28 / 04 / 2024

Hasan Kilit: Antalya Muratpaşa için kamulaştırma kararı alınmalı!

Hasan Kilit: Antalya Muratpaşa için kamulaştırma kararı alınmalı!

Antalya Muratpaşa Belediyesi Meclis Üyesi ve Kalekapısı Esnafları Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği (KALEDER) Başkanı Hasan Kilit, Kaleiçi'ndeki 37 beton yapıdan kurtulmak için tek çarenin kamulaştırma olduğunu söyledi.



Antalya'nın en önemli tarihi miraslarından Kaleiçi'nde yer alan beton yapılar, bölgenin tarihi dokusuna yakışmıyor. SİT alanı ilan edilmeden önce ruhsat verilerek yapılan beton yapılardan kurtulmak ise biraz zor. Muratpaşa Belediyesi Meclis Üyesi ve Kalekapısı Esnafları Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği (KALEDER) Başkanı Hasan Kilit, tek çarenin kamulaştırma olduğunu söyledi. 


37 BETON YAPI VAR 


Kaleiçi'nde sur duvarı, burç, mescit ve kuyu gibi 127 anıtsal yapı olduğunu, 47 sivil mimarlık örneği, 93 korunacak bahçe. 25 anıt ağacın kültür ve tabiat varlığı olarak tescil edildiğini açıklayan Kilit, "Bu kadar dar bir alanda bu kadar yoğun kültür varlığını bir arada dünyanın hiçbir yerinde göremezsiniz. Ancak tüm bu güzelliklerin içinde dokuya aykırı 37 beton yapının yer alması bütünlüğü bozuyor" şeklinde konuştu. 


TAM ZAMANINDA KORUNMUŞ 


SİT alanı ilanından önce yapılan bu beton yapıların ruhsatlı olması nedeniyle yıkılmasının mümkün olmadığını ifade eden Kilit, "Tek çözüm j'olu kamulaştırmak, ancak bunun belediyenin bütçesiyle yapılması mümkün değil" dedi. Kilit, "Kaleiçi ve Yat Limanı 1973 yılında Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından sit alanı olarak belirlendi. Eğer daha geç kalınmış olsaydı, bugün Kaleiçi'nden bahsetmemiz söz konusu olmazdı" diye konuştu. 




Sabah Akdeniz


Geri Dön