27 / 11 / 2024

Hasankeyf Köprüsü restorasyon çalışmaları sürüyor!

Hasankeyf Köprüsü restorasyon çalışmaları sürüyor!

Restorasyon çalışmaları kapsamında Hasankeyf’in tarihi köprüsünün ikinci ayağında çalışmalar hızlandırıldı. Karayolları ekiplerinin görev yaptığı restorasyon çalışmalarının önümüzdeki yıl tamamlanacağı belirtildi.




TARİHİ KÖPRÜYE RESTORASYON

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te korunacak eserlerden biri olan 2500 yıllık köprüde restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın restorasyon çalışmalarını üstlendiği eski köprünün ayaklarını güçlendirecek taşların bir bölümü Şanlıurfa-Harran’dan getirildi. 50’ye yakın Karayolları çalışanının görev yaptığı tarihi köprüde restorasyon çalışmalarının önümüzdeki yılın sonuna kadar tamamlanacağını belirten Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri, şunları söylediler; “Tarihi köprünün ayaklarını güçlendirecek çalışmalar son aşamaya geldi.  Birinci ayağı tamamlanan köprünün ikinci ve üçüncü ayakları da planlanan takvim dahilinde tamamlanacak. Daha önce de Garzan çayı üzerindeki Memikan köprüsünün restorasyon çalışmalarının benzeri şimdi de Hasankeyf köprüsünde gerçekleştiriliyor.”


Batman Çağdaş


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Yapılacak baraj sonrası sular altında kalacak Hasankeyf ile ilgili AİHM’de açılan davada önemli bir karar çıktı. Davayı açanlardan avukat Murat Cano, “İç hukuktaki gelişmeler, Hasankeyf’i kurtarmaya yetmedi.


Barajın inşası devam ediyor. Bunun üzerine davanın öncelikli dava sayılmasını, AİHM’den talep ettik. AİHM, 19 Kasım 2015 tarihli yazı ile davayı öncelikli dava olarak değerlendirmeye karar verdiğini bildirdi. AİHM, konunun önemi ve ivediliğini dikkate alarak davaların ele alınış sıralarını tespit eder. Hasankeyf öncelikli dava olarak tespit edilmiş oldu” dedi.

 

İstisnai kültür değeri

 

Davacılardan Magma Dergisi Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek, “Hasankeyf ile insan hakları arasında bir ilişki kurarak bu davayı açmıştık. İnsan yalnızca bedensel işkenceye maruz kalmaz, kültürel işkenceyle de karşılaşabilir. İnsanın kültürel değerlerinin yok edilmesi de insan haklarına aykırı sayılmalıdır” diye konuştu. AİHM’deki dava dosyasında Hasankeyf, farklı uygarlıkların ürettikleri 550 arkeolojik yerleşmeyi, bir bütün halinde barındıran Türkiye’nin ve Akdeniz Kültür Havzası’nın istisnai kültür değerlerinden biri olarak tanımlanıyor.


Vatan


Geri Dön