22 / 12 / 2024

Hasanağa OSB'nin doluluk oranı yüzde 70'e yaklaştı!

Hasanağa OSB'nin doluluk oranı yüzde 70'e yaklaştı!

Yaklaşık 9 bin kişiye istihdam sağlayan Hasanağa OSB, 2013 yılında alan olarak yüzde 40 büyüdü. Doluluk oranı yüzde 70'e ulaştı. Islah OSB süreci çerçevesinde Karsan, Delphi ve Cansan firmalarını bünyesine kattı.



Bu yıl sonuna kadar toplam 5 milyon TL'lik yatırımı tamamlamayı hedefleyen HOSAB Bölge Müdürlüğü'nün iş planları arasında ilk etapta atık su arıtma tesisi kapasitesinin artırılması, yol ve çevre düzenlemelerinin tamamlanması yer alıyor. Bu kapsamda elektrik hatlarının yer altına alınması, aydınlatma direkleri, hem proses hem de kullanım suyu için ileri arıtma ve asfalt çalışmalarının bitirilmesi hedefleniyor. 


İHRACATI 450 MİLYON DOLAR 


2013 yılında yaklaşık 450 milyon dolar ihracatın gerçekleştirildiği ve doluluk oranının yüzde 70'e yaklaştığı HOSAB'da faal firma sayısı arttıkça enerji tüketimleri de yükseliyor. HOSAB Yönetimi aldığı kararla 2014 yılı için elektrik, doğalgaz ve su gibi firmalara sunduğu hizmet fiyatlarında indirime gitti. Bölge Su fiyatlarında yüzde 30'a varan oranlarda indirim yaptı. 


firmalarına, 2013 yılına göre 2014'te elektrik enerjisi yüzde 1 daha ucuz sağlanıyor. Doğalgaz satış fiyatında önemli bir değişiklik olmazken, bu yıl hizmet bedeli alınmaması kararlaştırıldı. Su fiyatlarında yüzde 22 ile yüzde 30 arasında değişen oranlarda indirim yapan HOSAB, altyapı katılım bedeli ve yönetim aidatı miktarlarını da arttırmayıp geçen yılla aynı tuttu. 


HOSAB'da bulunan firmaların 2013'te bir önceki yıla göre yüzde 23 oranında daha fazla elektrik tükettiğini dile getiriyor HOSAB Yönetim Kurulu Başkam Ahmet Sezgi Erceiş ve şöyle devam ediyor: "Karsan, Cansan ve Delphi gibi firmaların da 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren bölgeden enerji almaya başlamasıyla 2014 değerinin daha fazla olması bekleniyor. HOSAB, elektriğin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde firmalarına ulaştırılması amacıyla, 27 Mart 2013 tarihinde, EPDK'dan dağıtım lisansı aldı. 


Bölge 1 Ağustos 2013 tarihinden itibaren de elektrikte 1 nolu tarifeye geçerek, tek zamanlı, tek terimli olarak enerji satışına başladı. Bu kapsamda Görükle Trafo Merkezi'nde TEİAŞ'tan fider tahsisi gerçekleştirildi ve yeni enerji nakil hattı tesis edildi." HOSAB, elektrik, doğalgaz, su ve atık su arıtmada bölge fabrikalarına verdiği hizmeti daha kaliteli ve uygun fiyatlı sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Bölgede 2013 yılında elektrik tüketiminin 40 milyon 637 bin Kwh, proses su tüketiminin 74 bin 169 metreküp, doğalgaz tüketimi ise 1 milyon 86 bin metreküp olarak gerçekleşti. 


2014'ün ilk 4 ayında 14 milyon 800 bin Kvh'yi bulan elektrik tüketiminin yıl sonunda 50 milyon kilovat saate; 1 milyon 300 bin metreküp olarak gerçekleşen doğalgaz tüketiminin 5 milyon metreküpe; 40 bin metreküpü bulan su tüketiminin de 125 bin metreküpe ulaşacağı öngörülüyor. 


ARITMADA KAPASİTE 6 KAT ARTACAK


2011 yılı Kasım ayında işletmeye alınan atık su arıtma tesisinde 2013 yılında 214 bin metreküp su arıtıldı. Bir önceki yıla göre atık su arıtma tesisi deşarjı yüzde 36 oranında arttı. HOSAB Merkezi Atıksu Arıtma Tesisini 2011 yılında işletmeye almıştı. 1.000 metreküp/gün kapasiteli atıksu arıtma tesisi, fiziksel-biyolojik arıtma üniteleri ile çamur susuzlaştırma ünitelerinden oluşuyor. Bölgenin büyümesiyle tesisin kapasitesinin 6 kat arttırılması için çalışmalara başlandı. Proses su sorununu Hasanağa Baraj ı'ndan çözen HOSAB, 2011 yılının Ekim ayından itibaren bölgeye üretim için su temin ediyor. 


