28 / 04 / 2024

2003 yılında Formula 1 Projesi için hükümet devreye girmiş!

2003 yılında Formula 1 Projesi için hükümet devreye girmiş!

2003 yılında bürokrasi engeline takılan Formula 1 Projesi için hükümet devreye girmiş. Pendik'te yapılacak projeye 100 milyon dolar büyçe ayıran İTO, hükümetin desteği ile projenin önündeki engelleri aşacakmış.



2003 yılında Formula 1 Projesi için hükümet devreye girmiş!


Hükümet devreye girdi FORMULA 1 hızlanıyor


Formula 1 için dün İTO Başkanı Mehmet Yıldırım ile Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin İstanbul'da biraraya geldi. Bakanlar Kurulu, salı günü projeyi görüşecek ve 13.5 milyon dolarlık teminata onay verecek. Böylece, Türkiye, Formula 1 organizasyonuyla 15 Ağustos'a kadar sözleşme imzalayabilecek.


    BÜROKRASİ engeline takıldığı için bir yıldır tek bir çivi bile çakılmadan bekleyen Formula 1 projesi için hükümet devreye girdi. Önümüzdeki hafta salı günü Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek proje için gereken teminatın verilmesi ve sözleşmenin imzalanması için iznin çıkması bekleniyor. Dün Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile görüşen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, ''Hürriyet'in manşeti çok etkili oldu her şey hızla çözülmeye başladı'' dedi.

    Yıldırım, Şahin'le görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, Bakan'dan projenin bir an önce başlaması için elinden geleni yapacağı sözünü aldığını ifade ederek, ''Sayın Şahin, takıldığım her konuda bizzat kendisini aramamı istedi ve her türlü desteği vereceğini kaydetti'' diye konuştu.


13.5 MİLYON DOLAR


    Formula 1 projesinin önümüzdeki salı günü Bakanlar Kurulu'na gireceğini belirten Yıldırım şöyle konuştu:

    ''Bakanlar Kurulu'nda Formula 1 patronu Bernie Ecclestone'a yarışlar olduğu sürece her yıl verilecek 13.5 milyon dolar için teminat verilmesi onaylanacak. Mektubun çarşamba gününe kadar çıkmasını bekliyoruz. Ayrıca Bakanlar Kurulu'nda Formula 1 projesi için imzalanacak sözleşme konusunda izin kararı görüşülecek. Büyük ihtimalle 15 Ağustos'a kadar sözleşmeyi imzalarız. Aksi taktirde ağustosun sonuna kadar sözleşme imzalayamazsak 2005 yılında Formula 1'in Türkiye'de düzenlenmesi hayal olur.''

    Yıldırım, Formula 1 projesine ağırlıklı olarak hükümetin destek verdiğini söyleyerek, bu destek sonucunda proje için Vakıflar'ın arazisinin kiralandığını belirtti. Formula 1 pist ve tesislerinin inşaatı için gereken ruhsat için de ortada sadece bir kaç pürüzün kaldığını söyleyen Yıldırım, ''Şu an Orman Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı arasında bir ihtilaf yaşıyoruz. Orman Bakanlığı bu arazi 'ormandır', Tarım Bakanlığı ise 'çalılıktır' diyor. Bu konuda görüşüyoruz ve en kısa zamanda çözüme kavuşturacağız. Biz sizin de desteğinizle 10 Eylül'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla projenin temelini atacağız ve 2004 sonuna kadar pisti yarışa hazır hale getireceğiz'' diye konuştu.

    Formula 1 patronu Bernie Ecclestone'a verilecek 13.5 milyon doların diğer ülkelerin verdiğinden daha az olduğunu kaydeden Yıldırım şöyle konuştu:

    ''Yarışları ülkesinde düzenleyen her ülke Ecclestone'a bunun için para öder. Birçok ülke yarışları düzenlediği süre boyunca her yıl 22 milyon dolar para ödüyor. Biz yaptığımız anlaşma ile bu parayı 13.5 milyon dolara çektik. Bakanlar Kurulu kararıyla verilecek bu para tanıtım bütçesinden karşılanacak.''

    Salı günü Bakanlar Kurulu'nda sözleşme imzalanması için bir bakana yetki verileceğini de kaydeden Yıldırım, bu bakanın Maliye veya Spor Bakanı olabileceğini belirtti. Yıldırım, 15 Ağustos'ta basın önünde sözleşmenin imzalanacağını belirtti.


Yılda 150 milyon dolar gelir sağlayacak 


HER yıl İstanbul'a 1 milyon ek turist ve turist başına 500 dolar ortalama gelir getirmesi beklenen Formula 1 projesinin Türkiye'de düzenlemesi 2002 yılı Ağustos ayında Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi. Kasım ayında Formula 1 Patronu Bernie Ecclestone, İstanbul'u yarışların düzenleneceği şehir olarak seçmesinin ardından bürokratik sorunlar birbiri ardına geldi. Projenin pist ve tesis inşaatını üstlenen ve 100 milyon dolarlık bütçe ayıran İstanbul Ticaret Odası, projenin inşaası için hükümet tarafından tahsis edilen Pendik'te 2 bin 500 dönümlük arazinin ruhsatını almak için 9 ay büyük mücadeleler verdi. Ruhsat sorunun bir şekilde aşıldığı projede, sıra teminat mektubu ve sözleşmenin imzalanmasına kaldı. Formula 1 yarışları yapıldığı kentin turizm gelirlerini hızla artırıyor ve dünya genelinde 3 milyara yakın kişi tarafından televizyondan izleniyor. Türkiye'de 2005 yılında başlaması öngörülen yarışların her yıl en az 150 milyon dolarlık bir gelir sağlayacağı belirtiliyor.


(2003 yılında 1 dolar 1.401.878 liraya, Reşat Altın ise 136.000.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 9 Ağustos 2003 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön