18 / 02 / 2025

1930 yılında İstanbul

1930 yılında İstanbul

1930 yılında İstanbul'un imarı ve istikbalde alacağı şekli tayin için bir komisyon toplanacakmış. Belediye'de yetkili bir kişi ise şehirciliğin, belediyeciliğin çok üstünde bir iş olduğunu söyleyerek şehircilik uzmanının getirilmesini istiyormuş.

Meşrutiyet'ten 1930 yılına kadar İstanbul'da 25 bin ev yanmış!

1930 yılında şehrin muhtelif semtlerinde yangın olmuş ve Kandilli'de 7 ev yanmış. Belediye'nin yaptığı istatistiğe göre, Meşrutiyet'in ilanı 1908 yılından 1930 yılına kadar İstanbul'da 25 bin ev yanmış.

1930 yılında Kapalıçarşı'nın yıkılacağı iddiası! 

1930 yılında Kapalıçarşı'nın yıkılması tehlikesi gittikçe artmış. O yıllarda kış şartlarının zor geçmesi ve yağışların fazla olması ile Kapalıçarşı'nın yıpranmasına neden olmuş. Bu durum 'Kapalıçarşı yıkılacak' iddiasını gündeme getirmiş. İşte detaylar...

1930 yılında Anadolu Ajansı'nın terk ettiği 'Orhan B. Hanı' kiraya verilecekmiş!

Babıali Ankara Caddesi'nde yer alan Orhan B. Hanı 1930 yılında Anadolu Ajansı tarafından boşaltılmış. Han, ajansın çıkmasıyla birlikte hemen kiraya verilmek üzere ilan yayımlanmış.

1930 yılında Kadıköy'de 1414 liraya satılık arsa!

1933 yılında Kadıköy'da numara 6 Maltıs Sokak'taki arsa 1414 liradan satılıkmış. İlanda arsanın özelliklerine de yer veirlmiş. İşte 1930 yılında'ki satılık arsa ilanı...

1935 yılında Florya Plajı'nın bir kısmı ucuz fiyatla satılacak!

1935 yılında İstanbul Belediyesi, çağdaş bir plaj haline getirmek için metrekaresini 17 kuruştan 173 bin liraya istimlak ettiği, bir milyon metrekareden büyük olan, Florya Plajı'nın bir kısmını ucuz fiyatla satacakmış.

1935 yılında Barbaros'un türbesi meydana çıkartılacak!

1935 yılında İstanbul Belediyesi, Barbaros'un Beşiktaş'taki türbesini meydana çıkaracakmış. Türbenin etrafındaki tarihi olmayan mezarlar ve salaş dükkanlar kaldırılacakmış. Türbenin etrafı düzenlendikten sonra park halini alacakmış.

1935 yılında Büyükada su sıkıntısı çekmeyecek!

1935 yılında İstanbul Belediyesi, Adalar'ın su ihtiyacını karşılamak için iki su vapuru satın alacakmış. Adaya inşa edilecek su deposuna, alınacak vapurlar nöbetle şebeke suyu taşıyacakmış.

1935 yılında İstanbul'un planını hazırlayacak mimar kararlaştırılacak!

1935 yılında İstanbul'un müstakbel planını hazırlayacak şehircilik uzmanlarının raporunu inceleyen komisyon işini bitirmiş. Komisyon hazırladığı raporu jüri heyetine verecekmiş ve jüri heyeti, İstanbul'da uygulanacak plana karar verecekmiş.

1935 yılında İstanbul rıhtımları uzatılacak!

1935 yılında İstanbul rıhtımlarının uzatılmasına karar verilmiş. Rıhtımlar Sirkeci'den Sarayburnu'na, Galata'dan Fındıklı'ya kadar uzatılacakmış. Bin 600 metre uzunluğunda olan rıhtımlar, yeni rıhtımlarla 2 bin 230 metreyi bulacakmış.

1935 yılında tarihi abideler meydana çıkarılacak!

1935 yılında İstanbul'daki tarihi abideler meydana çıkarılacakmış. İstanbul'un imarı için rapor veren yabancı uzmanlar, şehirde uygulanacak müstakbel planda tarihi eserlerin bütün varlıklarıyla meydana çıkarılmasını istemişler.

1935 yılında Belediye, Eminönü'nde bazı binaları istimlak edecek!

1935 yılında İstanbul Belediyesi, Eminönü ile Keresteciler arasındaki sahayı açmak, caddeyi genişletmek ve Eyüp ile Eminönü arasında tramvay hattı için bazı binaları istimlak etmeye karar vermiş.

2007 yılında eski semtler kiracı bulamıyor!

2007 yılında İstanbul'da ev sahipleri kiracı bulamamaktan yakınıyormuş. İstanbullu vatandaşların Fatih, Üsküdar, Kadıköy gibi eski yerleşim bölgelerinden yeni yerleşim bölgelerine taşınmasıyla eski semtler kiracı bulamaz olmuş.

2006 yılında Rumelihisarı'na cami!

Rumeli Hisarı'nda, konser platformunun bulunduğu yerde Sultan Mehmed'in 1452 yılında yaptırdığı Boğazkesen Camisi (Ebu'l Feth Camisi), 2006 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar inşa edilecekmiş.

2006 yılında Beykoz Kasrı için Kadir Topbaş'a tam yetki!

2006 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Beykoz Kasrı'nın da içinde bulunduğu 200 dönümlük alanın Büyükşehir Belediyesi'ne tahsisi için Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a tam yetki vermiş.

1930 yılında İstanbul Haberi

1930 yılında İstanbul



İstanbul'un imarı için bir komisyon toplanıyor.


Salahiyettar bir zat, bir şehircilik mütehassısı getirilmesini istiyor.


  Şehrin imar ve istikbalde alacağı şekli tayin için toplanacak komisyona dair belediyenin ne düşündüğünü yazmıştık.

  Nizamnameye göre bu komisyonda Darülfünun'dan, Yüksek Mühendis Mektebi vesair ali mektepler müderrislerinden ticaret odasından, borsalardan, mali müesseselerden, bu işlerle alakadar cemiyetlerden, Ettibba Odası'ndan, Baro'dan mümessiller bulunacaktır.

  Bu zevat Vali Bey tarafından intihap edilecektir. Belediye bunlara verilecek hakkı huzur için yeni bütçeye tahsisat koymuştur. Komisyon kanunusanide toplanacaktır.

  Salahiyettar bir zar şehrin istikbal planı hakkında bir muharririmize şu şayanı dikkat sözleri söylemiştir.


  -''İstanbul'un istikbalde alacağı şekli tayin etmek kolay bir iş değildir....