22 / 11 / 2024
fuzul

2003 yılında Haydarpaşa Garı'nı otel yapma projesi!

2003 yılında Haydarpaşa Garı'nı otel yapma projesi!

2003 yılında İstanbul Defterdarlığı, İstanbul'daki tarihi kurum binalarının ek gelir için satılarak otel yapılmasını önermiş. Satılması düşünülen binalar içinde Haydarpaşa Garı, Büyük Postane gibi tarihi binalar da varmış.




2003 yılında Haydarpaşa Garı nı otel yapma projesi!


Haydarpaşa Garı'nı otel yapma projesi


İstanbul Defterdarı Boy, megakentin simgesi olan birçok tarihi kurumun ek gelir için satılarak otel yapılmasını önerdi.


Satılması düşünülen binalar içinde Haydarpaşa Garı, İstanbul Erkek Lisesi ve Sirkeci'deki Büyük Postane de var


    İSTANBUL'un simgeleri ekonomiye ek kaynak yaratılması amacıyla satışa çıkarılıyor. Demiryolları'nın simgesi olan Haydarpaşa Garı, tarihi İstanbul Erkek Lisesi, İTÜ'nün Taşkışla ve Gümüşsuyu'ndaki binaları ve Sirkeci'deki Büyük Postahane'nin de aralarında bulunduğu 40 kurum ve kuruluşun butik oteller haline getirilip özelleştirilmesi gündemde. Tarihi yerlerin turizme kazandırılmasından ekonomiye 1 katrilyon 250 trilyonluk ek kaynak yaratılması hedefleniyor.

    

PROJE KADİR BOY'UN

    

    İstanbul Defterdarlığı, Eminönü ve Fatih'in turizm bölgesi olarak ilan edilmesi için Maliye Bakanlığı'na 40 dosyalık bir rapor gönderdi. Proje, bu bölgelerde ne kadar kamu kurum binası, hazine binası, vakıf binası, asırlık bina varsa bir an önce seferberlik ilan edilip turizme kazandırılmasını amaçlıyor.

    Defterdarlık, Maliye Bakanlığı'na gönderdiği dosyada kentteki kamu kurum ve kuruluş binalarından yararlanılması tavsiyesinde bulundu. Raporda Haydarpaşa Garı dışında İstanbul Erkek Lisesi, Sirkeci'deki tarihi Büyük Postahane, İTÜ'nün Taşkışla ve Gümüşsuyu'ndaki binalarının da otel olarak kullanılması gündeme getirildi.

    İstanbul Defterdarı Kadir Boy, 40 ayrı tesisi ekonomi ve turizme kazandırmayı amaçladıklarını belirterek, ''İstanbul Defterdarı sıfatıyla kaynak paketi üretmeye, fikir vermeye yetkim var'' diye konuştu. Boy, bu yerlerin ekonomik değerinin 1 katrilyon 250 trilyon civarında olduğunu savunarak, şöyle konuştu:


40 TESİS VAR


    ''Hizmet yürüten resmi binalar ne olacak? Bunu da düşündük. Bu yerleri, istanbul'un diğer hazine arazilerine kaydırarak hizmetlerine devam etmesini sağlayacağız. Hiç kimse mağdur olmayacak ve bu işten 1 katrilyon 250 trilyon gelecek. Örneğin Haydarpaşa Garı nefis bir turizm binası haline gelebilir. Bizimki bir fikir. Raporlarımızı bakanlığa gönderdik. Hazine arazileri gündeme geldiğinde ben elimizde bu tip binalar var dedim. Bu tür yerler her gelen turistin imrenerek baktığı yerlerdir.

    Boy, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Haydarpaşa Garı 15-20 trilyondan aşağı gelir getirmez. Eminönü, Fatih'i turizm bölgesi ilan edip o bölgede ne kadar kamu binası, hazine binası, vakıf binası, asırlık bina varsa komple seferberlik çevresinde turizme kazandırabilir. Amaç çerçevesinde butik oteller yapılabilir.''

    Haydarpaşa Garı'nın otel olması için hazırlanan rapora Maliye Bakanlığı sıcak bakarsa Ulaştırma ve Turizm bakanlıkları da konuyu görüşecek. Daha sonra gerekli araştırma ve fizibilite çalışmalarına başlanacak. Haydarpaşa Garı, Anadolu'dan gelen bütün trenlerin son durağı. Bu proje hayata geçerse son durak Söğütlüçeşme olacak.


Özkan GÜVEN / HABER MERKEZİ


Sabah 21 Nisan 2003



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön