27 / 04 / 2024

Haydarpaşa Garı'nın akıbeti hala belirsiz!

Haydarpaşa Garı'nın akıbeti hala belirsiz!

Haydarpaşa Garı'nın tarihî binasındaki yangınının üzerinden 4 yıl geçti. Yangın ardından garın nasıl kullanılacağı hâlâ belirsizliğini koruyor. Birkaç kez plan değişikliğine uğrayan garın çatısı ise hâlâ restore edilmedi.




Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD) yetkilileri, gar binasının restore edildikten sonra yüksek hızlı tren garı ve kültür faaliyetleri için merkez olarak kullanılacağını söylüyor. Ancak Haydarpaşa Dayanışması üyeleri ise garın çatısının restoran olarak kullanılmak istendiği görüşünde. 


Kadıköy Belediyesi, restorasyon projeleri Koruma Kumlu tarafından onaylanan gar için ruhsat vermedi. 12 milyon 473 bin liraya ihale edilen yenileme projesinin ne zaman başlayacağı ise belirsizliğini koruyor. Haydarpaşa Dayanışması, Mimarlar Odası'nda düzenledikleri toplantıda 2010 yılında çatısı yanan tarihî gar için yapacakları eylem hakkında bilgi verdi. Toplantıya Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk. Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, Haydarpaşa Dayanışması üyeleri katıldı. Haydarpaşa Dayanışması üyesi ve 37 yıl TCDD'de çalışan emekli makinist Turgay Kartal, trensizleşeıı Haydarpaşa Garı için 148 haftadır eylem yaptıklarını hatırlattı. Kartal "Biz sadece garın kurtulması için değil Harem'den Moda sahiline kadar bir rant projesine karşı mücadele ediyoruz." diye konuştu. 


Kartal, TCDD'nin 2007'de İBB'yle Haydarpaşa, Sirkeci, Maltepe. Zeytinburnu ve Halkalı başta olmak üzere arazisi büyük olan garların kâr getirici imar projeleri hazırlanmak üzere bir protokol imzaladığını söyledi. Protokolün ardından Haydarpaşa ve çevresi hakkında birçok imar planının hazırlandığını anlatan Kartal, şöyle konuştu: "Sirkeci Garfnın çevresi için Fatih Belediyesi bir yenileme imar planı hazırladı. Ancak TCDD. iptali için dava açtı. Üstelik Sirkeci Garfnın Avrupa'ya demiryolu ulaşımı için önemli bir aks olduğu gerekçesiyle karşı çıkıldı. Biz de aynı gerekçe ile Haydarpaşa Garfnın dönüşümü için yapılan planlara itiraz ettik: ama kabul görmedi.  TCDD'nin Fatih Belepesi'ne açtığı dava erken sonuçlanırsa Haydarpaşa için de umut olacak." 



Zaman


Geri Dön