02 / 05 / 2024

Haydarpaşa Garı'nın çatısını onaran şirket ortaya çıktı!

Haydarpaşa Garı'nın çatısını onaran şirket ortaya çıktı!

Tarihi Haydarpaşa Garı’ndaki yangında kasıt olup olmadığı yönündeki incelemeler sürerken, binadaki yangına sebep olan bakım ve onarım işini yapan şirket ortaya çıktı...



Tarihi Haydarpaşa Garı’ndaki yangında kasıt olup olmadığı yönündeki incelemeler sürerken, binadaki yangına sebep olan bakım ve onarım işini, AK Parti Kadıköy İlçe Teşkilatı üyesi İhsan Kaboğlu’na ait İFORT Grup Dijital İnşaat ve Temizlik Hizmetleri Şirketi’nin yaptığı anlaşıldı.

Ofis kapalıydı

Haydarpaşa Garı’nın bakım ve onarımı için Kadıköy Belediyesi bünyesindeki Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu’na (KUDEP) başvuruldu. Proje, 5 No’lu Koruma Kurulu’nda onaylandı. Ocak-Şubat 2011’de ihaleye çıkılmasına karar verildi. İddiaya göre hazırlıklar sürerken, ekim ayındaki şiddetli yağmur nedeniyle binanın çatısı aktı, alt katları su bastı. Acil müdahale için TCDD Bölge Müdürlüğü doğrudan temin yöntemiyle 3 firmadan teklif aldı, çatının 6 bin TL’lik izolasyon işi, İFORT Grup Dijital İnşaat ve Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne verildi.  2008 yılında 50 bin lira sermayeyle kurulan şirket, Ak Parti Kadıköy İlçe Teşkilatı üyesi İhsan ile kardeşi Hüseyin Kaboğlu’na ait. Ticaret Odası kayıtlarına göre firma Bostancı Ali Nihat Tarlan Caddesi Ali Nihat Tarlan Apartmanı 9 numarada faaliyet gösteriyor. İhsan Kaboğlu’nun Kristal Grup Temizlik İnşaat ve Hizmet İşleri sanayi ve Ticaret Limited Şirketi de bulunuyor. Soruşturma kapsamında tadilatı yapan 2 işçinin ifadesini alan polis, İhsan Kaboğlu’na ulaşamadı. İFORT şirketinin Bostancı’daki ofisi dün açılmadı.

Taşeron: İlgimiz yok

Soruşturmada adı geçen taşeron firma ise Onursal İzolasyon Yapı Şirketi. Bu firma 2006 yılında İhsan Kaboğlu’nun uzaktan akrabası olan Barış ve Onur Kaboğlu tarafından devralındı. Kadıköy Osmanağa Mahallesi Nakil Sokak’ta bulunan şirketin ortağı Onur Kaboğlu, “Tadilatla ilgimiz yok” dedi.

Seferler birkaç güne başlayacak

TCDD Genel Müdür Vekili İsa Apaydın, dün TCDD 1’inci Bölge Müdürü Hasan Gedikli, Demiryol-İş Sendikası Başkanı Ergün Atalay ve Türk-İş 1’inci Bölge Sorumlusu Faruk Büyükkucak’ın da aralarında bulunduğu heyetle Haydarpaşa Garı’nda incelemelerde bulundu. Yangında çatının yüzde 30’unun hasar gördüğünü belirten İsa Apaydın, “Bütün trenlerimiz Söğütlüçeşme’ye kadar çalışıyor. 1-2 gün içinde yolcularımızı buraya alacağız” dedi.
Hürriyet /Orhan SAAT - Haluk ATALAY

Basında yer alan diğer haberler:

Gar’ı yaktılar”
İstanbul’un camileriyle birlikte en önemli simgesiydi Haydarpaşa Garı... Denizden İstanbul’a girenleri ilk selamlayan o görkemli anıtsal yapı artık bir yarı enkaz...
Gar yanarken izleyenler ya da birbirine haber verenler: “Haydarpaşa yanıyor” demiyordu. “Haydarpaşa’yı yakıyorlar” diye haykırıyordu. Yakıldığına inanan bir okurumuz soruyor:
“Pazar günü bu ne tamiratıymış böyle Diğer işçiler izinde, ortalıkta in cin top oynuyor ama 3-4 işçi çalışıyor ne hikmetse İtfaiyeye neden geç haber veriliyor Şöyle en az 1 saat rahat rahat yansın diye mi”
Ulaştırma Bakanı yangından sonra yüreklere su serpti!:
“4 dakikada denizden, 8 dakikada karadan müdahale yapılmış, 15 dakikada yangın boğulmuştur. Havadan operasyona gerek kalmadı.”
Garın yanacak yeri kalmadığı için yangın söndü, diyemedi...
Peki havadan operasyon gerekseydi ne olacaktı Belediyenin havadan söndürme aracı var mı Nerede Mantar gibi gökdelen dikilirken akla gelmez mi hava aracı Gelmemiştir.
Rant yağmasına dönük belediyecilik anlayışında akla paradan, avantadan, cukkadan başka bir şey gelemiyor ne yazık ki...
Şimdi yanan bölümlerin aynen yenilenmesi gündemde.
En kısa zamanda yenileneceğine dair sözler verilecektir.
O sözler muhtemelen tutulmayacaktır. Batan Karaköy iskelesi bir ayda yenilenecekti. 2 yıldır halk iskele yerine çadırdan girip çıkıyor vapurlara... Yalan dizboyu... Peşlerini bırakmayalım yine de, Garı en kısa sürede onarsınlar.
Milliyet/Melih Aşık

Restorasyonu yapan ‘tanıdık’ çıktı

Haydarpaşa’daki yangınla ilgili soruşturmada, sahibi eski Ak Partili olan şirketin çatı restorasyonunda ilkelere uymadığı ve kalifiye eleman çalıştırmadığı ortaya çıktı

Tarihi Haydarpaşa Tren Garı’ndaki yangınla ilgili soruşturmada gözler, çatıdaki tadilatı yapan firmaya çevrildi. Onarımı, restorasyon ilkelerine uymadan ve kalifiye eleman kullanmadan yürüttüğü ileri sürülen İfort isimli şirketin sahibinin Ak Parti Kadıköy İlçe Başkanlığı’nın eski “Teşkilat Başkanı” İhsan Kaboğlu olduğu ortaya çıktı. Şirketin ofisi açılmazken, polis de soruşturma  kapsamında ifadesine başvurmak için Kaboğlu’na ulaşmaya çalışıyor. Kaboğlu’nun şirketinin faaliyet alanı ise temizlik işleri.

Gardaki yangının çıkış nedenini bulmak için Kadıköy Savcılığı’nın yanı sıra itfaiye ve TCDD bilirkişi heyeti çalışma yürütüyor. Polis çatıdaki izolasyon tadilatını yapan 2 işçinin ifadesini doğrultusunda tadilatı yapan İfort İnşaat ve Temizlik şirketine yöneldi. 

Şirketin sahibinin ise Ak Parti Kadıköy teşkilatının önde gelen isimlerinden Kaboğlu olduğu anlaşıldı. Kardeşi Hüseyin Kaboğlu’yla 2 Ağustos 2008’de İfort İnşaat ve Temizlik şirketini kuran Kaboğlu, uzun süre Ak Parti Kadıköy İlçe Teşkilatı’nın başkanlığını yürüttü. 50 bin TL sermayeli şirketin  İTO kayıtlarına göre iş konusu; hastane, okul, sağlık ocakları ve işletmelerin her türlü temizlik işlerini yapmak. Kaboğlu’nun İTO kayıtlarına göre ortakları arasında bulunduğu bir diğer şirket ise Kristal Grup Temizlik ve İnşaat. Orhan Kahya ile şirketin büyük ortağı olan Kaboğlu’nun iki şirketinin adresi de aynı. Orhan Kahya da Ak Parti’nin Kadıköy İlçe Meclis üyesi. 

Ak Parti etkinliklerinde

Ak Parti Kadıköy İlçe Başkanlığı’nın sitesinde de Kaboğlu’nun partisi adına katıldığı birçok etkinlik ve ziyarete ilişkin kayıtlar yer alıyor. Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü’nü 14 Mart 2010 tarihinde ziyaret eden ekipte yer alan Kaboğlu’nun o dönemki görevinin “teşkilat başkanı” olduğu belirtiliyor.  Ak Parti Kadıköy İlçe Başkan Yardımcısı Ercüment Göy ise, “Sayın Kaboğlu, teşkilatlanma başkanı olduğunda da çalışmalara fazla vakit ayıramıyordu. Bu nedenle ilçe başkanımız görevi başka bir arkadaşımıza vermesini istedi. Kaboğlu halen üyemiz olarak partimizde kayıtlıdır. Ama partimize fazla sık gelmez” dedi.

İfort A.Ş’nin Bostancı’daki ofisi dün gün boyu açılmazken, şirketten de yangınla ilgili bir açıklama yapılmadı. Soruşturmada adı geçen bir diğer taşeron firma olan Onursal İzolasyon Yapı Şirketi’nin yetkilileri ise, “Tadilat ile ilgimiz yok” açıklamasını yaptı. 

