İhale

Hastanelerde döner sermaye sıkıntısı!

Bakan Recep Akdağ, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Tepecik'teki sağlık kurumuyla ilgili olarak, Başkan Aziz Kocaoğlu'na önemli bir çağrı yaptı.

İzmir'e gelen Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, döner sermayesi olmadığı için çalışan sağlıkçıların sıkıntılar yaşadığı İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Tepecik'teki Eşrefpaşa Hastanesi'yle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na önemli bir çağrı yaptı. Bu hastanenin yüzde 20 dolulukla çalıştığını, çalışanların da düşük ücret aldığını belirten Akdağ, "İşin doğrusu İzmir ve Ankara'daki belediye hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesidir. Döner sermaye kurulsa bile bu hastaneler ayakta kalamazlar" dedi. Yeni Asır Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı'yı ziyaretinde bu öneriyi ilk defa dile getiren Akdağ, "Yeni Asır olarak konuyu, Belediye Başkanınıza götürün. Belediye Başkanının CHP'li olması bu işi çözmek konusunda hiçbir farklılık oluşturmaz. İsterlerse derhal yardımcı olur, hastaneyi alırız" dedi.

DÖNER SERMAYE
Bakan Akdağ, Ege Üniversitesi'nin (EÜ) ev sahipliğinde gerçekleşen Üniversite Hastaneleri Birliği toplantısına katılmak için önceki gün İzmir'e geldi. Toplantının ardından Bakan Akdağ, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Özkan ve beraberindeki heyet ile birlikte Yeni Asır Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı'yı ziyaret etti. Akdağ, ziyaretinde İzmir ve ülke gündemi açısından çarpıcı açıklamalarda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Tepecik'teki Eşrefpaşa Hastanesi'nde görevli sağlık çalışanlarının döner sermaye sistemi olmadığı için düşük ücret almalarıyla ilgili gündeme getirdikleri şikayetler konusundaki soru üzerine Akdağ, "İzmir ve Ankara Büyükşehir belediyelerine ait iki hastane de fonksiyonel değil. Yüzde 20 doluluk oranlarıyla çalışıyor. Aslında işin en doğrusu bu hastanelerin Sağlık Bakanlığı çatısı altında devredilmesidir" dedi.
Belediye hastanelerinde döner sermaye işletmesi bulunmadığını anlatan Akdağ, "Belediye hastaneleri için Döner Sermaye Kanunu yapılması ya da bu hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi gerekiyor. Döner sermaye kurulsa bile bu hastaneler ayakta kalamazlar. Döner sermaye, o hastanenin gelirlerinin masraflar çıktıktan sonra paylaşılması esasına dayanıyor. Şehir merkezindeki Eşrefpaşa Hastanesi'nin yüzde 20-25 doluluk oranıyla ayakta durması mümkün değil. Belediye hastanelerinde çalışan uzman doktorlar 2 bin TL civarında para alıyorlar. Bu para uzmanı tatmin edecek bir miktar değil. İzmirliler ve Ankaralılar isterlerse ve belediyeler de 'tamam' derse hastaneler Sağlık Bakanlığı'na devredilir" diye konuştu.
Bakan Akdağ, "Bu konuyu Yeni Asır olarak Belediye Başkanı'nıza (İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu) götürün. Belediye Başkanının CHP'li olması bu işi çözmek konusunda hiçbir farklılık oluşturmaz. İsterlerse derhal yardımcı oluruz. Belediyelerimizin yapacağı gerçekten çok değerli hizmetler var. Geçmişte bu hastanelerin bir önemi vardı. Çünkü özellikle yoksul ve sigortası olmayan kişilerin sağlık sorunları buralarda çözülmeye çalışılıyordu. Çıkardığımız yasalarla bu grup sosyal güvence kapsamına alındı. Bu yüzden belediye hastanelerinin böyle bir gruba bakma ihtiyaçları da kalmadı" dedi. Akdağ, Tam Gün Yasası'nda yaptıkları düzenleme ile Kızılay hastanelerini ve tıp merkezlerini de Sağlık Bakanlığı çatısı altında topladıklarını belirterek, "Birleşme talebi Kızılay yetkililerinden geldi. İki belediye hastanesinin de böyle bir talebi olursa biz onu çözecek mevzuatı hemen hazırlarız. Kanun maddesi yazarak, orada çalışan memurları da Sağlık Bakanlığı'na alabiliriz. Ama onların istemesi lazım. Zorla 'Bize verin' diyecek halimiz yok. Eşrefpaşa Hastanesi bize devredilirse bu hastaneyi de, o bölgede Tepecik Eğitim Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile çevresindeki tesislerle birlikte kuracağımız sağlık kampusüne katabiliriz" diye konuştu.

"Ay sonunu zor getiriyoruz"
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi'nde görevli 20'si pratisyen 90 doktor ve 40'a yakın hemşire meslektaşlarından düşük maaş alıyor. Bu haksızlığa isyan eden sağlık çalışanları, "Hastanemizde ya döner sermaye kurulsun ya da Sağlık Bakanlığı'na devrimiz gerçekleştirilsin. Ay sonunu zor getiriyoruz" dedi. Hastanede görevli bazı uzmanlar da, "Tam Gün Yasası çıktı. Üniversite ve devlet hastanelerindeki doktorların maaşı döner sermaye ödemesi ile artacak. Hastanemizde döner sermaye yok. Biz ne yapacağız" diyerek tepkilerini dile getirdi. Hastane görevli uzman doktorlar 1.7 ile 2 bin TL, hemşireler ise bin 250 TL ücret alıyor. Kamu hastanesinde görevli bir uzman doktor ise döner sermaye ödemesi ile 4-6 bin TL, bir hemşire ise bin 800 TL maaş alıyor.

"Sağlık kampusü için yer bulduk"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İzmir'de sürdürdükleri sağlık yatırımlarıyla ilgili de önemli bilgiler vererek, "İzmir zamanında hızlı göç aldığı ve gecekondulaşma olduğu için imarlarında sağlık kampusü yapabilecek alanlar bırakılmamış. Arsa bulmakta çok güçlük çekiyoruz. Bornova'da Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bin dönümlük bir alan var. Bu alan için görüşmelere başlayacağız. Alabilirsek buraya şaheser bir kampus yapacağız" dedi. Bakan Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin, "Türkiye sigara yasağı açısından dünya için en iyi örnek" dediğini de belirterek, "Türkiye şu anda Avrupa'da bu işi en iyi yapan 6 ülkeden biri. Çok hayırlı bir iş yapıyoruz. Hem çocuklarımızı hem pasif içicileri koruyoruz. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e de teşekkür ediyorum. Dünya Sağlık Örgütü'nün kriterlerinden birini daha uyguladı. Sigara üzerindeki verdi yüzde 75'in üzerine çıktı" diye konuştu.

- Yeni Asır -