28 / 04 / 2024

1930 yılında İstanbul'un imarı için bir komisyon toplanacakmış!

1930 yılında İstanbul'un imarı için bir komisyon toplanacakmış!

1930 yılında İstanbul'un imarı ve istikbalde alacağı şekli tayin için bir komisyon toplanacakmış. Belediye'de yetkili bir kişi ise şehirciliğin, belediyeciliğin çok üstünde bir iş olduğunu söyleyerek şehircilik uzmanının getirilmesini istiyormuş.



1930 yılında İstanbul un imarı için bir komisyon toplanacakmış!


İstanbul'un imarı için bir komisyon toplanıyor.


Salahiyettar bir zat, bir şehircilik mütehassısı getirilmesini istiyor.


  Şehrin imar ve istikbalde alacağı şekli tayin için toplanacak komisyona dair belediyenin ne düşündüğünü yazmıştık.

  Nizamnameye göre bu komisyonda Darülfünun'dan, Yüksek Mühendis Mektebi vesair ali mektepler müderrislerinden ticaret odasından, borsalardan, mali müesseselerden, bu işlerle alakadar cemiyetlerden, Ettibba Odası'ndan, Baro'dan mümessiller bulunacaktır.

  Bu zevat Vali Bey tarafından intihap edilecektir. Belediye bunlara verilecek hakkı huzur için yeni bütçeye tahsisat koymuştur. Komisyon kanunusanide toplanacaktır.

  Salahiyettar bir zar şehrin istikbal planı hakkında bir muharririmize şu şayanı dikkat sözleri söylemiştir.


  -''İstanbul'un istikbalde alacağı şekli tayin etmek kolay bir iş değildir. Her belediyeci, her sokak planı yapabilen isabetli bir karar veremez, böyle bir işi başaramaz. Avrupa şehirlerinde şöyle bir görmek de kafi değildir. 

  Hatta şehircilikten anlamayanların bir kaç tane Avrupa'nın en yeni şehrinde bulunmaları da şehircilikte ihtisas edinmeye kifayet etmez. Şehircilik mühendisliğin, alelade belediyeciliğin üstünde çok yüksek bir ihtisas işidir. 

  İstanbul tabi güzelliğiyle mütenasip medeni bir şehir yapacak her işten evvel Avrupa'nın büyük bir şehircisini getirmek lazımdır. 

  Bu zata verilecek tahsisat ne kadar çok olursa olsun sene sene verilmelidir. İstanbul'un güzelliğine bakarak bu şehri ihmal etmek günahtır.


Akşam Gazetesi 19 Kânunuevvel (Aralık) 1930 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön