17 / 11 / 2024

Hasarlı binalar onarılıp, nazar boncuğu asılıyor!

Hasarlı binalar onarılıp, nazar boncuğu asılıyor!

Ulusal Deprem Stratejisi 12 yıl sonra depremin yıldönümüne ancak yetiştirildi. Kamu binaları, viyadükler ve hastanelerin sağlamlaştırılması gibi birçok proje tozlu raflarda bekletildi. Hasarlı binalar onarılıp kapılarına nazar boncuğu asılıyor...




17 Ağustos 1999da Kocaelinin Gölcük ilçesi merkezli, sabaha karşı 03.02de 7.4 büyüklüğünde meydana gelen depremde resmi olmayan raporlara göre yaklaşık 50 bin kişi öldü, 100 bine yakın kişi de yaralandı. Ayrıca 133 bin 683 binanın çökmesi sonucu yaklaşık 600 bin kişi evsiz kaldı. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilendi. Sadece Marmara Bölgesini değil Türkiyeyi derinden sarsan, yüzyılın en büyük depremlerinden kabul edilen büyük Marmara depreminin üzerinden 12 yıl geçti. Türkiye deprem gerçeğini yıllardır tartışmasına karşın Ulusal Deprem Stratejisi 12 yıl sonra depremin yıldönümüne ancak yetiştirildi. Kamu binaları, viyadükler ve hastanelerin sağlamlaştırılması gibi birçok proje tozlu raflarda bekletildi.

Yalovada, 17 Ağustos depreminde, çok katlı binalardan oluşan 10 bin 201 ev ve işyeri tamamen yıkılırken 23 bin 517 konut ve işyeri orta ve az hasar gördü. Resmi rakamlara göre, 2 bin 504, gayri resmi rakamlara göre yaklaşık 5 bin kişinin yaşamını yitirdiği Yalovada en fazla ölüm Hacımehmet Ovasında yaşandı. Hacımehmet Ovası, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından 2000 yılında imara kapatılırken aradan 2 yıl geçmeden kamu binalarına izin veren özel yasayla yeniden imara açıldı. 2005 yılında  TOKİ  bölgeye 1152 toplu konut yaptı, böylece bölge tamamen imara açıldı. 2009 yılında Yalova Belediye Meclisi kararıyla bölgede 3 kata kadar yapılaşmaya izin verildi. Bu ay ise Yalova Belediye ve İl Genel Meclis üyelerinin oylarıyla çok katlı yapılaşmanın önü açıldı. Depremde en büyük yıkımın yaşandığı Hacımehmet Ovası bugün yeniden şantiyeye döndü.

Deprem ders olmadı

17 Ağustos depreminde yıkılan binaların yerine dev alışveriş merkezleri, toplu konutlar, özel dershaneler ve hastaneler yapıldı. Hasarlı binalar ise yapılan onarımlardan sonra depremden korunmak için giriş kapılarına da nazar boncukları asıldı. 17 Ağustos 1999 depreminde enkaz haline gelen konutların yerine bugün çok katlı işyerleri ve konutlar yükseldi. Yalova Gazipaşa Caddesi Sema Sokakta yıkılan 4 katlı tek bina olan ve 10 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin yaralandığı arsaya, 5 katlı özel bir hastane yapıldı. Yalova Rüstempaşa Mahallesi Çeşme Sokakta bulunan ve depremde enkaz haline gelen apartmanın yerine ise özel bir dershane yapıldı. Fatih Caddesi üzerinde bulunan 5 katlı apartman depremin ardından ağır hasarlı olduğu için yıkılırken yerine 5 katlı bir alışveriş merkezi yapıldı. 200 kişinin yaşamını yitirdiği, Malazgirt Caddesindeki konutların yerini ise çok katlı binalar aldı.

17 Ağustos Parkı içine yapılan Deprem Anıtının ise içler acısı hali yürekleri burktu. 3 bin kişinin isminin bulunduğu anıta sprey boyayla küfür içeren yazılar yazıldı.

Faruk Kırtay / CUMHURİYET


Geri Dön