Topbaş: Şirketin ihmali olabilir

İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gardaki yangınla ilgili olarak çatı izolasyon çalışmalarını yürüten şirketin ihmalinin olabileceğini söyledi. Yangında itfaiyenin geç müdahale ettiği eleştirisine katılmadığını belirten Topbaş, şunları kaydetti: “Çatı onarımı işlemi sırasında çalışan elemanların hassasiyet göstermemesi nedeniyle yangın çıktı. Teknik ekibin ciddi ihmali var. Önlemler alınmamış. İzolasyon yapan ekiplerin, sırtlarında belki bir kilogramlık yangın tüpü bulunması lazımdı.”

Ak Parti Kadıköy İlçe Teşkilatı’nın internet sitesinde, Kaboğlu’nun (sağda) başkanlığı sırasındaki temasları da yer alıyor.

Yapılan acil onarımdı

Garın bakım ve onarımı için Kadıköy Belediyesi bünyesindeki Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu’na başvuruda bulunulduğu ve hazırlanan projenin 5 Nolu Koruma Kurulu’nda onaylanmasının ardından önümüzdeki yıl ihaleye çıkarılacağı öğrenildi. Yangına neden olduğu sanılan tadilatın ise şiddetli yağış nedeniyle binanın çatıdan su alması üzerine gerçekleştirildiği belirtildi. TCDD Bölge Müdürlüğü’nün tadilat için 3 firmadan teklif aldığı ve çatının 6 bin TL’lik izolasyon işinin İfort İnşaat ve Temizlik Şirketi’ne verildiği iddia edildi. TCDD Genel Müdür Vekili İsa Apaydın, çatıda yapılan çalışmanın acil onarım gerektirdiğini söyledi.

Milliyet/Gökhan Karakaş

 


Haydarpaşa kayıt dışı
Yangında gördüğü hasarla yürekleri sızlatan Haydarpaşa Garı'nda kameralı güvenlik sisteminin bulunmadığı ortaya çıktı.
Hepimizin gözleri önünde çatısı ve son katı kül olan Haydarpaşa Garı'nda akılalmaz vurdumduymazlık. Yangının çıkış nedeninin belirlenmesinde delil olacak güvenlik kamera sisteminin her gün 100 bin kişinin geçtiği garda kurulmadığı anlaşıldı. Eylülde ihalesi gerçekleştirilen sistem bir ay sonra tamamlanacaktı

Gözlerimizin  önünde çatısı ve dördüncü katı cayır cayır yanan Haydarpaşa Garı'ndaki ihmaller zincirinde son halka. 102 yıllık tarihi binada bilirkişi ekipleri ilk günden bu yana aralıksız çalışırken Haydarpaşa Garı'nda çok büyük bir eksiklik olduğu ortaya çıktı. Gündelik hayatta artık bakkal dükkanlarına bile kurulan güvenlik kamerası sisteminin Türkiye'nin en önemli tren garında bulunmadığı anlaşıldı.

Yangınla ilgili incelemeyi yapan bilirkişi ve emniyet ekipleri sabotaj iddialarına ilişkin detay bulma umuduyla güvenlik kameralarını incelemek istedi. Ekipler, günde 100 bin kişinin geçtiği garda kamera bulunmadığını anlayınca şoke oldu.

İHALEYE ÇIKTI AMA...

Haydarpaşa ile birlikte Sirkeci Garı başta olmak üzere TCDD 1. Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan 7 ana gara güvenlik kamerası sistemi kurulması için ancak 7 Eylül 2010'da ihaleye çıkıldığı anlaşıldı. 926 bin muhammen bedelle açılan ihaleyi kazanan Şimşek Bilgisayar isimli şirket harekete geçti.

Şirket, sözleşme gereği 31 Aralık 2010'da bitirme taahhüdü verdiği kamera sistemini Haydarpaşa, Sirkeci, İzmit, Arifiye, Çerkezköy, Alpulu ve Kapıkule Lojistik Müdürlüğü Garları'nda kurma çalışmalarına başladı.

OLAY GÜNÜ ÇALIŞIYORDUK

Yangının çıktığı pazar günü de garda kamera sistemi için çalışmalara sürüyordu.  Şirket Genel Müdürü Suat Şimşek, Haydarpaşa Garı'na ilk kez güvenlik kamera sistemini kurulacağını belirterek 'Bugüne kadar çeşitli nedenlerle bu sistem ancak eylül ayında ihale edildi. Arkadaşlarımız büyük titizlikle 31 Aralık'a kadar sistemi kurmaya gayret ediyordu. Yangın günü de alt katta kablo çekme işlemi yapıyorlardı. Ancak yangın meydana gelince çalışmalarımız birkaç gün aksadı' diye konuştu.
Haydarpaşa Garı'nın da içinde bulunduğu 7 ana garda kameralar 'kapalı devre' olarak hizmet verecek. Kurulan sistemle aynı zamanda elde edilecek görüntülerin kayıt altına alınması sağlanacak.

Soruşturma çift koldan sürüyor

İZOLASYON çalışması sırasında çıktığı iddia edilen alevler sonucu çatısının bir kısmı yanan tarihi Haydarpaşa Garı için iki ayrı soruşturma yürütülüyor. Çatıdaki yangının çıkış nedenini bulmak için Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'nın yanı sıra itfaiye ve TCDD bilirkişi heyetinin de soruşturma yaptığı öğrenildi. İzolasyon tadilatını yapan iki işçinin ifadesini alan polis, İfort İnşaat ve Temizlik A. Ş.'nin ortağı İhsan Kaboğlu'na ise ulaşamadı. AKP eski Kadıköy İlçe Teşkilatlanma Başkanı olduğu öğrenilen Kaboğlu'na ait şirketin Bostancı'daki ofisine dün kimse gelmedi. Soruşturmada adı geçen bir diğer taşeron firma olan Onursal İzolasyon Yapı Şirketi'nin yetkilileri, 'Tadilatla ilgimiz yok' açıklaması yaptı.
Bülent Şanlıkan/Zana Yavuz/Akşam

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına son derece olumlu baktıklarını, ancak "özelleştirme uygulamaları nedeniyle hükümetlerin ve bürokratların sorumluluğunu ortadan kaldıran, yolsuzlukları örten ve rant projelerine yönelik" birçok düzenlemenin TBMM’ye sunulan kanun tasarısına konulduğunu iddia etti.
        
Hamzaçebi, basınla sohbet toplantısında, kamuoyunda "Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi affı" olarak yankı bulan yasa tasarısının TBMM Başkanlığına sunulduğunu, 113 maddelik tasarının 20 maddesinin vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili olduğunu, onun dışındaki maddelerin konuyla hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi.
        
CHP olarak ekonomik kriz nedeniyle vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına son derece olumlu baktıklarını kaydeden Hamzaçebi, "Bütün bunlar ağır ekonomik krizin etkilerini gidermek bakımından zorunlu düzenlemelerdir. Geç de kalınmış olan düzenlemelerdir" dedi.
        
Tasarıya konu ile ilgisi olmayan birçok düzenlemenin dahil edildiğini öne süren Hamzaçebi, "Özelleştirme uygulamaları nedeniyle hükümetlerin ve bürokratların sorumlu olduğu çeşitli konularda siyasilerin ve bürokratların sorumluluğunu ortadan kaldıran, yolsuzlukları örtbas eden ve rant projelerine yönelik birçok düzenlemenin tasarıda yer aldığını" iddia etti. Hamzaçebi, "Bütün bunlar esnafın vergi borcunun yeniden yapılandırılmasının arkasına saklanmıştır" diye konuştu.
        
Tasarının 93. maddesinin "Olağanüstü şekilde vahim sonuçlar yaratabilecek" bir düzenleme olduğunu savunan Hamzaçebi, Hükümetin, madde ile özelleştirme ihaleleri ile ilgili suç işlediğini kabul ettiğini, çözümünü ise bu suçları ortadan kaldırmakta bulduğunu ileri sürdü.
        
-"TASARI KİRLETİLMİŞTİR"-
        
Bir kısım özelleştirmelerin yargı kararları ile iptal edildiğini belirten Hamzaçebi, TÜPRAŞ ve Kuşadası Limanı’nın özelleştirilmesi süreçlerini anlattı.
        
Yapılması gerekenin sorumlu olan siyasiler ve bürokratların cezalandırılması için yargı sürecinin harekete geçirilmesi olduğunu belirten Hamzaçebi, şöyle devam etti:
        
"93. madde, tam tersi bir anlayışla yargının iptal ve yürütmenin durdurulması verdiği özelleştirmelerle ilgili olarak ’Mahkeme kararları uyarınca hiçbir işlem yapılmaz, açılmış olan davalardan vazgeçilir’ diyor. Bu madde, vergi borçlarının yeniden yapılandırılması gibi olumlu bir düzenlemenin arkasına saklanmıştır. Bu madde ile tasarı kirletilmiştir. Bu düzenlemenin tasarıdan çıkarılması için AKP grubunu ziyaret edeceğim. Bu, Anayasa’nın 138. maddesine de aykırıdır. Madde diyor ki, idare mahkeme kararlarını uygulamak zorundadır."
        
