerisinde insanlar oturursa büyük risk altında olduğumuzu ifade etmek isterim. Binaların kötü olmasından dolayı. Zeminde bir sorun yok, binaların ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Deniz kumundan alınmış ve yapılmış beton ve demir ömrünü yitirmiştir, binaların ayakta durması mümkün değil. 7.2’ yi görmelerine gerek yok 6 civarındaki deprem o bölgedeki bütün binaları yıkar. Büyük risk altında olduğumuzu söylememiz lazım" 

Belediye tarafından verilen bilgiye göre, yıkılan binanın yerine yapılacak yeni dairelerin kat maliklerine teslimi 18 ay içinde yapılacak.

Kentel yenileme yapılmalı

İstanbul'un depreme hazır olması için acil mücadele yapılması gerektiğine dikkat çeken Hasan Akgün, "İlçelerin depreme hazır olması İstanbul'u kurtarmaz. Topyekun İstanbul'da seferberlik ilan edilmeli ve yerinde kentsel yenileme yapılmalıdır. Ankara'nın gücünü de yanımızda görmek istiyoruz" dedi. Bugüne kadar 20 bin konut yenilendiğini belirten Akgün, "1999 depreminden hemen sonra kentsel dönüşüm kanunu çıkmadan önce biz Büyükçekmece'de kentsel dönüşüme başladık. Bugüne kadar 20 bin konutumuzu yenileyerek olası depremde vatandaşımızı canını malını kurtardık. Önümüzdeki günlerde ilçe merkezinde az bir miktar kaldı. 8-10 site kaldı. Bizde ruhsatsız ve iskansız bina yoktur. Bu binaların tamamı iskanlı ve ruhsatlıdır. Bundan sonraki hedefimiz Büyükçekmece'de kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkıma hazır yerleri yıkmaktır" şeklinde konuştu.

Hasan Akgün: İstanbul depremi düşündüğümüzün üzerinde olabilir!


Geri Dön