05 / 05 / 2024

Havaalanlarından 8 milyar dolar devlete!

Havaalanlarından 8 milyar dolar devlete!

TAV, Atatürk ve İzmir Adnan Menderes Havalimanları’nın 2015 yılı işletme imtiyazı olan 174.6 milyon dolar+KDV’yi devlete ödedi. Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Elvan 3. Havaalanı hariç devletin kasasına 8 milyar dolar gireceğini söyledi..



TAV Havalimanları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) Atatürk ve  İzmir  Adnan Menderes Havalimanı’nın 2015 yılı işletme imtiyazı için toplam 174.6 milyon dolar+KDV kira ödedi. Törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TAV Havalimanı İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ve THY Genel Müdürü Temel Kotil de katıldı.


Sistem güzel işliyor


Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan “Yap-işlet-devret modelleri, kamu özel kesim işbirliği modeli  havacılık sektörünün gelişmesini hızlandırmıştır” dedi. Bakan Elvan “Bugün aşağı yukarı 410 milyon lira civarında bir kira ödemesini  TAV şirketimiz gerçekleştirecek. Sistem ne kadar güzel işliyor sizlerde görüyorsunuz. Firma kalkıp, ‘ben ödeme güçlüğü içerisindeyim. Ne olur bana bir ay, iki ay süre verin’ demiyor. Zamanından önce ödemesini yapıyor. Biz de paramızı alıyoruz. Vatandaş memnun, firma memnun, devlet memnun. Bu güzel işleyen sistemden bazı kesimler rahatsız oluyorlarsa, bunu sorgulamak lazım, niye rahatsız oluyorlar. Bunu hepimiz sorgulayalım” dedi.  Elvan “Kamu-özel iş birliği kapsamında havacılık sektöründen, üçüncü havalimanı hariç aşağı yukarı 8 milyar dolarlık bir pay devletin kasasına girecek” diye konuştu. Elvan “Burada kim kaybediyor merak ediyorum. Devlet kazanıyor, devletin kesesinden 1 kuruş para çıkmıyor” diye konuştu.


TAV’ın katkısı 2 milyar dolar


Törende konuşan Sani Şener “İki havalimanı için yaptığımız yatırımlar ve ödemelerimizle ülkemize yaklaşık 2 milyar dolar katkı sağlamış oluyoruz” dedi. TAV’ın dünyada 14 havalimanını işlettiğini, TAV İnşaat’ın ise 6 büyük havalimanının inşaatını yaptığını aktaran Şener, TAV’ın işletme, servis ve hizmet şirketlerinin dünyada toplam bazda 53 havalimanında faaliyet gösterdiğini belirtti. Dünyada havalimanı işletmelerinin gelişmişlik düzeylerinin tartışıldığı günlerde, Türkiye’de bu sektörün en önemli temsilcisi olmaktan memnuniyet duyduklarını belirten Şener, “Altına girdiğimiz her taahhüdü zamanında yerine getirmekten gurur duyuyoruz. Yolcularımızın en yüksek standartlarda en güvenli şekilde ulaşımını 7/24 çalışarak sağlarken, ülke ekonomimize doğrudan ve dolaylı olarak katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi. DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal de TAV’ın  yap-işlet-devret konusunda İstanbul’da başlayan serüvenini dünyaya taşıdığını, bunun Türk havacılığı için bir başarı olduğunu söyledi.


Tarife dışı seferler Atatürk’ten 

3. Havalimanı açıldıktan sonra Atatürk Havalimanı’ndan tarifeli seferlerin yapılıp yapılmayacağıyla ilgili olarak da konuşan Ulaştırma Bakanı Elvan “Tarifeli seferlerin dışında tüm seferlerin Atatürk Havalimanı’ndan yapımı söz konusu olacak.


Bu charter uçuşları olabilir, kargoya yönelik uçuşlar olabilir, özel uçuşlar. Yurtdışına gittiğinize özellikle gelişmiş ülkelere gittiğinizde çok sayıda havalimanı olduğunu görüyorsunuz aynı şehir içerisinden bile. Bizim ihtiyacımız olacak” diye konuştu.


Star


Geri Dön