27 / 04 / 2024

Hasankeyf denize nazır ilçe olacak!

Hasankeyf denize nazır ilçe olacak!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uzun süredir çevrecilerle tartışma konusu olan Ilısu Barajı’nın yapımını savundu ve Hasankeyf’in yok edilmeyeceğini, kurtarılıp gelecek nesillere kazandırılacağını söyledi



ILISU Köyü’nde  TOKİ  tarafından yaptırılan konutların anahtar teslim törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan uzun süredir çevrecilerle hükümet arasında tartışma konusu olan Ilısu Barajı’nın yapımıyla ilgili olarak, “Ilısu Barajı, Hasankeyf’in yok edilmesine değil, tam tersine kurtarılıp, gelecek nesillere kazandırılmasına vesile olmuştur. Hasankeyf denize nazır ilçe haline gelecek, dünyanın bir ucundan buraya artık turistler gelmeye başlayacak” dedi. Ilısu köyünden yola çıkarak, modern, sağlıklı, her türlü altyapısı düşünülmüş yaşam tarzının bölgeye hakim olmasını arzuladıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu: “Burada sadece içinde yaşamak için konut yapılmadı. Aynı zamanda yeni bir hayat tarzının, örnek yerleşim tarzının yerel mimarisiyle nasıl olabileceği gösterildi. Ilısu köyü sakini Ahmet kardeşimin, Fatma kardeşimin hakkıdır burada yaşamak. Projeden etkilenen vatandaşlarımız için seralar inşa edildi. 200 dekarlık alana 3 bin 100 aşılı badem fidanı dikildi. Bunların geliri köy sakinlerine ait olacak.”

GAP kaderini değiştirdi

Başbakan Erdoğan, artık bu topraklarda yaşayan insanların kaderinin değiştiğini, GAP projesinin bu değişimin ilk habercisi olduğunu kaydetti. GAP projesinin Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde enerji ve sulama amaçlı 22 barajın kurulmasını, 1 milyon 820 hektar toprağın suyla buluşmasını ve 27.3 milyar kilovatsaat enerji üretilmesini öngördüğünü anlatarak, şöyle devam etti: “İktidara geldikten sonra bu projenin yeterli hızla ilerlemediğini gördük. Hemen kolları sıvadık. GAP Eylem Planı hazırladık. Tamamlanan sulama projelerini 2 katından fazla artırarak yüzde 28’e ulaştırdık. İnşallah 2013 yılına kadar suya kavuşmamış toprak bırakmayacağız.”

2014’te bitirin pazarlığı

Baraj yapımını gerçekleştiren firmaların temsilcilerinden Nurettin Çarmıklı’dan barajın tamamlanma tarihinin 2016 yılı olduğunu öğrenen Erdoğan, “Ilısu Baraj projesinin tamamlanması için hedeflenen tarih 2016. Bu bana çok uzun bir süre geldi. Şimdi Nurettin Bey’e soruyorum ve diyorum ki; bunu ne kadar daha biz şöyle geri çekeriz, ne kadar daha kısa zamanda bunu bitiririz” dedi. Bunun üzerine Çarmıklı, “Başbakanım bu bizim için bir emirdir, dediğiniz tarihte bitirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu. Diğer firma temsilcisi Mehmet Cengiz ise “Biz emri aldık Başbakanım, Allah nasip ederse 2014 yılında teslim edeceğiz” diye konuştu. Erdoğan da “Şimdi Nurettin Bey ‘Ne zaman dersiniz’, Mehmet Bey ise ‘2014 yılı’ diyor. Ilısu Barajımızın inşallah 2014 ilk yarısında tamamlanmasını diliyorum. Bu barajın ekonomimize yıllık katkısı 600 milyon lirayı bulacak” şeklinde konuştu.

Oktay Ekşi’nin istifası

Şanlıurfa’da da Topçu Meydanı’nda halka hitap eden Başbakan Erdoğan burada, Hürriyet Gazetesi’nden istifa eden Oktay Ekşi’ye yönelik eleştirilerde bulundu. Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu ülkenin idarecilerine ağıza alınmayacak küfürler edeceksin. Basın Konseyi’nin başında olduğun halde bunu yapacaksın. Buna rağmen burada oturmaya devam edeceksin. Sonra çıkacaksın yurt içinde, yurt dışında ‘Türkiye’de basın özgürlüğü yok’ diyeceksin. ‘Türkiye’de basın baskı altında’ diyeceksin. Bir ülkenin hükümetine bu kadar galiz küfretmenin ne ifade özgürlüğüyle ne de basın özgürlüğüyle uzaktan yakından ilgisi olamaz. Biz bu zihniyetle, bu kafayla mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Demokratik yollardan, hukuk yollarından bu anlayışa, bu edepsizliğe karşı gerekeni yapacağız. Biri çıkıyor Cumhurbaşkanının eşine ağza alınmayacak benzetmeler yapıyor. Bir diğeri çıkıyor hükümet üyelerine karşı ağzını bozuyor. ‘Edep yahu’ diyorum.”

Baraja engel olmak için oyun içinde oyun var

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, ülke ve vatandaşın hayrına olan pek çok işte olduğu gibi burada da önlerine taş koymak için çalışanlar olduğunu belirterek, bu barajın yapımına engel olmak için pek çok oyun oynandığını ve pek çok engel çıkarıldığını söyledi. Erdoğan, “Sevgili kardeşlerim; baraj inşaatını engellemek için öne sürülen konuların başında ne geliyordu Hasankeyf. Biz ülkemizin bütün değerleri, bütün imkanları bütün güzellikleri gibi tarihine ve kültürüne de sahip çıkma konusunda da fevkalade hassasiyet sahibiyiz” dedi. Erdoğan, yeni Hasankeyf’in altyapı çalışmalarına başlandığını, buradaki güzelliklere yeni Hasankeyf’in de sahip olacağını belirterek, şöyle konuştu: “Hasankeyf yanlış imar ve yapılaşma yüzünden yok olma tehlikesi ile karşı karşıyaydı. Bu proje çerçevesinde yürüttüğümüz çalışmalar Hasankeyf’i yok olmaktan kurtarıp, ülkemiz ve dünya kültür mirasına kazandırmıştır. Yani Ilısu Barajı, Hasankeyf’in yok edilmesine değil, tam tersine kurtarılıp gelecek nesillere kazandırılmasına vesile olmuştur. 8 yılda 4 bini aşkın vakıf eserimizi onardık. Hasankeyf’e de biz sahip çıkarız.”

Mısır’da Avan Barajı’nın suları altında kalan onlarca eser kurtarıldı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Hasankeyf’in tamamının da sular altında kalmadığını, Yukarışehir denilen bölgenin aynen muhafaza edildiğini dile getirerek, şunları söyledi: “Buradaki eserler restore edilip kültürümüze kazandırılacak. Sulardan etkilenecek aşağı kesimlerdeki eserler ise oluşturduğumuz Kültür Parkına taşınacak ve orada en güzel şekilde yaşatılacak. Mısır’da 1902 yılında bitirilen Asvan Barajının suları altında kalacak onlarca eser testereyle parça parça kesilerek bir başka yerde yeniden kuruldu ve şu anda da Mısır’ın kültürel mirası olarak hizmet vermeye devam ediyor. Çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras, güçlü ve müreffeh bir Türkiye olacaktır. Bunu biz başaracağız. Tarihiyle, kültürüyle ve ekonomisiyle güçlü bir Türkiye’yi gelecek nesillere emanet etmek boynumuzun borcu.”
Hürriyet


Geri Dön