09 / 05 / 2024

Hasan Akın Mersin'de fabrika kuruyor!

Hasan Akın Mersin'de fabrika kuruyor!

Ceyhanlı Hasan Akın’ın firmasının, su filtreli elektrikli süpürgeler için geliştirdiği ve patentini aldığı son yeniliğini dev bir küresel markayla üretim anlaşmasına getirdi. Bu anlaşmayla, 350 kişinin çalıştığı Avc



AVCILAR’da 350 kişilik istihdamıyla 40 bin metre karelik kapalı alana sahip fabrikada elektrikli küçük mutfak gereçleri üreten Senur Elektrik Motorları Sanayi ve Ticaret A.Ş., (Senur) su filtreli elektrikli süpürgeler için geliştirdiği ve patentini de aldığı yeni sistem sayesinde hem kendi markası Arnica için ‘Bora’ adıyla iç piyasada başarılı bir satış grafiği çizmeye başladı hem de küresel bir markayla kapsamlı fason üretim anlaşması imzaladı. Şirketin ikinci kuşak temsilcisi Senur Yönetim Kurulu Üyesi M. Serhan Akın, bu anlaşmayla Avcılar fabrikasının sadece süpürge üretimine odaklanacağını, babası Hasan Akın’ın liderliğinde Mersin’de diğer basit mutfak gereçleri için yeni bir fabrika kuracaklarını söylüyor. Akın şöyle başlıyor anlatmaya:
Sanat okulu ve Yıldız
“Babam Hasan Bey 1944 Ceyhan doğumludur ama biz dede tarafından Bulgaristan’dan göçmeniz. Babam küçük yaştan itibaren makinelere meraklıymış. Kendisi sanat okulu okumuş, 1965’te İstanbul’a gelmiş Yıldız Makina Mühendisliği okuyup mühendis olmuş. İstanbul’da okurken de sanayi tipi tost, fırın makineleri ve fritöz üreten Senur adlı firmada çalışmaya başlamış. 2 yıl sonra bu şirkete ortak olmuş. 1975’e kadar ortaklık sürmüş, dostça ayrılmaışlar. Hasan bey elektrik motorlarına meraklı olduğu için yine Senur adını kullanarak bizim bugünkü firmamızı kurmuş.”
Vantilatörle başladı
Hasan Akın’ın ‘elektrik motorları’ üreten Senur’la ilk önce ev masa tipi ve ayaklı vantilatörler üretmeye başladığını anlatan Serhan Akın, “Sanayi tipi soğutucular da üretmiş. Ürün gamı gelişmiş ve 1980’e doğru mutfak aletlerine girmiş. Bu arada 1982’de A.Ş. olmuşuz ve Kasımpaşa’daki yerimizden de 1987’de Avcılar’daki bu tesisimize taşınmışız. Ünlü bir yerli ‘mutfak el aletleri markası’ ile partner olup öyle devam etmiş. 2001 yılına kadar o partner markayla geldik. 2001’de yeniden yapılandık ve kendi markamız Arnica’yı benimseyip yola böyle devam etme kararı aldık” diyor.
İlk ihracat İsrail’e
Senur’un ilk ihracatını da 1995’te İsrail’e mutfak robotu satışıyla yaptığını anlatan Serhan Akın, şöyle devam ediyor: “Süpürge üretimine ise 1997’de başladık. Su filtreli süpürge olarak o dönemlerde piyasada yabancı markalar kapıdan pazarlama ile satılıyordu ve biz buna karşılık yerli üretimle yeni bir dönem başlattık. Şu anda tüm ürünlerimizle Doğu Avrupa ve Ortadoğu’ya ihracat yapıyoruz. Fason üretimlerimiz de küresel markalarla diğer ülkelere giriyor. Geçen yıl 60 milyon lira ciro yaptık. 10 milyon doları ihracattan geldi. Bu yıl da 75 milyon lira ciro bekliyoruz ve bunun 15 milyon doları ihracattan olacak.”

Bora’yı tanıtmadan 30 bin adet sattık

SENUR Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Akın, ‘patentli su filtreli’ elektrikli süpürge Bora’nın hikayesini şöyle anlatıyor:  “Rekabetin çok yoğunlaştığı bir dönemde, Çin gibi bir rakip de varken fiyat ve maliyet rekabetini aşmak için tasarım ve inovasyona yöneldik. Sulu sistem ya da su filtreli denilen süpürgede iddialıyız. Zaten bizim ikinci hızlı çıkışımız bu süpürgelerle oldu. Su filtreli süpürgede toz torbası yerine suyu kullanıyorsunuz. Su hem tozu tutuyor hem de filtre yapıyor. Sabit emiş gücü sağlıyor ve toz kaçağı da olmuyor. Ancak su filtrelide bir dizi problem vardı. Büyük ve gürültülü oluşu, su haznesinin altta olması, haznenin sabitlenmesi için mandallı ve contalı düzenek bulunması, hazneyi çıkarıp suyu dökmek, tekrar takıp sabitlemek gibi işlemlerin zahmetli oluşu uzun süredir bizi düşündürüyordu. Ebatı küçülttük, sesi azalttık ve su haznesini üste aldık. Su haznesini 1.2 litre yaptık ve mandal ile conta yerine hava vakumlu sıkıştırmalı bir sistem geliştirdik. İlk kez eylül ayında piyasaya sunduk, 30 bin adet satıldı.”

