29 / 04 / 2024

2003 yılında İstanbul Park'ın temeli atılmış!

2003 yılında İstanbul Park'ın temeli atılmış!

2003 yılında Formula 1'i Türkiye'ye taşıyacak olan pist ve tesislerin yer aldığı İstanbul Park'ın temeli, Tayyip Erdoğan tarafından atılmış. Toplam 2 bin 200 dönüm alanda kurulacak pist 2005 yılında tamamlanacakmış.



2003 yılında İstanbul Park ın temeli atılmış!


Formula 1'i Türkiye'ye taşıyacak Kurtköy'deki pistin temeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. 1.5 yılda bitecek pistte ilk yarış Ağustos 2005'te yapılacak


Besmeleli temel


    DÜNYANIN en çok izlenen sporlarından biri olan Formula 1'i Türkiye'ye taşıyacak olan pist ve tesislerin temeli, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından besmele çekilerek atıldı. Erdoğan, 203 ülkede 1.5 milyar kişinin izlediği Formula 1'in Türkiye'nin tanıtımına, turizmine ve ekonomisine büyük yarar sağlayacağını belirtirken, organizasyona karşı çıkan çevrecileri de eleştirdi, ''Bir tek ağaç dikmeyenler konuşuyor'' dedi.

    

Çevrecilere sitem


    KURTKÖY Tepeören Mevki'ndeki arazide düzenlenen temel atma töreninde Erdoğan, ne zaman ülkenin hayrına bir işe kalkışılsa, karşılarına çevreci adıyla birilerinin dikildiğini söyleyerek, ''Formula yatırımında sadece doğal olan ağaçlar yer almakla kalmayacak, plan proje dahilinde yeni ağaçlar da dikilecek'' diye konuştu. Erdoğan yarışları TV'den takip ettiğini ancak artık İstanbul'da izleyeceğini ve favorisinin Alman Michael Schumacher olduğunu ifade etti. 

    

Ecclestone'dan övgü

     

    FOA Başkanı Bernie Ecclestone da ''Yarışlar Türkiye'ye büyük katkılar sağlayacak. 10 yıldır bunu istiyorduk. F1 sayesinde Türkiye'ye on binlerce seyirci gelecek'' diye konuştu. Projeyi üstlenen İTO Başkanı Mehmet Yıldırım da inşaatın 31 Mart 2005'e kadar tamamlanacağını ve Ağustos ayında da ilk yarışın yapılacağını açıkladı. Yıldırım, inşaat nedeniyle sökülecek ağaçların başka alanlara aktarılacağını ve 10 bin yeni çam dikileceğini belirtti. 

    

RAKAMLARLA İSTANBUL PİSTİ


Toplam alan: 2.200 dönüm

Pit binası: 350x30 metre

Pit sayısı: 30

Paddock binası: 30 bin metrekare

Tabii tribün: 40 bin kişi

Sabit tribün: 20 bin kişi

Genel kabul: 85 bin kişi

Etap uzunluğu: 5.3 kilometre

Dönüşler: Sol 5, Sağ 10, Düz 8

Pist genişliği: 16 metre

En uzun düz yol: 928 metre

Toplam viraj: 16

En hızlı sürat: 321 km.

En yavaş sürat: 96 km

Çevre servis yolları: 7 km

Servis binası: 3 bin metrekare

Kapı girişi: 8 adet

    

    Yedi yıl bizde


Tuzla İlçesi Tepeören Mevki'nde inşa edilecek pistte, yapılan anlaşma gereği 2005'ten itibaren 7 yıl yarış organize edilecek. Her şey yolunda giderse, beş yıllık ek sözleşme yürürlüğe girecek. Yarış için yıllık 13.5 milyon dolarlık teminat verilirken, Türk Tanıtma Fonu'ndan 27 milyon dolarlık fon ayrıldı. İTO'nun yapımını üstlendiği pistin maliyeti ise yaklaşık 60 milyon dolar olacak ve 31 Mart 2005'e kadar tamamlanacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü de 20 yıllığına kiraladığı pist arazisinden gelir elde edecek. 50 bine yakın yeni istihdam yaratması beklenen Formula 1, yan gelirleriyle birlikte toplam 3 milyar dolarlık bir organizasyon olacak.


Milliyet 11 Eylül 2003



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön