Hava sıcaklığı artı 5'in altındayken beton dökülmemeli!
Metehan Gündüz, hava sıcaklığının artı 5 derecenin altında olduğu dönemlerde beton dökülmemesi gerektiğini söyledi.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Metehan Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğuk havanın betonun mukavemetini düşürdüğünü, bu nedenle de kış aylarında beton dökümü konusunda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.
Betonun dökümünden sonra özellikle donma açısından ilk 2 saatlik sürenin son derece önemli olduğuna işaret eden Gündüz, şöyle konuştu:
"Hava sıcaklığının artı 5 derecenin altına düşmesi, özellikle de eksilere düşmesi, betonun mukavemetini azaltır. Bu nedenle, soğuk kış aylarında beton dökümünün çok kontrollü olarak ve özellikle de gündüz saatlerinde yapılması gerekir. Bu arada, eğer imkan varsa, inşaat dökülen bölgenin çevresinin branda ve benzeri örtülerle kapatılması da sıcaklık açısından önemli. İnşaat sektöründe, hava sıcaklığının sıfır (0) derecenin altına düşmesinin don olarak adlandırılır.
Soğuk kış aylarında beton dökümüne çok dikkat edilmeli ve sürekli olarak hava tahminleri takip edilmelidir. Don olan dönemlerde beton dökülmesi, yapıların kullanım süresini azaltır. İnşaatlarda uygulanan beton ve harçlı işler açısından bölgemizde Aralık Ocak aylarında sıcaklıklar oldukça düşmektedir. Özellikle gece sıcaklıklar eksilere düşmektedir. Bazı günlerde, gündüz saatlerinde dahi hava sıcaklığı, betonun mukavemeti açısından sakıncalı değerlere düşmüş durumda. Soğuk hava şartlarındaki taze betonun donma süresi, normal sıcaklık şartlarındaki süreye göre daha uzun, dayanım kazanma hızı ise daha yavaş olmaktadır."
-SOĞUĞA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER-
Metehan Gündüz, soğuk havalarda beton dökümünün ertelenememesi durumunda da gerekli tedbirlerin alınmasının zorunlu olduğuna işaret etti.
Gündüz, soğuğa karşın, beton dökümünün engellenemediği durumlarda, alınması gereken önlemlere ilişkin olarak şu bilgileri verdi:
"Havaların eksilerde olduğu riskli durumlarda beton dökümü ertelenmeli, bu yapılamıyorsa uygun kimyasal katkılar kullanılmalı. Betonun bakımı ve korunması da daha büyük bir titizlikle yapılmalı. Beton karışımının sıcaklığını yükseltebilmek için, betonu oluşturan malzemelerin ısıtılarak kullanılması, betonun ilk günlerindeki dayanımının yüksek olmasını sağlayacak türde çimento ve katkı maddesi kullanılması, soğuk havada dökülen betonların korunması için uygun kalıp ve izolasyon malzemelerinin uygun kür yöntemlerinin uygulanması gerekir.
İşin önceden planlanması ve beton dökümünden önce gereken hazırlıkların yapılması, soğuk havada dökülen betonların yeterli süreyle kür edilmeleri çözüm önerilerindendir.
Fakat katkı malzemeleri ile döküm tercih edildiğinde, hassas olunmalıdır.
Beton pratik olarak işlenebileceği en düşük kıvam sınıfında olmalıdır. Bu terleme miktarını ve priz alma süresini düşürür. Beton yüzeyinde kar, buz ya da kırağı bulunmamalıdır. Şayet bunlar varsa, beton yüzeyinden alınmalıdır. Ayrıca beton sıcaklığı ve kalıpların sıcaklığı (özelikle metal kalıp) donma sıcaklığından yüksek olmalı ve bu sıcaklık korunmalıdır. Bu daha önceden zeminin ve temas yüzeylerinin yalıtılmasını ya da ısıtılmasını gerektirebilir. Ayrıca yalıtkan battaniyeler ve plastik örtülerin kullanılması da koruyucu tedbirlerdendir."
AA