-"TBMM, YASAMATİK DEĞİLDİR"-
        
Akif Hamzaçebi, iktidarın yolsuzluklarını açıklamak için WikiLeaks belgelerini beklemeyeceklerini belirterek, "TBMM, AKP’nin yasamatik makinesi değildir. Esnafın vergi borcunun arkasına saklanarak bu kirli düzenlemeleri buraya getirmeye çalışmak Türk milletine yapılmış olan saygısızlıktır" dedi.
        
Hamzaçebi, tasarının içinde "rant projelerinin olduğunu" da iddia ederek, Vakıfbank, BDDK, Türkiye Kalkınma Bankasının İstanbul’a taşınmasının İstanbul’un finans merkezi olması ile hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi. Hamzaçebi, bir kentin finans merkezi olmasının finans kuruluşlarının o kente toplanması ile ilgisinin olmadığını, yabancı yatırım çekilebilecek bir iklimin yaratılması durumunda ciddi adımın zaten atılmış olacağını kaydetti.
        
Akif Hamzaçebi, "Taşınmanın amacı orada bu vesileyle yapılacak inşaat projelerinin paylaşılmasıdır. İkinci amaç ise ekonomik başkenti İstanbul’a taşıyarak Ankara’yı zayıflatmaktır. Ama temel amaç bir rant projesi yaratarak, kendi yakınlarına aktarılmasıdır" ifadesini kullandı.
        
Ekonomik kriz nedeniyle çeklerini ödeyemeyenlerin düzenlemeye dahil edilmediğini belirten Hamzaçebi, adli para cezaları idari para cezalarına çevrilerek bunlara da kapı aralamak gerektiğini kaydetti.
        
-"HAYDARPAŞA, OTEL OLACAK MI"-
        
Haydarpaşa Garı’nın çatısının yanmasının nedeninin "dikkatsizlik" olarak kamuoyuna yansıtıldığını anımsatan Hamzaçebi, "Bu da bir ihtimaldir. Ama onun dışında bir başka ihtimal de söz konusu olabilir. Bu ihtimali gündemden çıkarmak için Hükümete şu soruyu yöneltiyorum: Haydarpaşa Garı, otel yapılacak mıdır, yapılmayacak mıdır Böyle bir düşünce var mıdır, yok mudur Eğer Hükümet kesinlikle böyle bir şey düşünmüyoruz derse bu konu Türkiye’nin gündeminde önemini kaybeder" diye konuştu.
        
-"İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNE GEREK YOK"-
        
Soruları da yanıtlayan Hamzaçebi, bir soru üzerine, WikiLeaks’te açıklanan belgeleri dikkatle izlediklerini belirterek, belgelerin önemi konusunda kendisinin önceki açıklamaları ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün yaptığı açıklama arasında bir farklılık bulunmadığını kaydetti.
        
Hamzaçebi, açıklanan belgelerdeki iddiaların muhataplarının kamuoyuna açıklama yapması gerektiğini de ifade etti.
        
Açıklanan belgelerde CHP için "Bir avuç elitist" denildiğinin anımsatılması üzerine de Akif Hamzaçebi, "Onlar öyle yazmışlar. CHP’nin böyle bir sıfatla yan yana getirilmesini doğru bulmuyorum. CHP, sosyal demokrat bir partidir ve önümüzdeki seçimler için tek başına iktidar hedefini benimsemiş bir partidir. CHP ile ilgili iddialar soyut, genele yönelik, ciddiye alınmayacak iddialardır" diye konuştu.
        
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in TBMM’de grubu bulunan partilerin grup başkanvekillerini Türk Ticaret ve Borçlar kanun tasarılarının yasalaşması konusunda bugün toplantıya çağırdığının anımsatılması üzerine Hamzaçebi, "Bu iki tasarının süratle yasalaşmasını arzu ediyoruz. CHP olarak gerekli desteği vereceğiz. Bütçeden sonra Ocak ayı içinde bu iki tasarıyı, yanına Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanun Tasarısı eklenerek süratle, yani temel yasa kabulünün de ötesine geçerek, yasalaştırabiliriz. İçtüzük değişikliğine gerek yok. Mevcut içtüzük de süratle yasalaşma olanağını bize veriyor" diye konuştu.
A.A


Geri Dön