29 / 04 / 2024

1956 yılında İstanbul'un imarı için çok zamana ihtiyaç varmış!

1956 yılında İstanbul'un imarı için çok zamana ihtiyaç varmış!

1956 yılında İstanbul Belediyesi tarafından Prof. Högg İstanbul'a davet edilmiş. İstanbul'un imarı için çok zamana ihtiyaç olduğunu söyleyen şehircilik uzmanı Prof. Högg, Mimar Prost'un hazırladığı projelerden bazılarını da tasvip etmiş.



İstanbul'un imarı için çok zamana ihtiyaç var.


Yeni gelen şehircilik mütehassısı raporunu ancak 25 gün sonra verecek.


 İstanbul Belediyesi tarafından şehrimize davet edilen Alman şehircilik mütehassıslarından Prof. Högg, dün yanında Belediye İmar Müşaviri ve diğer bazı elemanlar olduğu halde Boğaziçi'nde tetkiklerde bulunmuştur. Öğleden sonra da Belediye'ye gelmiş, şehrin muhtelif planları üzerinde çalışmış ve ilgililerden izahat almıştır.

 Prof. Högg, bu arada kendisiyle görüşen bir muhabirimize, şimdiye kadar yaptığı çalışmalar hakkında edindiği intibaları anlatmış ve demiştir ki: 


 ''- İstanbul'un yabancısı değilim. Bundan evvel de İstanbul'a gelmiş ve bu güzel şehri yakından görmek fırsatını bulmuş bir mimarım. Şimdilik vaktiyle yapılan planları ve bu planların tatbik edilmiş kısımlarını etüd ediyorum. 25 gün sonra bu çalışmalarım hakkında bir rapor hazırlayacağım. Şunu da hemen ilave edeyim ki, İstanbul artık uyuşuk bir şehir olmaktan kurtulmuştur. Burada hareket ve imar başlamıştır. Yapılacak iş bu imarın eski eserlerle mümkün mertebe ahenkli olmasıdır. Buna da riayet edilmektedir. İstanbul'un idealinizdeki gibi mamur bir belde haline gelmesi için çok zaman lazımdır. Bunun için de sabırlı olmalısınız. Bu arada İstanbul'un trafik durumu üzerinde de etüd yapacağım. Mimar Prost'un hazırladığı Atatürk Bulvarı ile yeşil sahalar hakkındaki planlarını tasvip ediyorum. Diğerleri üzerinde de durmak ve düşünmek lazım.''

 

Hürriyet Gazetesi 8 Ağustos 1956



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön