03 / 05 / 2024

Hasan Sözbilir'den İzmir için korkutan deprem uyarısı!

Hasan Sözbilir'den İzmir için korkutan deprem uyarısı!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de 6.9, 7.1 şiddetinde bir deprem olabileceğine dikkat çekerek korkutan açıklamalarda bulundu...



Sözcü'de yer alan habere göre; İzmir'de olması muhtemel olan bir deprem için hazırlık olmadığını ve şehrin depreme hazır olmadığını vurgulayan Sözbilir, yapılması gereken çalışmaların çok yavaş ilerlediğine dikkat çekti. Sözbilir, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

Hasan Sözbilir den İzmir için korkutan deprem uyarısı!

"Olması gereken çalışmalar çok yavaş ilerliyor. Burada yapılması gereken hem jeolojik hem jeofizik hem de inşaat ve deprem mühendisliği anlamında gerek zeminle gerekse binalarla ilgili bir dönüşüm gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Buna genel anlamda ‘kentsel dönüşüm’ diyoruz. Bu İzmir’de aslında gerçekleştirebilmiş değil.

Dolayısıyla önce bunu gerçekleştirmek gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu kapsamda yol haritasını ortaya koyan bir çalışma yaptı.

Bu çalışma 1-2 ay içinde tamamlanacak. İzmir’de doğal afetlerden, en az hasarla çıkmak için nereden kentsel dönüşüme başlayacağız, nasıl bir yol haritası izleyeceğiz, göreceğiz.

İçişleri Bakanlığı’nın, AFAD’ın yaptığı İl Afet Risklerini azaltma için gerekenlerin ortaya konulduğu önemli bir çalışma var.

Yine doğal afet anlamında en az riskle çıkılması için hangi kurum ne yapacak, onu ortaya koyacak bir çalışma var. Bir de üniversitelerin yaptığı çalışmalar var.

Bunlar, TÜBİTAK projeleri kapsamında yapılan çalışmalar. Dokuz Eylül, Afyon Kocatepe, Cumhuriyet ve Çukurova üniversiteleri, İzmir’de 9 fay üzerinde çalışma yapacak.

Fayların geçmişini ortaya çıkarıp, geleceğiyle ilgili deprem tehdit analizinde kullanılacak parametreleri belirlemeye çalışıyoruz."

Marmara'da yaşayanlar dikkat! Uzmanlardan korkutan açıklama!

İzmir'deki yapılaşma ve kentsel dönüşümde deprem riski dikkate alınmalı!


Geri Dön