29 / 04 / 2024

Hastalanana erken emeklilik imkanı!

Hastalanana erken emeklilik imkanı!

Ülkemizde bazı şartlar çalışanlara erken emeklilik yolunu açıyor. Peki, erken emekli olmak için şartlar nelerdir? Şeker hastaları malulen emekli sayılabilir mi? İşte SSK ve Bağ-Kur'luların merak ettiği her şey...



Her çalışanın hayali emekli olmak. Emeklilik için işe giriş tarihine göre belirlenen yıl, prim ve yaş şartlarını tamamlanması gerekiyor. Ancak bazı durumlarda emeklilik daha erken olabiliyor.

Takvim'de yer alan habere göre; çeşitli sağlık sorunlarını yaşayanlara erken emeklilik fırsatı sunuluyor. Bu durumlardan biri de sigortalının erken ya da vaktinden önce yaşlanması. İşçi statüsünde 4/A'lı olarak çalışanlar ile Bağ- Kur'lular bu haktan faydalanıyor.

Dikkat, algı, bellek, kavrama, soyutlama gibi işlevlerin kaybı olan bilişsel yaşlanma ile fizyolojik ve psikolojik yaşlanma durumu ortaya çıkan erken yaşlanmış sayılıyor ve erken emekli olabiliyor.

Hastalanana erken emeklilik imkanı!

55 YAŞINDA EMEKLİLİK

Bu durumlar ilgili branşlar tarafından gerçekleşen sağlık kurulu raporları ile belirleniyor ve tespit de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Kurulu tarafından yapılıyor. Erken yaşlılık tespiti yapılan kişiler 55 yaşını doldurması ve en az 5400 gün prim ödemesi şartıyla erken emekli olabiliyor ve emekli aylığı alabiliyor.

Hastalanana erken emeklilik imkanı!

RAPOR ALANA YAŞ ŞARTI YOK

Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler sağlık raporu alarak malulen emekli olma fırsatı sunuluyor. En az 10 yıl sigortalı bulunup toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün bildirmek şartıyla malulen emeklilik fırsatı sunuluyor.

Hastalanana erken emeklilik imkanı!

KANSER HASTASINA 18 AY MAAŞ

Kanser türüne göre değişirken gerekli prim ve sigorta şartını taşıyan sigortalılar belli bir süre malul sayılıp maaş alabiliyor. Bu süre 18 ay olarak uygulanırken; bazı hastalıklarda 12, bazılarında ise 24 ay olabiliyor. Kanser hastalarının teşhisten itibaren 1 yıl içinde başvurmaları şartıyla rapor aramadan yüzde 60 şartına bakılmaksızın malullük aylığı bağlanabiliyor.

Hastalanana erken emeklilik imkanı!

ŞEKER HASTASINA ERKEN EMEKLİLİK

Ülkemizde şeker hastalığı olanlara erken emeklilik imkanı var. Bunun için çalışma gücünün yüzde 60 oranında kaybedilmiş olması ve en az 1800 gün prim gerekiyor.

SGK Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'nde şeker hastalarının malulen emekli olabilmeleri için rahatsızlığı insan vücudunda en az 3 organı bozması gerektiği de belirtiliyor.

Emeklilere müjdeli haber! Çifte tazminat alabilirsiniz!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön