23 / 12 / 2024

Hasankeyf Zeynel Bey Türbesi’nin taşınma çalışmaları başladı!

Hasankeyf Zeynel Bey Türbesi’nin taşınma çalışmaları başladı!

Hasankeyf İlçesi’nde yapımı süren Ilısu Baraj Gölü altında kalacak Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması amacıyla çalışmalara başlandı. Türbe, 500 günde yeni yerleşim biriminin yakınına taşınacak.



Hasankeyf İlçesi’nde yapımı süren Ilısu Baraj Gölü altında kalacak Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması amacıyla çalışmalara başlandı. Türbenin taşınmasından endişe duyduklarını anlatan Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, Ilısu Baraj Gölü’nün bir bölümünü sular altında bırakacağı tarihi Hasankeyf’te 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin taşınacak ilk eser olacağını belirterek, şöyle dedi:


"Mostar Köprüsü’nün yapımını üstlenen firma, Zeynel Bey Türbesi’ni 500 günde yeni yerleşim birimi yakınına taşıyacak. Ancak endişeliyiz çünkü bu türbe elimizde kalırsa dünyaya rezil oluruz. Hasankeyf’in tarihi köprüsünü sağlamlaştırma projesi kapsamında Ulaştırma Bakanlığı’nın sürdürdüğü projenin köprüde doku uyuşmazlığına yol açabilmesinden endişe duyuyorum. Şanlıurfa’dan getirilen taşlarla tarihi köprünün nasıl korunacağını bilemiyoruz ama doku uyuşmazlığı olacağı bir gerçek."


Hasankeyf’in sembolü olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin taşınma işini üstlenen firma, çalışmalarına başladı. 3’üncü ihalede türbenin taşıma işini üstlenen firmanın, Mostar Köprüsü’nün restore çalışmalarını yaptığını anlatan Başkan Kusen, "500 günde türbeyi yeni yerleşim biriminin yakınına taşıyacak olan firma, tarihi yapıtı kafes içine aldı. Taşıma çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak. Türbenin nasıl taşınacağı konusunda kaygılarımız var. Çünkü türbenin üst kısmında çatlaklıklar söz konusu. Taşınma sırasında türbe elde kalabilir. Tarihi ilçemizin sembolü olan türbe elde kalırsa dünyaya rezil oluruz. Bu eser Türkiye’de ilk taşınacak yapıtlardan biri olacak" diye konuştu.


NASIL TAŞINACAK?


DSİ Hasankeyf Kültür Varlıkları ve Yeniden Yerleşim Şube Müdürü Şeyhmus Erkan Dursun, Zeynel Bey Türbesi için üç taşınma yöntemi belirlendiğini, hangisinin kullanılacağının tespit edileceğini söyledi. Taşıma işlemi için Türkiye’de böyle bir sistemin henüz kullanılmadığını belirten Dursun, şöyle konuştu;


"Türkiye’de taşınacak eserlerden biri Zeynel Bey Türbesi olacak. Raylı sistemde Hollanda, İtalya ve Korres yöntemleri var. Bu üç yöntem arasındaki fark yapının korunmasına ve güçlendirilmesine yönelik çalışmalardır. 15 milyon 838 bin TL’ye ihaleye verilen Zeynel Bey Türbesi’nin ağırlığı yaklaşık 1100 tondur. Türbenin tek parça halinde bütüncül olarak taşınması ön görülüyor." 


Radikal


Geri Dön