07 / 05 / 2024

Hayati Çelenk: Barajlardaki su miktarı yeterli ama tasarrufu bırakmayın!

Hayati Çelenk: Barajlardaki su miktarı yeterli ama tasarrufu bırakmayın!

DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk yaptığı açıklamada İzmir, Manisa ve Uşak'ı kapsayan sorumluluk sahalarında barajlardaki su miktarının yeterli olduğunu söyledi ama uyardı; "Tasarrufu bırakmayın"




DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk İzmir, Manisa ve Uşak'ı kapsayan sorumluluk sahalarında barajlardaki su miktarının yeterli olduğunu söyledi ama uyardı; "Tasarrufu bırakmayın"


Türkiye'de, "meteorolojik" olarak yaşanan kuraklık tehdidi, mayıs ayında yurdun birçok bölgesinde sel ve su baskınlarına yol açan şiddette görülen yağışlara rağmen atlatılamadı. Ancak Ege şanslı bölge oldu. DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk İzmir, Manisa ve Uşak'ı kapsayan sorumluluk sahalarında barajlardaki su miktarının yeterli olduğunu söyledi. Ancak Çelenk su olmasına karşın "tasarrufu bırakmayın" uyurasında da bulundu. Yağış değerleri ışığında son 1 yıllık yapılan kuraklık değerlendirmesinde sadece Kıyı Ege ve Trakya ile Isparta, Antalya, Kastamonu ve Karabük civarı normal değerlere sahip çıktı.


Kuraklık dereceleri

Yurdun geri kalan kısımı, "hafif" şiddetten "olağanüstü" şiddete kadar kuraklık derecelerine ulaştı. Ege ise şanlı bölge oldu. Son yağışlarla Ege'de su sorunun olmadığı bildirildi. DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, "İzmir'e içme suyunun sağlandığı en büyük kaynak olan Tahtalı Barajı'ndaki doluluk yüzde 70 seviyesinde, 215 milyon metreküp suyumuz var. Yine Balçova Barajı yüzde 51, Demirköprü Barajı 65,83, Seferihisar Barajı 68,73, Kavakdere Barajı yüzde 92, Kestel Barajı yüzde 85,5, Yortanlı Barajı 81,12, Sevişler Barajı 82,64 seviyesinde doluluğa sahip bulunuyor. Bölgesel olarak diğer yerlere göre şanslıyız, havza olarak barajlarımızdaki durum daha iyi" dedi.


Yağış miktarı tek artan bölge

Yağışlarda yaşanan düşüşe rağmen diğer bölgelerle kıyaslandığında Ege bölgesi en şanslı coğrafya olarak öne çıkıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanlığı Hidrometeoroloji Şube Müdürlüğünce hazırlanan "2013 Yılı Yağış Değerlendirmesi" raporuna göre, 2013 yılında genel olarak yağışlarda normaline göre yüzde 13, bir önceki yıla göre ise yüzde 24 azalmanın yaşandığı Türkiye'de, yağış miktarı normaline göre artan tek bölge, yüzde 11 ile Ege Bölgesi oldu.



Yeni Asır



Geri Dön