30 / 04 / 2024

Haydarpaşa'ya olimpiyatlar için hükümet nar stadı yapacak!

Haydarpaşa'ya olimpiyatlar için hükümet nar stadı yapacak!

100 bin kişilik portatif tribünler 5 ayrı şehre taşınacak. ‘Boğaziçi' olarak planlanan adı ‘Nar Stadı'na çıkan tesis, bu özelliğiyle tarihe geçecek. BUGÜN'e konuşan Bakan Kılıç projenin mühendislik açıdan mümkün olduğunu belirtti



Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın önceki 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığına dair yaptığı açıklamaların içindeki ‘100 bin kişilik portatif stat’ detayı heyecana neden oldu. Proje hayata geçtiğinde Türkiye’de ilk kez bu kapasitede bir taşınabilir stat yapılmış olacak. Türkiye, olimpiyat adaylığında ilk kez bu kadar güçlü gösterilirken, stadın ismi Boğaziçi Stadyumuolarak planlandı.Ne var ki şimdiden“ Nar Stadı” olarak ün yaptı! Kılıç’ın açıkladığı üzere, olimpiyatlar bittikten sonra bu stadın tribünleri Anadolu kentlerine nakledilecek. 100 bin kişilik tribünlerden, 5 kente 20 bin kişilik stat çıkacağı belirtiliyor. Önceki gün tarihi Haydarpaşa Garı’nın yer aldığı iki kıtayı gösteren fotoğraf üzerine konuşanKılıç, “Haydarpaşa çevresine 100 bin kişilik sökülebilir bir stat yapacağız. Sökülünce tribünleri Anadolu kentlerinde değerlendirebileceğiz.

Açılış ve kapanış törenleri burada olacak.Konuklar aynı anda bir başka kıtayı seyrediyor olacak” demişti. Heyet hayran kaldı Kılıç, gazeteniz BUGÜN’e yaptığı açıklamada da 100 bin kapasiteli portatif tribünün mühendislik açıdan damümkün olduğunu belirtti. Tesisi stattan daha ziyade açılış ve kapanış törenlerinin yapılacağı ‘tribün kompleksi’ olarak değerlendirmenin daha doğru olacağını belirtenKılıç, şu eklemeleri yaptı: “Ortaya çıkarılacak yapı, kapanış töreni sonrası kaldırılacak ve ülkenin farklı yerlerindeki birden fazla stadyuma tribün ünitesi olarak kurularak, kullanılacak. Yabancı heyetHaydarpaşa’dan ve oradan bakınca Tarihi Yarımada’dan adeta büyülendi. Ayrıca bir kıtadan diğer kıtanın seyredilebilmesi de bambaşka bir heyecan.”

ÇİMLER DEMİRÖREN’DE, ÇATI FLORYA’DA

Yıkılan Ali Sami Yen Stadı’nın çimleri, Pendik’teki Erdoğan Demirören Stadı’na gönderilmişti. Kale arkasındaki portatif tribün çatısı ise Florya’daki alt yapı tesislerine nakledilmişti.

Adaylar ne zaman açıklanır

Başvuru yapan şehirler 11 konu başlığında değerlendirilerek teknik puanlamaya tabi tutulacak ve 23 Mayıs 2012’de Kanada’nın Kebek kentinde “Aday Şehirler”in açıklanmasıyla ikinci aşamaya geçilecek. Ev sahibi şehir ise 7 Eylül 2013’te Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te açıklanacak.

İstanbul’un rakipleri kimler

Adaylık sürecinde İstanbul’un rakipleri, Doha (Katar), Bakü (Azerbeycan), Tokyo (Japonya) ve Madrid (İspanya) bulunuyor. Bu adaylar arasında en güçlü rikibimiz olarak Tokya gösteriliyor. Ancak Tokyo’nun daha önce olimpiyat düzenlemiş olması bizim için avantaj.

Halk desteğinin boyutu ne

789’u İstanbul’dan bin 629’u di ğer 16 şehir den olmak üzere hedef kitleyi tem si len 15 yaş ve üze ri top lam 2 bin 418 kişinin yanıtı toplandı. Anke te İstanbul’dan katılanların %87,1’i ve Türkiye genelinde katılanların %83,3’ü Türkiye’nin Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmasını destekledi.

Silahlı Kuvvetler özel eğitimler düzenleyecek

Olimpiyat Komitesi’ne sunulan kitapçıkta, güvenlik önlemlerine dair detaylı bilgiler veriliyor. Polisin yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de (TSK) katkısından bahsediliyor. TSK’da 600 binden fazla personelin görev yaptığı belirtiliyor ve şöyle deniyor: “TSK’nın Oyunlar sırasında, özel ekipman tedarik edip eğitimler düzenleyerek (Kara Kuvvetleri), hava sahası güvenliğini sağlayarak (Hava Kuvvetleri) ve deniz güvenliğini sağlayarak (Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Deniz Polisi) güvenlik çabalarına katkıda bulunması beklenmektedir.”

İŞTE O STADIN YERi

Oyunların görkemli açılış ve kapanış törenleri, Boğaziçiʼnin büyük kısmı ve Avrupa kıtasından da görülebilecek.

Liman aktivitelerinin aşamalı olarak kaydırılmasını ve tarihi tren garının yenilenmesini kapsayan proje çoktan start aldı. Ortaya çıkacak geniş kıyı bölgesi halkın kullanımına da açılacak. Komplekste şu tesisler yer alacak:

Açılış ve kapanış törenleriyle maratona ev sahipliği yapacak Boğaziçi Stadyumu.

Olimpik ve Paralimpik Kürek, Kano- Kayak (Sprint) ve Olimpik Su Sporları (Yüzme Maratonu) müsabakaları için kalıcı bir spor tesisi.

Geçici Boğaziçi Plaj Voleybolu Merkezi.

Boğaziçi Okçuluk Parkı.

AHMET KONANÇ/BUGÜN


Geri Dön