01 / 01 / 2025

Hayati çözüm kentsel dönüşüm!

Hayati çözüm kentsel dönüşüm!

Kandilli Rasathanesinden son yapılan deprem uyarıları da dikkate alındığında İstanbul için hayati çözüm; Kentsel dönüşüm…



YeniBirlik köşe yazarlarından Yıldıray Gökkaya bugün köşesinde kentsel dönüşüm konusunu kaleme aldı…

Kentsel dönüşüm kelimesini hayatınızda ilk olarak ne zaman kullanmaya başladınız? Eminim pek çoğunuz 1999 sonrası dönemde kullanmıştır. Öncesinde yıkılmaya yüz tutmuş binaların yıkılıp yerine yapıldığını gördük.

Bu ve bunun gibi eylemlere dönüşüm vs adı konulmadan rastlamışlığımız vardır. Ancak Türkiye'nin hafızasına keskin bir bıçak gibi saplanan 1999 yılındaki Marmara Depremi, kentlerimizin afetlere karşı zaafiyetini gözler önüne sererken, bizleri kentsel dönüşümle de tanıştırmıştı.

Binalar sağlıksızdı, denetimsizdi, kaçaktı. Doğal afetler düşünülerek değil, o günkü kar-maliyet dengesi gözetilerek, tabiri yerindeyse sadece inşa etmiş olmak için inşa edilmişti. Ve tabiat şimdi herkese bu binaların, bu yerleşim alanlarının dönüşmesi gerektiğini ders vererek öğretiyordu.

Miladı 1999 kabul edersek, Türkiye olarak kentsel dönüşümü nerdeyse 20 yıldır tartışıyor, son yıllarda ise tecrübe ediyoruz. Ancak sorunlarımız var. Masanın bir yanında bu dönüşümü gerçekleştirecek müteahhitlere-proje geliştiriciler, diğer tarafında ise hak sahipleri-daire sahipleri hatta kiracılar var.

Ne var ki masadaki bu denge, kentsel dönüşümde dengesizliği beraberinde getirdi. Herkes önüne can güvenliği değil, rant ve karı koyunca, pek çok yerde dönüşümler yapılamadı, uzlaşma sağlanamadı, süreçler tıkandı.

İşin içine devlet girdi. Devlet sorunu çözüm olabilmesi için emsal artışları da dahil olmak üzere imar planlamaya yönelik çözümleri bile sundu.

Şimdi ise bizzat sahaya iniyor. Fikirtepe'deki kaosa çözüm için müteahhitlerin serzenişleri üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bizzat çözüme müdahil oluyor.

Fikirtepe İstanbul'un kentsel dönüşümdeki pilot projesi olduğu için konu önemli. Yoksa Türkiye'nin her yerinde geçerli bir konu, geçerli bir sorun ve geçerli çözümler manzumesinden bahsediyoruz aslında.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası ve İstanbul İl Müdürlüğü; Fikirtepe'de 'yerinde çözüm' için harekete geçti. Yetkililerin Fikirtepe müjdeleri var... Sorunlu adalarda firma sahipleri ve vatandaşlarla özel görüşmeler yapılacak. Kilitlenmiş adalarda ortak çözüm için seferber olunacak. Projelerin tamamlanması için birebir ilgi gösterilecek. Önümüzdeki yılın sonuna kadar tüm adalarda binaların yıkılması planlanıyor.

Özetle, Kandilli Rasathanesinden son yapılan deprem uyarıları da dikkate alındığında İstanbul için hayati çözüm; Kentsel dönüşüm... Kentsel dönüşüm güvenliğini değil, rantı ve her şekilde 'Yerinde çözüm.


Geri Dön