Yeni mutfak robotu et kıymaya başladı

ARNICA’nın ilk kez 1992’de ürettiği Prokit 444 mutfak robotunun 1990’lı yıllar boyunca grubun büyümesinde önemli etkisi olduğunu anlatan Serhan Akın, bu konudaki iddalarını da halen sürdürdüklerini belirtiyor ve “2007’de de Prokit 777 Robomeat’i ürettik. Mutfak robotu ve et kıyma makinesini birleştirdik. Bizim robotumuz, içli köfteden sosis-sucuğa kadar birçok yiyecek ve içeceği ustaca hazırlıyor. Hep alışılmış ürün anlayışının dışına çıkmaya çalışıyoruz. Şu anda yılda yaklaşık 700 bin adet mutfak robotu ve 300 bin adet elektrikli süpürge üretimimiz
var” diyor.

İran’da ortak fabrikamız var,  Mersin’de 2011’de yeni fabrika kuruyoruz

SERHAN Akın, 2003’ten beri İran’da bir üretim ortaklıkları bulunduğunu da belirtiyor ve “Oradaki fabrikada büyük bir grupla yüzde 20 ortağız ve Saya markasıyla ürünler üretilip İran pazarında satılıyor. Ortaklıktan son derece memnunuz” diyor. Akın şunları söylüyor: “Daha standart ve basit elektrikli mutfak el aletleri için Mersin’de yeni bir fabrika kuracağız. Arsamızı aldık. İlk etapta 10 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Mersin liman kenti. Hem parça ithalatımız hem de ihracat için çok iyi bir lojistik konuma sahip. Çin ile rekabet için üretim ölçeklerimiz de yüksek olacak. Arnica olarak 80 çeşit ürünümüz var. Ütü üretimine de başladık. Kaliteli ve uygun fiyatlı ütü üretiyoruz. Çünkü bu noktada bir boşluk vardı.”

Kurban Bayramı profesyonel bıçak üretimini artırdı

TARİHİ 600 yıl öncesine dayanan Bursa bıçakları, Kurban Bayramı öncesinde büyük talep görürken, fabrikalar ve atölyeler ihtiyacı karşılayabilmek için haftanın 7 günü 24 saat aralıksız çalışıyor. Türkiye’nin bıçak ihtiyacının yüzde 70’inden fazlasını karşıladıklarını söyleyen Bursa Bıçakçılar Odası yetkilileri, geriye kalan kısım ise Trabzon, Sivas, Kahramanmaraş, Antalya ve Denizli gibi illerde üretildiğini belirtti. Bursa’da fabrika üretimi bıçakçılık yapan bir firmanın satış ve pazarlama sorumlusu Ömer Pirge, üreticilerin Kurban Bayramı öncesinde aldıkları siparişleri yetiştirmeye çalıştığını anlatarak, “Günde 7 bin adet profesyonel bıçak üretiyoruz” dedi.

Atık yağ toplayacak, sular kirlenmeyecek

BİTKİSEL Yağ Sanayicileri Derneği, “Bitkisel Atık Yağ Toplama Makinesi” (BAYTOM) üretti. Evlerde kullanılan bitkisel yağları lavaboya dökmeyip BAYTOM’a atan vatandaşlara bunun karşılığında da küçük hediyeler alacak. BAYTOM adı verilen makine, vatandaşın evde lavaboya dökmek zorunda kaldığı atık bitkisel yağları toplamak üzere tasarlandı. Yağların doğaya karıştırılması yerine geri dönüştüren makine, yağları burada toplayan vatandaşlara karşılığında bilet veriyor. Bileti alanlar, anlaşmalı marketlerden, sakız, çikolata, yağ, oyuncak alabiliyorlar. Makine Çorum’da yapıldığı için pilot uygulaması da burada gerçekleştirilecek. Buna göre Çorum’da halka açık yerlere üç BAYTOM yerleştirilecek. Çorumlular evde kullandıkları yağlarını getirip, makineye atacak.
Hürriyet/Sadi ÖZDEMİR


Geri Dön