29 / 04 / 2024

Havalimanı işletmelerine kira desteği gözden geçirilmeli!

Havalimanı işletmelerine kira desteği gözden geçirilmeli!

Cumhurbaşkanlığı’nın özel terminal işletmelerinin yıllık kiralama ücretlerini erteleme kararının olumlu, fakat yetersiz olduğunu dile getiren YDA Havalimanı Yatırım ve İşletme Genel Müdürü Cengiz T. Ayaz, “Karar gözden geçirilmeli” dedi.



Pandemi sürecinde havacılık sektörünün yaşadığı sıkıntının büyük boyutlara ulaştığını söyleyen YDA Havalimanı Yatırım ve İşletme Genel Müdürü Cengiz T. Ayaz, uçuşların neredeyse durduğu bir ortamda terminal işletmelerinin daha büyük bir sıkıntı ile karşılaştığını belirtti. Dünya'dan Nihat Delibaşı'nın haberine göre; faaliyetleri kira sözleşmesi ile sürdürdüklerini kaydeden Ayaz, “Yolcu buraya gelmediğinden dolayı da devlete olan kiralarımızı ödeme sıkıntısı yaşadık” dedi.

Ayaz, bu sıkıntıları gidermek için Cumhurbaşkanlığı’nın özel terminal işletmelerinin yıllık kiralama ücretleri konusunda erteleme kararının olumlu olmasına rağmen yetersiz olduğunu belirtti. 

Ayaz, “Örneğin, 2020’nin kirasını 2022’ye çift kira olarak ertelediler. Yine 2021’in kirası da çift kira olmak üzere 2023’ e faiz ile ertelendi. Dalaman Havalimanı’na en iyi dönemde dahi 1 milyon 750 bin dış hat yolcusu geldi. Ödeyeceğimiz kira maksimum kapasiteye göre ayarlanmış ve buna göre hesaplanmış durumda. Çift ödemeye çıkarıldığında bu havalimanının 3.5 milyon yolcu yapması gerekiyor. Havalimanımızın kapasitesi yeterli ama bölge yeterli değil. Bölge yeterli olmadığı için Dalaman Havalimanı olarak biz bunu yine ödeyemeyeceğiz. Dolayısıyla söz konusu kararın gözden geçirilmesi ve mağduriyetin giderilmesi için desteklerin devam etmesi gerekiyor” diye konuştu. 

Havalimanı işletmelerine kira desteği gözden geçirilmeli!

“Kreditörlerimiz erteleme şartlarını kabul etmiyor”

Ayaz, Dalaman Havalimanı sözleşmesinin 2040’ta biteceğini, erteleme kararının ilan edildiği Cumhurbaşkanlığı kararında 2041-42’ye uzatma verildiğini anımsatarak, “Ama uzatmalar aynı kira bedeliyle oldu. 2020-21 yok yılı kabul edilip kira bedeli alınmayarak, 2041-42’de kira talep edilebilirdi. Bu havalimanı uluslararası kredi anlaşmalarıyla hayata geçirilen bir proje. Kreditörlerimiz erteleme şartlarını kabul etmiyor. Sıkıştık ve çözüm bulmak için Sayın Cumhurbaşkanı ve Ulaştırma Bakanımızın desteğine ihtiyacımız var” açıklamasında bulundu. 

İstanbul Havalimanı'nın 2021 kiraları da ertelenecek mi?


Geri Dön