PARSEL SAYISI 130'A ÇIKTI 


Hazine mülkiyetinde olan ve bölge içinde kalan 43 bin metrekarelik 2/B arazilerini alıp sanayiye açan HOSAB, parsel sayısını da 120'den 130'a çıkardı. HOSAB, 2/B çözüm süreci kapsamında 78 bin 500 metrekare alanı sanayi parseline dönüştürdü. Satışı alman yaklaşık 43 bin metrekare büyüklüğe sahip taşınmazlar yine HOSAB hizmetinde kullanıma açıldı. Katılımcılarına kaliteli hizmet sunmayı pozitif yönde geliştirerek uygulayan ve son yıllarda sürekli gelişen HOSAB, gerçekleştirilen plan tadilatları ve düzenli parselizasyon çalışmaları sayesinde sanayicilerine daha uygun işletme ortamı sunmayı hedefliyor. 


HOSAB sınırları içerisinde bulunan 7 adet Maliye Hazinesi için 2012 tarihinden itibaren Bursa Valiliği Ertuğrulgazi Milli Emlak Müdürlüğü ile yazışmalar yapıldı. Bu 7 adet parselin satış işlemleri sürecinde ilgili kurum görüş ve olurları çerçevesinde 31 Aralık 2013 tarihinde satış işlemleri başlatılarak, 30 Ocak 2/B kapsamında 78 bin 500 metrekare alanı sanayi parseline dönüştürdü. 


2014 tarihinde sözleşmeler imza altına alındı ve 7 adet parselin satış işlemi tamamlandı. HOSAB Bölge Müdürlüğü tarafından satışı alman yaklaşık 43 bin metrekare büyüklüğe sahip taşınmazlar yine HOSAB hizmetinde kullanıma açıldı. Bu çerçevede satın alınan Maliye Hazineleri'nden 3'ü, 14 Şubat 2014 tarihinde kapalı zarf teklif alma usulü ile ihale edilerek, bu parsellerden ikisinin sanayicilere satışı gerçekleştirildi. Satış işlemleri sonucunda, HOSAB Bölge Müdürlüğü'ne maddi girdi sağlayan bu işlem, altyapı, yol, su ve elektrik yatırımlarını hızlandırdı, bölgenin gelişmişlik seviyesinin bir kalem daha artmasında ön ayak oldu. Maliye Hazineleri'nin HOSAB Bölge Müdürlüğü sorumluluğuna dahil edilmesinin ardından, Nilüfer Belediyesi ile hisseli bulunan 124 ada 5 parsel taşınmazın 642,65 metrekarelik kısmının da satış işlemlerinin başlatılması için Nilüfer Belediyesi ile görüşmeler yapıldı. HOSAB Yönetim Kurulunun 20 Şubat 2014 tarih ve 2014/17 sayılı kararı ile Nilüfer Belediye Encümen toplantısı katılımı sonucu yapılan pazarlıkla, alanın HOSAB Bölge Müdürlüğü'ne satışının yapılması için anlaşmaya varıldı. HOSAB sınırları içerisinde yine II. Etap Planlama alanı olarak görülen fakat 18. madde uygulaması aşamasında tescil harici bırakılmış alanların tescil süreci için Bursa Valiliği Defterdarlık Ertuğrulgazi Milli Emlak Müdürlüğü ile yazışma ve görüşmeler devam ediyor. Bu alanların tescil ettirilip HOSAB Bölge Müdürlüğü sorumluğuna geçmesi ile gerek yol gerekse ilgili alana komşu katılımcıların alan genişliklerine katkı sağlayarak, üretim alanlarını büyütme olanakları doğacak. 


2003 yılında sanayi bölgesi ilan edilen bölgede sanayiciler Hasanağa İşverenler Derneği (HİD) çatısı altında toplandı ve ilgili mevzuat çerçevesinde başvuru yapılarak bölge OSB konumuna taşındı. HÎD, Eylül 2013'te yapılan olağan genel kurulda Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Demeği (HOSABSİAD) olarak adını değiştirdi. 


Dünya Sektörel Ek 


Geri Dön