30 / 04 / 2024

Haydarpaşa Garı ne olacak

Haydarpaşa Garı ne olacak

Güntay şžimşek: Tarihi Ankara Garı'nın geleceği belli. Peki, sadece İstanbul'un değil tüm Türkiye'nin hafızası olan Haydarpaşa Garı'nı nasıl bir gelecek bekliyor  



 Ankara'ya yeni gar için önümüzdeki ay ihaleye çıkılıyor. Ankara'nın eski garı da yenisiyle entegre edilerek, hatıralarını taze tutulması sağlanacak. Anlayacağınız tarihi  Ankara  Garı'nın geleceği belli. Peki, sadece istanbul'un değil tüm Türkiye'nin hafızası olan Haydarpaşa Garı'nı nasıl bir gelecek bekliyor

Geçen hafta Milano Garı ile Ankara'nın yeni garını kıyaslamış, Türkiye'de raylı sistemin Yüksek Hızlı Tren (YHT) projeleriyle farklı boyut kazanacağını yazdım. Haydarpaşa için de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman in bir vizyon arayışı içinde olduğunu kaydettim. Bu yazım üzerine Karaman ile görüştüm. Bir noktayı atlamış olduğumu hatırladım;  Marmaray  Projesi sonrası değişimlere ve Haydarpaşa'nın bu proje sonrası nasıl bir işlev kazanacağına işaret etmemişim.Bilindiği üzere Marmaray, Avrupa yakasında bulunan Halkalı ile Asya yakasında bulunan Gebze'yi kesintisiz, modern ve yüksek kapasiteli bir banliyö demiryolu sistemiyle bağlayacak. Bu proje devreye girdiğinde Haydarpaşa'ya olan trafik de azalacak. Fakat Haydarpaşa'nın gar kimliğini kaybetmemesi lazım. Aynı durum Sirkeci Garı için de geçerli.
çünkü yeni hat, Kazlıçeşme'de yeraltına giriyor, yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerliyor ve İstanbul Boğazı'nın altından geçerek yeni yeraltı istasyonu olan Üsküdar'a bağlanıyor. Tekrar Söğütlüçeşme'de yüzeye çıkıyor. Görüldüğü üzere iki gar da işlevsiz kalıyor.Haydarpaşa için üniversitelerden ve koruma kurullarından bir heyet çalışıyor. Gar bölümü ve alt katların halka açık bir yaşam merkezi haline getirilmesi, bir kısmının da müze olması söz konusu. Üst katlar ise otel de olabilir, şirketler için show roomları da. Hatta bu bölümlerde sergi ve gösteri merkezleri yapılabilir.
Ancak çalışmalar devam ediyor, henüz net bir karar yok. Ayrıca Haydarpaşa ve bölgesi olarak genel bir çalışma yapılıyor. Fakat her halükarda trafik az olsa bile Haydarpaşa'ya tren seferleri konarak bir yönüyle hatırasına saygı gösterilmek isteniyor. Sirkeci için ise henüz çalışmalar devam ediyor.
Habertürk/Güntay şžimşek


Geri Dön