Hasankeyf'teki Zeynel Bey Türbesi son teknolojiyle onarılacak!
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hasankeyf'in Artuklu Türklerinin emaneti olduğunu belirterek, "Hasankeyf'teki derme çatma tarihi çarşıyı modern hale getireceğiz.
Hepsi de su altında kalmıyor. Bütün tarihi eserler taşınacak. Zeynel Bey Türbesini en güzel teknolojiyle kaydırarak kurtaracağız" dedi.
Bakan Eroğlu, TBMM Genel Kurulunda görüşülen, bakanlığının 2016 yılı bütçesi üzerinde Hükümet adına yaptığı konuşmada, bakanlığın en büyük yatırımcı bakanlık olduğunu söyledi.
Milletvekillerinin yapıcı tenkit ve tavsiyelerinin dikkate alınacağını belirten Eroğlu, bakanlık personelinin gece gündüz demeden çalıştığını, sloganlarının "Orman ve Su İşleri Bakanlığı zamanla yarışıyor" olduğunu ifade etti.
Eroğlu, ağaçlandırmadaki Türkiye rekorlarını artırdıklarını, pek çok ülkede orman varlığı azalırken, Türkiye'de hem odun hem de alan açısından arttığını ifade etti.
- "3,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk"
3 milyar 500 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını dile getiren Eroğlu, "Burada TÜİK rakamları var. İsteyene e-posta ile hangi ile kaç fidan dikildiği bilgisini gönderebilirim" dedi.
Bakan Eroğlu, 333 milyon fidan ürettiklerini, bunların bir kısmını bakanlığın diktiğini, bir kısmını ise kamu kuruluşlarına, belediyelere, okullara ve sivil toplum örgütlerine dağıttıklarını anlatarak, "Türkiye'yi yeşillendiriyoruz. OECD Genel Sekreterine göre, Türkiye ağaçlandırma ve erozyon kontrolünde dünya lideridir" diye konuştu.
BM Çölleşmeyle Mücadele Konferansının Ekim 2015'te Ankara'da yapıldığını ve konferansa 195 ülkenin katıldığını anımsatan Eroğlu, zirvede Türkiye'nin dönem başkanlığını aldığını, kendisinin de dönem başkanı olduğunu söyledi.
Veysel Eroğlu, arıcıları da kucakladıklarını, 249 bal ormanı kurduklarını belirtti.
Orman Genel Müdürlüğü'nü, daha önce sadece ormanlık alanlarda ağaç dikimi ve bakımı yaparken, 2011 yılında bütün Türkiye'ye hizmet eder hale getirdiklerini, yol kenarlarına, açık alanlara, okullara, her yere fidan diktiklerini söyleyen Eroğlu, eskiden derme çatma binalarda hizmet eden orman teşkilatlarının binalarını yenilediklerini, çalışanların özlük hakları ve maaşlarında 6 misli artış sağladıklarını bildirdi.
Bakan Eroğlu, konuşması sırasında CHP sıralarından laf atılması üzerine, "Dün yediğim yemeği bilmem ama herhangi bir barajı, Ilısu barajını, her şeyini bilirim. İzin verirseniz sabaha kadar da bu konuları anlatabilirim" karşılığını verdi.
- "Yanan orman alanları bir yıl içinde ağaçlandırılıyor"
Orman köylülerine 11,5 milyar lira destek verdiklerini, 5 bin köye de gelir getirici orman kurduklarını vurgulayan Eroğlu, Türkiye'nin yangınla mücadelede en başarılı ülke olduğunu kaydetti. Veysel Eroğlu, yanan orman alanlarını bir yıl içinde ağaçlandırdıklarını, başka maksatlar amacıyla kullanılmasına izin vermediklerini söyledi.
Erozyonla mücadele için yaptıklarını da anlatan Eroğlu, bu alanda büyük mesafeler aldıklarını, eskiden yılda 500 milyon ton toprak denizlere, göllere akarken; aldıkları önlemlerle şimdi sadece 168 milyon ton toprağın denizlere gittiğini belirtti.
Bakan Eroğlu, konuşmasında bakanlığının su yönetimi konusundaki çalışmalarına da değindi.
"Biz artık bütün planlamayı nehir havzası esasına göre yapıyoruz" diyen Eroğlu, 25 havzanın planlamasını bitirdiklerini, 3 bin 107 dev tesis açtıklarını vurguladı. Eroğlu, 2019 yılı sonuna kadar bin 71 gölet ve sulama tesisini bitireceklerini ifade etti.
- "Son 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak"
Veysel Eroğlu, su konusunda 81 ille ilgili büyük eylem planı hazırladıklarını, illerin 50 yıl sonraki nüfuslarına göre su ihtiyaçlarını belirleyerek ona göre çalışma yaptıklarını kaydetti.
DSİ Genel Müdürü olduğu dönemde, Edirne Belediye Başkanı'nın ilde yaşanan susuzluktan dolayı kalp krizi geçirdiğini ifade eden Eroğlu, "Eskiden böyleydi. Şimdi biz illerin su sorununu çözüyoruz. 41 milyon vatandaşa ilave su verdik" ifadelerini kullandı.
KKTC'ye su götürülmesi konusuna değinen Eroğlu, "O bizim için çocuk oyuncağı. Dünyada ilk kez biz, deniz içinden askıda boruyla su götürdük. Bu şeref bize aittir. Bunun mimarı da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır" dedi.
- "Başka ülkeler de su istemeye başladı"
Bakan Eroğlu, yaptıkları başarılı çalışmaları gören başka ülkelerin de su istemeye başladığını belirterek, Afrika'da 1 milyon 700 bin kişiye su götürmenin şerefinin de kendilerine ait olduğunu vurguladı.
2019 sonunda 85 milyon dekarlık alanı sulayacaklarını belirten Eroğlu, GAP'ta sulama konusunda yapılanları da anlattı. Eroğlu, projede sulama ana kanallarının tamamlandığını, 225 kilometrelik suni nehir yapıldığını söyledi.
Veysel Eroğlu, kendilerinden önce unutulduğunu söylediği Trakya bölgesi için yapılan ve gerçekleştirilen projeleri anlattı.
"HES'lerde destan yazdık" diyen Eroğlu, "balıklar öldü" diye laf atan muhalefet milletvekillerine, "Biz balıkların da yabani hayvanların da ormanın da kedilerin de sahibiyiz" karşılığını verdi.
- "Hasankeyf'teki tarihi koruyacağız"
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Hasankeyf'in Artuklu Türklerinin emaneti olduğuna işaret ederek, "Ilısu Barajı bizden önce ele alınmış bir proje. Projede tarihi eserlerin korunması konusu hiç ele alınmamıştı, ancak biz şimdi oradaki tarihi koruyacağız" diye konuştu.
Hasankeyf için yapılacak villaları gösteren Eroğlu, "Hasankeyf'teki Artuklu Köprüsünde taşlar sökülerek gecekondu yapılmış. Hasankeyf bu haldeydi ama biz orayı koruyacağız. Yeni Hasankeyf, Türkiye'nin en güzel ilçesi olacaktır. Hasankeyf'teki derme çatma tarihi çarşıyı, modern bir hale getireceğiz. Hepsi de su altında kalmıyor. Yukarısı çöküyormuş, kayıp gidiyordu. Bütün tarihi eserler taşınacak. Zeynel Bey Türbesini en güzel teknolojiyle kaydırarak kurtaracağız" değerlendirmesini yaptı.
Bakan Eroğlu, Ergene Havzası için yapılanları da anlatarak, Ergene'yi kurtarmanın devlete maliyetinin 4 milyar lira olduğunu ve yurt dışı kaynak kullanılmayacağını söyledi.
AA